ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗΠηγή Εικόνας: https://www.amna.gr/photos/201907/w26-83836DEH.jpg

Σε νέο κύκλο αντιπαράθεσης έχουν περάσει το τελευταίο 24ώρο, μετά δηλαδή και τη δημοσίευση της έκθεση του ορκωτού ελεγκτή της ΔΕΗ, Ernst & Young, κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση. Οι δύο πλευρές επιχειρούν μέσω ανακοινώσεων να αποδείξουν ότι χάρη στις δικές του πρωτοβουλίες και κινήσεις τα αποτελέσματα της επιχείρησης έδειξαν πως δεν υπάρχει πλέον ζήτημα βιωσιμότητας για τη μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση ενώ θέτουν διαφορετικούς άξονες αναφορικά με τα οικονομικά δεδομένα της εταιρείας.

Στην αντιπολίτευση ισχυρίζονται ότι τα οικονομικά δεδομένα που παρουσιάζει η επιχείρηση αποδεικνύουν ότι δεν υπήρχε ανάγκη για τη λήψη επιπλέον μέτρων, όπως αυτά που τέθηκαν σε ισχύ στις αρχές του μήνα και αφορούν της αύξηση στα τιμολόγια των καταναλωτών. Μάλιστα, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τον χορό των ανακοινώσεων τονίζοντας ότι «ο κ. Χατζηδάκης πανηγυρίζει για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ το πρώτο εξάμηνο του 2019, δηλαδή για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ!». Μάλιστα, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθαρίζει ότι η ανάγκη αύξησης των τιμολογίων είναι “fake news” ενώ συμπληρώνει πως «από τα δημοσιοποιημένα οικονομικά στοιχεία προκύπτει μείωση του εσωτερικού κόστους της ΔEH, αύξηση των επενδύσεων, καθώς και αύξηση της λειτουργικής κερδοφορίας, ιδιαίτερα στο β’ τρίμηνο».

Απαντώντας στην ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, το υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος επισημαίνει πως «στο ΣΥΡΙΖΑ έχει χαθεί κάθε αίσθημα ντροπής» τονίζοντας ότι «αντί να απολογούνται για την τραγική κατάσταση στην οποία παρέδωσαν τη ΔΕΗ, επιχειρούν με άνευ προηγουμένου θράσος να παραστήσουν τους εισαγγελείς». Όπως διευκρινίζει το ΥΠΕΝ, οι ζημιές της ΔΕΗ για το α’ εξάμηνο του ’19 «ήταν ουσιαστικά διπλάσιες από την αντίστοιχη περίοδο του 2018» ενώ επισημαίνει πως «αυτός είναι και ο λόγος που ο Ορκωτός Ελεγκτής όχι το 2018, αλλά το 2019 αναφέρθηκε σε πρόβλημα βιωσιμότητας της επιχείρησης!».

Η ΔΙΑΦΟΡΑ

Η διαφορά ανάμεσα στα δύο πρώτα εξάμηνα του 2018 και 2019 δεν επικεντρωνόταν τόσο στα οικονομικά δεδομένα αλλά, κατά κύριο λόγο, στην αναφορά του ορκωτού ελεγκτή περί βιωσιμότητας της επιχείρησης.

Πιο συγκεκριμένα, η έκθεση που δημοσιεύτηκε το 2018 ανέφερε ότι «εφιστούμε την προσοχή σας στη σημείωση 3.1 των οικονομικών καταστάσεων […] υποδηλώνουν την ύπαρξη ουσιώδους αβεβαιότητας η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους». Στο αντίστοιχο σημείο της έκθεσης που δημοσιεύτηκε για το 2019, ο ορκωτός ελεγκτής σημείωνε ότι «έχει αρθεί η ουσιώδης αβεβαιότητα που υφίστατο» ενώ συνέχιζε τονίζοντας πως «η επισκόπησή μας δεν εντόπισε ουσιώδη ασυνέπεια ή σφάλμα».

Μία χρήσιμη διευκρίνιση που αξίζει να γίνει εν προκειμένω είναι ότι στην ίδια έκθεση υπάρχει και μία αναφορά των ορκωτών ελεγκτών όπου ξεκαθαρίζουν πως πρόκειται για επισκόπηση οικονομικών στοιχείων της εταιρείας και όχι έλεγχο ενώ διευκρινίζουν ότι η επισκόπηση «δεν μας δίνει τη δυνατότητα να αποκτήσουμε τη διασφάλιση ότι έχουν περιέλθει στην αντίληψή μας όλα τα σημαντικά θέματα που θα μπορούσαν να εντοπιστούν σε έναν έλεγχο. Κατά συνέπεια δεν εκφράζουμε γνώμη ελέγχου».