Έντονο προβληματισμό φαίνεται ότι προκαλεί η λειτουργία του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream 2 σε ευρωπαίους και αμερικανούς αξιωματούχους. Αμφότερες οι πλευρές ανησυχούν αναφορικά με εξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό φυσικό αέριο και τη συνακόλουθη ενδεχόμενη αύξηση της γεωπολιτικής επιρροής της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο.
Το θέμα ετέθη ήδη σε υψηλό επίπεδο ενώ δεν λείπουν το τελευταίο διάστημα και οι τοποθετήσεις κυβερνητικών στελεχών. Ειδικότερα, ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ, Ρικ Πέρι, διεμήνυσε χθες από το Βίλνιους της Λιθουανίας πως ο Nord Stream 2 θα αποτελέσει πλήγμα για την ενεργειακή πολυμορφία και την ασφάλεια στην Ευρώπη. Μάλιστα, όπως ξεκαθάρισε στο πλαίσιο διεθνούς διάσκεψης για θέματα ενεργειακής συνεργασίας των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ, ο αγωγός φυσικού αερίου «θα ενισχύσει την επιρροή της Ρωσίας στην ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική».
Ως λύση στο στρατηγικό αδιέξοδο, ο κ. Πέρι παρουσίασε την προμήθεια φυσικού αερίου από τις Ηνωμένες Πολιτείες τονίζοντας πως αυτό θα εξασφάλιζε «την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης». Από εκεί και πέρα, ο Αμερικανός υπουργός έκανε λόγο για απόπειρα παράκαμψης της διαδρομής της Ουκρανίας μέσω των Nord Stream 2 και Turkish Stream ενώ ξεκαθάρισε πως η χώρα του θα συνεργαστεί με τα κράτη της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης στον ενεργειακό τομέα. «Θα συγκροτηθούν τέσσερις ομάδες εργασίας που θα είναι αρμόδιες για ζητήματα ενεργειακής απόδοσης και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πυρηνική ενέργειας, ασφάλειας τροφοδοσίας και προστασίας κρίσιμων δομών», σημείωσε.
Οι δηλώσεις Πέρι είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και για την ελληνική πλευρά καθώς, ήδη από χθες, έχει ξεκινήσει το δεύτερο μέρος του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ στην Αθήνα. Ο διάλογος εστιάζει ιδιαίτερα και σε ενεργειακά θέματα με την Αθήνα να παίρνει δραστήριες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της άσκησης ενεργειακής διπλωματίας. Στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων αναμένεται να τεθούν ζητήματα που αφορούν την ανάδειξη της Ελλάδας ως ενεργειακού κόμβου και της εξασφάλισης της ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου. Μεταξύ άλλων, θα τεθούν επί τάπητος οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) οι αγωγοί TAP και IGB, ο τερματικός σταθμός LNG στη Ρεβυθούσα και ο σχεδιαζόμενος στην Αλεξανδρούπολη καθώς και ο αγωγός East Med στην Ανατολική Μεσόγειο.
Για το ίδιο θέμα, ο Αμερικανός πρέσβης Τζέφρι Πάιατ είχε τονίσει την προηγούμενη εβδομάδα πως οι ΗΠΑ έχουν δύο στοχεύσεις που αφορούν την προστασία των ενεργειακών πόρων της περιοχής και τη διαφοροποίηση του ενεργειακού εφοδιασμού. Μάλιστα, είχε σημειώσει πως το ενδιαφέρον στρέφεται γύρω από την αύξηση των εξαγωγών LNG προς την Ελλάδα και τη διάχυσή του στη βαλκανική και την ευρωπαϊκή αγορά.