Στον αποκλεισμό κεντρικών οδικών αρτηριών του Βερολίνου προχωρούν από το πρωί διαδηλωτές για το κλίμα, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της οργάνωσης «Extinction Rebellion», η οποία διοργανώνει από σήμερα και για δύο εβδομάδες ανάλογες δράσεις σε πολλές πόλεις σε όλον τον πλανήτη.
Περίπου 1.000 διαδηλωτές κατασκήνωσαν ήδη από το Σαββατοκύριακο στον χώρο μεταξύ της Καγκελαρίας και του Κοινοβουλίου, ενώ από το πρωί συγκεντρώνονται όλο και περισσότεροι. Στόχος των διοργανωτών είναι οι «αυθόρμητες ειρηνικές δράσεις», οι οποίες ωστόσο παρακωλύουν την κυκλοφορία, καθώς θεωρούν ότι το ζήτημα είναι πλέον τόσο επείγον ώστε να δικαιολογεί και ριζοσπαστικές ενέργειες, πέρα από τις «Παρασκευές για το Μέλλον».
«Ο αποκλεισμός δρόμων δεν είναι μικροπταίσμα», δήλωσε πριν από λίγη ώρα ο υπουργός Καγκελαρίας Χέλγκε Μπράουν και απέκλεισε το ενδεχόμενο διαλόγου με οργανώσεις όπως η «Extinction Rebellion». Πάρα πολλοί πολίτες στην χώρα μας συμμερίζονται την ανησυχία για την προστασία του κλίματος, δήλωσε ο κ. Μπράουν, αλλά «δεν μπορούν να γίνονται επικίνδυνες παρεμβάσεις στην οδική κυκλοφορία», τόνισε, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
«Τέτοιοι ακτιβιστές δεν μπορούν να είναι συνομιλητές μας. Και τα “ταμπού” σε ό,τι αφορά τις διαδηλώσεις δεν είναι σωστό να σπάνε. Ο αποκλεισμός δρόμων είναι επικίνδυνος», πρόσθεσε, σε συνέντευξή του στην Βild και αμφισβήτησε ακόμη και το εάν με τέτοιες ενέργειες επιτυγχάνεται ο στόχος των διοργανωτών. «Όταν ο κόσμος εκνευρίζεται, διότι αντιμετωπίζει πρόβλημα καθ’ οδόν προς την εργασία του, τότε δεν προστατεύεται το κλίμα», δήλωσε.
Το δικαίωμα του συνέρχεσθαι στην Γερμανία προστατεύεται από το Σύνταγμα, υπόκειται ωστόσο σε περιορισμούς, ειδικά όταν αφορά εξωτερικούς δημόσιους χώρους. Εκεί, οι συγκεντρώσεις πρέπει να έχουν δηλωθεί από τους διοργανωτές στις αρχές τουλάχιστον 48 ώρες πριν ανακοινωθούν. Οι αυθόρμητες συγκεντρώσεις επιτρέπονται, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αλλά οι αρχές μπορούν να αρνηθούν την άδεια διοργάνωσής τους, αν θεωρήσουν ότι τίθεται σε κίνδυνο η δημόσια ασφάλεια ή τάξη.
Συλλήψεις σε Σίδνεϊ και Λονδίνο
Στο Σίδνεϊ της Αυστραλίας, απαγγέλθηκαν κατηγορίες για διάπραξη αδικημάτων εις βάρος 30 ανθρώπων καθώς εκατοντάδες διαδηλωτές απέκλεισαν έναν δρόμο, ενώ άλλοι ακτιβιστές περικύκλωσαν ένα κυβερνητικό κτίριο στο Ουέλινγκτον της Νέας Ζηλανδίας.
Λιγοστές συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν στη Νέα Ζηλανδία όπου ακτιβιστές περικύκλωσαν το κυβερνητικό κτίριο που στεγάζει το υπουργείο το οποίο εκδίδει άδειες για γεωτρήσεις αερίου και πετρελαίου και βρίσκεται στην πρωτεύουσα, το Ουέλινγκτον.
Οι διαδηλωτές στο Σίδνεϊ πραγματοποίησαν καθιστική διαμαρτυρία σε κεντρικό δρόμο. Εκατοντάδες ακτιβιστές υποχρεώθηκαν να απομακρυνθούν και σε 30 από αυτούς απαγγέλθηκαν κατηγορίες.
Αυστραλοί ακτιβιστές διαδηλώνουν σήμερα και στη Μελβούρνη και το Μπρισμπέιν.
Πενήντα άνθρωποι προσήχθησαν στο Άμστερνταμ επειδή έστησαν μια σκηνή σε κεντρικό δρόμο, έξω από το Ρέικσμουζεουμ (Εθνικό Μουσείο), το διασημότερο μουσείο της Ολλανδίας, και επειδή αρνήθηκαν να μεταφέρουν τη διαδήλωσή τους σε γειτονική πλατεία.
Περίπου 900 διαδηλωτές συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις για το κλίμα στο Άμστερνταμ, οι οποίες ξεκίνησαν πριν ξημερώσει. Οι ακτιβιστές μάλιστα κρατούσαν φυλλάδια που έγραφαν “ΣΥΓΓΝΩΜΗ που αποκλείσαμε τον δρόμο, αλλά είναι επείγον”.
Η οργάνωση προκάλεσε προβλήματα και στο Λονδίνο όπου σήμερα το πρωί συνελήφθησαν περισσότεροι από 20 άνθρωποι. Οι διοργανωτές ανακοίνωσαν ότι θα αποκλείσουν κομβικά σημεία της πόλης, περιλαμβανομένων των κτιρίων του Κοινοβούλιο και την πλατεία Τραφάλγκαρ.
Στο Παρίσι, 1.000 ακτιβιστές, υποστηριζόμενοι από το αντικυβερνητικό κίνημα των Κίτρινων Γιλέκων, φέρεται να κατέλαβαν ένα εμπορικό κέντρο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Οι διαδηλώσεις αναμένεται να εξαπλωθούν σε δεκάδες άλλες πόλεις, περιλαμβανομένων του Νέου Δελχί και της Νέας Υόρκης.