Kαφέ κάδοι για τα οργανικά απόβλητα και στη Θεσσαλονίκη
οργανικά απόβλητα - φύλλα σε χάρτινη σακούλα
Kαφέ κάδοι για τα οργανικά απόβλητα και στη ΘεσσαλονίκηΠηγή Εικόνας: Jasmin Sessler / Pixabay

Να εφαρμοστεί η χρήση του καφέ κάδου σε όλη την χώρα εντός τετραετίας, στοχεύει το υπουργείο Περιβάλλοντος στο πλαίσιο να διαχειριστεί συνολικά την απογοητευτική κατάσταση που υφίσταται την τελευταία δεκαετία με τα απόβλητα. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσίασε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης και ο Γ.Γ. Διαχείρισης Αποβλήτων Μανώλης Γραφάκος, αυτή την στιγμή το ποσοστό ανάκτησης βιοαποβλήτων ανέρχεται στο 6% ενώ στόχος είναι να διπλασιαστεί στην 4ετία στο 12% και μέσα στα επόμενα 10 χρόνια να κυμαίνεται γύρω στο 20 – 22%.

 

Για να επιτευχθεί ωστόσο κάτι τέτοιο, το ΥΠΕΝ προγραμματίζει να εφαρμόσει ένα δίκτυο αποκομιδής σε όλη την Ελλάδα με απορριμματοφόρα και μονάδες επεξεργασίας βιοαποβλήτων – ποσά που πρόκειται να καλυφθούν μέσω του ΕΣΠΑ, που έως τώρα παραμένει στον πάγο… αφού δεν έχουν απορροφηθεί στο σύνολο τους. Αντίστοιχα, για όσες περιοχές είναι εφικτό θα προωθηθεί η κομποστοποίηση στο σπίτι και συγκεκριμένα για όσους παράγουν περισσότερα πράσινα απόβλητα.

 

«Εμείς θα ενθαρρύνουμε τους δήμους να συμμετάσχουν σε προγράμματα συνολικής και πλήρους κάλυψης των περιοχών για τις οποίες είναι αρμόδιοι, για μια σύγχρονη ευρωπαϊκή πολιτική ανακύκλωσης. Στόχος μας είναι δήμοι, μεγάλοι και μικροί, να συμμετάσχουν σε αυτή την προσπάθεια. Εμείς θα προωθήσουμε σε πανελλαδικό επίπεδο γρήγορα ένα μεγάλο πρόγραμμα για την εγκατάσταση καφέ κάδων. Τι σημαίνει αυτό; Οτι δίπλα στους κάδους που είναι εγκατεστημένοι θα μπει και ένας άλλος, καφέ κάδος ο οποίος θα συγκεντρώνει τα τρόφιμα. Ετσι, θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε γρήγορα σε μια διαχείριση απορριμμάτων που θα θυμίζει έντονα την κανονική ευρωπαϊκή διαχείριση των απορριμμάτων», σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Γραφάκος.

 

Που χρησιμεύουν όμως οι καφέ κάδοι; Η κομποστοποίηση αποτελεί μια φυσική διαδικασία, η οποία μετατρέπει τα οργανικά υλικά σε μια πλούσια σκούρα ουσία, που ονομάζεται κομπόστ. Η ουσία αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δημιουργηθεί ένα πλούσιο, ζωντανό έδαφος, γεμάτο από μικροοργανισμούς, έντομα, ζωύφια, σκουλήκια και κάθε λογής πλάσματα, αλλά και πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία από την αποδόμηση της οργανικής ύλης, που είναι αναγκαία για τα οικοσυστήματα.

Στους κάδους κομποστοποίησης μπορούμε να ρίχνουμε γκαζόν, ξερά φύλλα, φρούτα και λαχανικά, τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ, φίλτρα γαλλικού καφέ, φλούδες, κοτσάνια, κοπριά (από αγελάδες, άλογα, κότες και κουνέλια), φύκια, χαρτί κουζίνας, άχυρα, πριονίδια, χαρτοπετσέτες, στέλεχος καλαμποκιού, αλλά και στάχτες. Τα λιπαρά τρόφιμα, όπως το κρέας και τα τυροκομικά, πρέπει να αποφεύγονται, καθώς προσελκύουν τρωκτικά, σκυλιά, γάτες και μύγες. Το ίδιο ισχύει και για τα απορρίμματα των σκύλων και των γάτων γιατί μπορούν να μεταδώσουν ασθένειες.

Άλλα απορρίμματα που θα πρέπει να αποφεύγονται είναι τα κόκαλα, τα λάδια, τα λίπη, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα μεταλλικά αντικείμενα, τα υπολείμματα από ψάρια και θαλασσινά, το πλαστικό και το γυαλί αλλά και τα υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών.