Electricity Transmission Towers on Field during Sunset
Πηγή Εικόνας: Pixabay - Pexels
Ως κώδωνας κινδύνου θα πρέπει να ηχήσει η τριμηνιαία έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δείχνει ότι η ανταγωνιστικότητα της ελληνικής αγοράς ηλεκτρισμού βρίσκεται στον πάτο της σχετικής ευρωπαϊκής λίστας. Η Ελλάδα βρίσκεται σε δυσμενή θέση συγκριτικά με της υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, γεγονός που επιβεβαιώνει την ανάγκη σωστής εφαρμογής του target model ώστε να γίνει πιο ανταγωνιστική στην αγορά ηλεκτρισμού.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ε.Ε. για το β’ τρίμηνο του 2019, η μέση χοντρική τιμή του ρεύματος είναι στα 65,5 ευρώ/MWh ξεπερνώντας κατά πολύ τον αντίστοιχο ευρωπαϊκό μέσο όρο, που κινείται στα 43,3 ευρώ/MWh. Το έλλειμμα ανταγωνιστικότητας δεν αφορά μόνο τη σύγκριση με τις ισχυρές ευρωπαϊκές οικονομίες, όπως της Γαλλίας (35,3 ευρώ/MWh)και της Γερμανίας (35,7 ευρώ/MWh) αλλά και τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ε.Ε., όπως Ολλανδία (39,1 ευρώ/MWh), Βέλγιο (34,5 ευρώ/MWh) και Τσεχία (36,6 ευρώ/MWh). Εξάλλου, η Ελλάδα υστερεί σε σύγκριση ακόμη και με τους γείτονές της, με την Ιταλία (51 ευρώ/MWh) και τη Βουλγαρία (41,2 ευρώ/MWh) να βρίσκονται σε πολύ καλύτερη μοίρα.
Τα συγκεκριμένα στοιχεία δεν αποτελούν κεραυνό εν αιθρία αλλά επαναβεβαιώνουν το ήδη γνωστό έλλειμμα ανταγωνιστικότητας που έχει περιέλθει η ελληνική αγορά ηλεκτρισμού. Μάλιστα, η Ελλάδα βρίσκεται κοντά σε επίπεδα ανταγωνιστικότητας μόνο με τη Μάλτα (63,9 ευρώ/MWh), κι αυτό κυρίως λόγω της γεωγραφικής ιδιαιτερότητας και των περιορισμένων διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες που επηρεάζουν τη δυνατότητα εισαγωγών των δύο κρατών. Ακόμη, η χώρα μας βρίσκεται κοντά και με την Πολωνία (56,4 ευρώ/MWh), εξαιτίας των αυξημένων ποσοτήτων ρύπων που εκπέμπει ο λιγνίτης καθώς και του κόστους των CO2.

Ένας ακόμη δείκτης με αρνητικό πρόσημο είναι και η αύξηση 17% που παρουσιάζει συγκριτικά με πέρυσι η Ελλάδα σε ό,τι αφορά την τιμή της χονδρεμπορικής αγοράς. Η σημασία του ζητήματος γίνεται πιο ξεκάθαρη, αν αναλογιστεί κανείς ότι η μέση ευρωπαϊκή τιμή παρουσιάζει μείωση κατά 1%, ενώ η Ελλάδα καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση, με μοναδική χώρα που την «ξεπερνά» στην αύξηση στο ίδιο χρονικό διάστημα να είναι η Βουλγαρία (22%). Οι έχοντες γνώση της κατάστασης που επικρατεί στην ελληνική αγορά ενέργειας, συσχετίζουν την αύξηση αυτή με τη μείωση των υδροηλεκτρικών και την αντίστοιχη άνοδο της τιμής των δικαιωμάτων εκπομπών CO2 και σχολιάζουν πως η έγκαιρη και σωστή εφαρμογή του target model θα μπορέσει να επαναφέρει την Ελλάδα στις ράγες.