Τις προτάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου αναμένει η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος για να αποφασίσει πως θα κινηθεί με τον πολύπαθο ΧΥΤΑ Φυλής. Σύμφωνα με τον υπουργό Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη, τις επόμενες ημέρες θα υπάρξει επίσημη πρόταση από την Περιφέρεια και με βάση τα όσα θα σημειωθούν, θα ξεκινήσουν τα απαραίτητα έργα. Βέβαια, δεν είναι μόνο τα απορρίμματα της Αττικής που… αγχώνουν την κυβέρνηση, μιας και η χώρα έχει διάσπαρτες περιβαλλοντικές βόμβες.
Σήμερα, στην Ελλάδα εξακολουθούν να λειτουργούν 53 παράνομες χωματερές εκ των οποίων οι 22 σε νησιά και 21 στην Πελοπόννησο, με αποτέλεσμα το ετήσιο πρόστιμο για την χώρα να ανέρχεται σε 5,2 εκατ. ευρώ. Στους στόχους του υπουργείου είναι και η ύπαρξη ενός ολιστικού προγράμματος για νησιωτικούς και ορεινούς δήμους, έτσι ώστε οι τουριστικοί προορισμοί να έχουν απαλλαγεί από τα σκουπίδια το ερχόμενο καλοκαίρι.
Η Κέρκυρα αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα, δεδομένου των προβλημάτων που κυριαρχούν τα τελευταία χρόνια στην περιοχή και των κυρώσεων που της έχουν επιβληθεί. Πως όμως ξεκίνησαν όλα; Στο νησί υπάρχουν δύο ΧΥΤΑ: ο ένας στο Τεμπλόνι – που δεν μπορεί να δεχθεί άλλα σκουπίδια γιατί έχει ξεπεράσει κατά πολύ το όριο χωρητικότητάς του και ο δεύτερος στη Λευκίμμη, του οποίου εκκρεμεί η αδειοδότηση μετατροπής του σε ΧΥΤΥ.
Αποτέλεσμα αυτού, τα οικιακά απορρίμματα να στοιβάζονται ανεξέλεγκτα σε αυτοσχέδιες παράνομες χωματερές σε όλο το νησί, οι τουρίστες να δυσανασχετούν με την κατάσταση και οι πολίτες να αντιδρούν για την αδιαφορία της Πολιτείας. Ξένοι τουριστικοί οργανισμοί επεσήμαναν μάλιστα, την ανάγκη να λυθεί το πρόβλημα των σκουπιδιών ενώ καθημερινή ήταν η παρουσία των δυνάμεων των ΜΑΤ στον ΧΥΤΑ της Λευκίμμης, ο οποίος τελικά μέχρι σήμερα δεν λειτούργησε.
Μάλιστα, τον Μάρτιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέστειλε προειδοποιητική επιστολή για τη διαχείριση των απορριμμάτων στη Κέρκυρα, μετά από καταγγελίες ότι τα σκουπίδια αποστέλλονταν σε διάφορες, ακατάλληλες τοποθεσίες. Όπως σημειωνόταν στην ανακοίνωση της Επιτροπής, «η Οδηγία-πλαίσιο της Ε.Ε. για τα απόβλητα ενθαρρύνει την απομάκρυνση από την υγειονομική ταφή και τη στροφή προς την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση. Το γεγονός ότι δεν έχουν ληφθεί μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστεί η κατάσταση που επικρατεί στην Κέρκυρα όσον αφορά τα απόβλητα συνιστά σαφή παραβίαση της ενωσιακής νομοθεσίας».
Η προειδοποιητική επιστολή ήταν πρώτο στάδιο της προδικαστικής διαδικασίας, που οδηγεί στην παραπομπή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.
Προβλήματα όμως εντοπίζονται και σε Σαντορίνη, Λευκάδα, Αίγιο και Πάτρα. Στην Αχαΐα, η μονάδα που προβλέπεται για την Δυτική Ελλάδα δεν μπορεί να καλύψει ούτε την Πάτρα. Στο Αίγιο, το αλαλούμ δημιουργήθηκε από το κλείσιμο του ΧΥΤΑ στην Αιγείρα και στην συνέχεια από την έλλειψη εναλλακτικής λύσης. Αποτέλεσμα αυτού να γεμίζουν σκουπίδια στους δρόμους, οι πολίτες να βρίσκονται σε απόγνωση και ο ιατρικός σύλλογος να κρούει τω κώδωνα του κινδύνου. Στην Σαντορίνη πάλι, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη ενώ τα απορρίμματα καίγονται στην καλντέρα. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στην Λευκάδα όπου δεν διαθέτει Χώρο Υγειονομικής Ταφής, κάνει δεματοποίηση και τα εναποθέτει σε χώρο που έχει κορεστεί. Άλλωστε, υπήρξε και φέτος έντονο πρόβλημα από τις οσμές.
Πρωτιά όμως φαίνεται πως παίρνει η Αττική, ανάμεσα στις 7 περιοχές με τα μεγαλύτερα προβλήματα αφού παραμένει πολύ πίσω στο ζήτημα της διαχείρισης αποβλήτων, και ας είναι η Περιφέρεια με το 40% των κατοίκων και τα περισσότερα αστικά απόβλητα. «Τα τέσσερα εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων ακυρώθηκαν από την πρώην Περιφερειάρχη κυρία Δούρου και ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει ζωή ένα χρόνο ακόμα» σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Ειδικότερα, ο ΧΥΤΑ Φυλής, δέχεται τα σκουπίδια 4 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας, ενώ σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η χρυσή τομή, αναμένεται το ζήτημα να μετατραπεί σε ορολογιακή βόμβα. Νωρίτερα, το πρόβλημα εντοπιζόταν στη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), η οποία, λόγω προσφυγών καθυστέρησε να ανατεθεί σε ιδιώτη.
Το χειρότερο σενάριο, όπως καταγγέλλουν στο economix.gr, είναι το ΕΜΑΚ να αναστείλει τη λειτουργία του και οι περίπου 20.000 τόνοι απορριμμάτων που οδηγούνται εκεί για επεξεργασία να θάβονται και αυτοί στον ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια ώρα, ο ΕΔΣΝΑ συνεχίζει να πιέζει για την άμεση εύρεση λύσης και λήψεις δραστικών μέτρων.
Πάντως, ο κ. Χατζηδάκης εμφανίστηκε συγκροτημένα αισιόδοξος. «Το πρόβλημα διογκώθηκε τα τελευταία χρόνια και πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα» εξήγησε.