Τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα αναμένεται να πραγματοποιήσει από αύριο το βράδυ ο υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο. Ο δεύτερος πιο ισχυρός άνδρας των ΗΠΑ αναμένεται να αναπτύξει, στο πλαίσιο της επίσκεψής του, μία σειρά ζητημάτων, μεταξύ των οποίων σε περίοπτη θέση βρίσκονται και τα ενεργειακά. Ο κ. Πομπέο θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών, κ.κ. Νίκο Παναγιωτόπουλο και Νίκο Δένδια, ενώ θα πραγματοποιήσει και μία ανοιχτή ομιλία στο «Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ)».
Τα ενεργειακά θέματα είχαν συζητηθεί και στον πρώτο γύρο του Στρατηγικού Διαλόγου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ που διεξήχθη 13-14 Δεκεμβρίου στις ΗΠΑ. Εκεί, οι δύο κυβερνήσεις είχαν αναφερθεί στη σημασία της βελτίωσης της ενεργειακής ασφάλειας και διαφοροποίησης της Ευρώπης αλλά και την πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική πλευρά σε ενεργειακά έργα. Στο τραπέζι των διαβουλεύσεων ετέθησαν θέματα που για τη διεύρυνση του τερματικού σταθμού φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, τον Διαδριατικό Αγωγό φυσικού αερίου (TAP) και τον αγωγό διασύνδεσης Ελλάδας-Βουλγαρίας καθώς και η αμερικανική στήριξη για τον τερματικό σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη και τον αγωγό EastMed.
Οι ΗΠΑ έχουν αποδείξει και στο παρελθόν ότι στηρίζουν την Ελλάδα στην προσπάθειά της να καταστεί ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Βαλκανικής και, προς αυτή την κατεύθυνση, ενισχύουν όλες τις πρωτοβουλίες της ελληνικής πλευράς για διμερείς και πολυμερείς συνεργασίες στην περιοχή. Η Ουάσιγκτον επιθυμεί να βάλει τέλος στο ρωσικό μονοπώλιο του φυσικού αερίου στα Βαλκάνια ενώ θεωρεί ότι η ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης περνάει μέσα από τη στήριξη των συνεργιών των δημοκρατικών χωρών της περιοχής.
Σε πρόσφατη τοποθέτησή του, ο δραστήριος αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, είχε χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως εγγυήτρια της ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή ενώ είχε ταχθεί υπέρ του ελληνο-τουρκικού διαλόγου και της προσπάθειας οικοδόμησης μέτρων εμπιστοσύνης στον ενεργειακό τομέα. Μάλιστα, ο κ. Πάιατ είχε κάνει αναφορά τόσο στη συμμετοχή της αμερικανικής Exxon Mobil στις έρευνες για υδρογονάνθρακες όσο και στον ρόλο που διαδραματίζουν Έλληνες εφοπλιστές για τη μεταφορά αμερικανικού Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ). Σημείωσε δε, αναφορικά με την εισαγωγή ΥΦΑ στη Ρεβυθούσα και την επανεξαγωγή του στη Βουλγαρία, ότι επιθυμούν «περισσότερες εισαγωγές ΥΦΑ από τις ΗΠΑ και προώθησή τους στις γειτονικές χώρες».
Όπως έχει γράψει το Economix.gr, για την ελληνική πλευρά έχει ιδιαίτερη σημασία η αξιοποίηση του επενδυτικού κενού στον τομέα της Ενέργειας καθώς και η προσέλκυση μεγάλων αμερικανικών κολοσσών. Εξάλλου, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστής Χατζηδάκης, είχε εξηγήσει στον αμερικανό ομόλογό του, Ρικ Πέρι, την προσπάθεια που καταβάλλεται για ενίσχυση στους τομείς ηλεκτροπαραγωγής και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), στο πλαίσιο της επίσκεψής τους στο Κάιρο για τη 2η υπουργική Σύνοδο του East Med Gas Forum. Σημειώνεται ότι οι δύο άνδρες είχαν τότε την ευκαιρία να συζητήσουν και για την εξερεύνηση των υδρογονανθράκων και την παρουσία της ExxonMobil.