Ευρωπαική Τράπεζα Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο
Πηγή Εικόνας: ingenhoven-architects

Η ΕΤΕπ χρηματοδοτεί πρόγραμμα ύψους 355 εκατ. ευρώ για την προστασία ελληνικών πόλεων από τις πλημμύρες και την κλιματική αλλαγή.

Πρόκειται για επενδύσεις προτεραιότητας για την προστασία 500 000 ανθρώπων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή

Με 10 έργα για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πελοπόννησο, πρόκειται για την μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει ποτέ η ΕΤΕπ για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα.

 

Ειδικότερα, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) υπέγραψε σήμερα σύμβαση με αντικείμενο τη μεγαλύτερη χρηματοδότηση που έχει χορηγήσει ποτέ για νέες επενδύσεις με σκοπό την αντιπλημμυρική προστασία κατοικιών και επιχειρήσεων στην Ελλάδα. Το νέο, 25ετές δάνειο, ύψους 150 εκατ. ευρώ, θα χρηματοδοτήσει ένα πρόγραμμα ύψους 355 εκατ. ευρώ, το οποίο θα ενισχύσει την αντιπλημμυρική προστασία για 500 000 κατοίκους της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πελοποννήσου.

Αυτή η σημαντικού ύψους δανειακή σύμβαση υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα από τον υπουργό Οικονομικών και Διοικητή της ΕΤΕπ Χρήστο Σταϊκούρα, τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή, και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, Andrew McDowell.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «οι νέες επενδύσεις είναι απαραίτητες για να προστατευθούν από τις πλημμύρες οι ζωές και οι περιουσίες σε ευάλωτες περιοχές στην Ελλάδα. Η Κυβέρνηση διατηρεί ψηλά στην ατζέντα της τη βιώσιμη ανάπτυξη, σέβεται το περιβάλλον και δρα με αποφασιστικότητα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής. Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων διαθέτει μοναδική τεχνική και χρηματοδοτική εμπειρία στον τομέα της δράσης για το κλίμα ανά την υφήλιο και χαιρετίζω τη νέα στήριξη που προσφέρει σήμερα για αντιπλημμυρική προστασία στην Ελλάδα. Τα νέα αντιπλημμυρικά έργα, τα οποία βασίζονται σε λεπτομερείς τεχνικές μελέτες, στηρίζονται από την ελληνική κυβέρνηση, την ΕΤΕπ και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα εξασφαλίσουν αυξημένη προστασία, αλλά παράλληλα θα δημιουργήσουν και θέσεις απασχόλησης».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, από την πλευρά του, σημείωσε ότι «η κλιματική αλλαγή απειλεί τις υποδομές και την οικονομική δραστηριότητα σε όλη την Ελλάδα και η προστασία των ζωών, των κατοικιών και των επιχειρήσεων από τα ακραία καιρικά φαινόμενα αποτελεί προτεραιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Χαιρετίζω τη στήριξη που προσφέρει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την υλοποίηση νέων επενδύσεων που θα έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου πλημμυρών  στη χώρα. Η προετοιμασία του προγράμματος από τεχνική και περιβαλλοντική άποψη ενισχύθηκε με την εφαρμογή διεθνών βέλτιστων πρακτικών από παρόμοια προγράμματα στην Ευρώπη». 

Παράλληλα, ο Andrew McDowell, αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, υπογράμμισε ότι «η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων έχει δεσμευθεί να επιταχύνει τις επενδύσεις που έχουν σχέση με την κλιματική αλλαγή οι οποίες ενισχύουν τη θωράκιση κατά των ακραίων καιρικών φαινομένων και μειώνουν τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Στην Ελλάδα, χιλιάδες κατοικίες και επιχειρήσεις κινδυνεύουν από πλημμύρες και η ΕΤΕπ είναι ευτυχής που στηρίζει αυτήν την εντυπωσιακή νέα πρωτοβουλία για την ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη τη χώρα, με το δάνειο ύψους 150 εκατ. ευρώ. Αυτή η νέα επένδυση στην Ελλάδα, που ενισχύει την προστασία από την κλιματική αλλαγή αναδεικνύει τη στενή συνεργασία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ΕΤΕπ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της δράσης για το κλίμα και τη μείωση του κινδύνου μελλοντικών ζημιών από πλημμύρες».

Ενίσχυση της αντιπλημμυρικής προστασίας σε όλη την Ελλάδα

Με τη στήριξη του νέου προγράμματος θα υλοποιηθούν εντός της επόμενης τετραετίας δέκα αντιπλημμυρικά έργα, εκ των οποίων επτά στην Αττική, δύο στη Θεσσαλονίκη και ένα στην Πελοπόννησο. 

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή προβλέπεται η υπερύψωση αναχωμάτων ποταμών, η εκβάθυνση ποταμών, η βελτίωση της αποστράγγισης ομβρίων υδάτων και η αύξηση της ικανότητας συγκράτησης των πλημμυρικών υδάτων, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος εμφάνισης γεγονότων πλημμύρας στο μέλλον στις πόλεις που έχουν αναγνωριστεί ως πιο ευάλωτες. Το πρόγραμμα αποτελεί εθνική προτεραιότητα, καθώς  η χώρα έχει υποστεί τραγικές απώλειες ζωών και οικονομικές καταστροφές από πλημμύρες τα τελευταία χρόνια και αναμένεται ότι η συχνότητα των αιφνίδιων πλημμυρών και των παρατεταμένων βροχοπτώσεων θα αυξηθεί στο μέλλον.

Από το 2000 οι πλημμύρες στην Ελλάδα έχουν πλήξει άμεσα πάνω από 16 000 ανθρώπους και έχουν προκαλέσει ζημίες σε οικονομικές δραστηριότητες ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.

Συνδυασμένη εθνική και ευρωπαϊκή στήριξη

Η διαχείριση της υλοποίησης του προγράμματος αντιπλημμυρικών έργων θα ασκείται από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.  Παράλληλα με την εθνική στήριξη, θα χορηγηθεί επίσης χρηματοδότηση από τα ταμεία συνοχής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Ο κ. McDowell  βρίσκεται στην Ελλάδα για τριήμερη επίσκεψη κατά την οποία θα συναντηθεί με μέλη της κυβέρνησης και ηγετικά στελέχη τραπεζών και επιχειρήσεων και θα αναγγείλει νέες επενδύσεις στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα της χώρας από τη μεγαλύτερη διεθνή δημόσια τράπεζα του κόσμου.