Στο φουλ δουλεύουν τα γραφεία των μηχανικών για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον ΙΙ» με τους δεκάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους να υποβάλλουν τις αιτήσεις ηλεκτρονικά με σκοπό τη χρηματοδότηση για την ενεργειακή αναβάθμιση του σπιτιού τους.
Το μέγιστο ποσό που μπορεί να δοθεί έως επιδότηση ανέρχεται στις 25.000 ευρώ ή τα 250 ευρώ ανά τετραγωνικό, η οποία όμως εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα του ενδιαφερόμενου όπως και από το εμβαδόν του ακινήτου.
Ο Αθανάσιος Αρίδας πολιτικός μηχανικός και επικεφαλής της τεχνικής εταιρείας ΠΟΛΗΣ Μηχανικής μιλά στο economix.gr και μας βάζει στα μυστικά της υλοποίησης του έργου. Ο κ. Α. Αρίδας φέρνει ως παράδειγμα ένα ακίνητο συνολικής επιφάνειας 70 τ.μ. Ο προϋπολογισμός σε αυτή την περίπτωση θα ανέλθει δε 17.500 ευρώ.
Ανάλογα με τις ανάγκες του ακινήτου, ο αιτούμενος μπορεί να ζητήσει παρεμβάσεις όπως είναι η αντικατάσταση κουφωμάτων, η αντικατάσταση συστήματος σκίασης, η τοποθέτηση θερμομόνωσης, η αναβάθμιση συστήματος θέρμανσης-ψύξης, και η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα.
Η κάθε μια από τις παραπάνω υποκατηγορίες κοστολογούνται ξεχωριστά και υπάρχει σαφής δέσμευση ότι δεν μπορεί ο ωφελούμενος του προγράμματος να υπερβεί τα ανώτερα όρια επιλέξιμης δαπάνης ανά υποκατηγορία. Για τον λόγο αυτό συντάσσεται το Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων όπου υπολογίζονται αναλυτικά τα παραπάνω ποσά με τις αντίστοιχες εργασίες Αναβάθμισης.
Τα ποσά που αναγράφονται στο Έντυπο Πρότασης Παρεμβάσεων υπολογίζονται με τιμή ανά τ.μ. για τις εργασίες αντικατάστασης κουφωμάτων, σκίασης και θερμομόνωσης, ενώ τα ποσά που δεσμεύονται, υπολογίζονται κατ ‘αποκοπή ανάλογα με την ισχύ των μηχανημάτων. Για παράδειγμα, η τοποθέτηση ηλιακού θερμοσίφωνα κοστολογείται με 1.100ευρω ανά αίτηση.
Το ποσοστό της επιχορήγησης του ωφελουμένου εξαρτάται από το ετήσιο εισόδημα όπως αυτό αναγράφεται στο εκκαθαριστικό του φορολογικού έτους 2018.
Σε ότι αφορά τις αμοιβές των μηχανικών, για τη διενέργεια δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων (μία πριν μία μετά τις εργασίες), το κόστος συμβούλου έργου, και την αμοιβή για τυχόν μελέτες, το πρόγραμμα επιχορηγεί σε ποσοστό 100% τον ωφελούμενο.
Ο πολιτικός μηχανικός της εταιρείας ΠΟΛΗΣ Μηχανική λέει ότι ο ενδιαφερόμενος για ένταξη στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ Οίκον πρέπει να αναζητήσει πιστοποιητικά με τα ενεργειακά χαρακτηριστικά από τους προμηθευτές.
Ειδικότερα για τον ηλιακό θερμοσίφωνα πρέπει να είναι «επιλεκτικός» και κατά την τοποθέτηση να κοιτάζει προς τον νότο με κλίση 45μοιρων. Η μέση επιφάνεια του να είναι 2-3 τ.μ. (ανάλογα από τον αριθμό υπνοδωματίων που εξυπηρετεί).
Τα παράθυρα να έχουν διπλά ενεργειακά τζάμια και συντελεστή θερμοπερατότης U έως 3,2 ενώ τα παράθυρα αλουμινίου πρέπει να έχουν επιπλέον θερμοδιακοπή. Ο συντελεστής υπολογίζεται από τον κατασκευαστή και πρέπει ο ωφελούμενος όταν ζητά οικονομική προσφορά για αντικατάσταση / τοποθέτηση να ζητά να του παραδίδονται και τα έντυπα από τον κατασκευαστή που γράφουν τον συντελεστή ανά κούφωμα.
Σε ότι αφορά την μόνωση πρέπει το πάχος του μονωτικού υλικού να είναι τουλάχιστον 6-7 cm και να πληροί τις απαιτήσεις σχετικά με τον συντελεστή Θερμικής Αντίστασης.
Τα πιστοποιητικά ενεργειακής απόδοσης των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν είναι το κλειδί για την αποτελεσματικότητα της επένδυσης της ενεργειακής αναβάθμισης του κτιρίου.