Ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το Κλίμα
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

«Γενναίο βήμα» η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, αλλά «η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες παραμένει εμπόδιο στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης» επισημαίνει η WWF Ελλάς στον απόηχο των ανακοινώσεων του πρωθυπουργού.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Συνόδου του ΟΗΕ για το κλίμα δεσμεύθυκε για απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων της χώρας μέχρι το 2028 και για απαγόρευση των πλαστικών μιας χρήσης από το 2021.

Ειδικότερα, αναφορικά με την εξέλιξη του τομέα της ενέργειας, το WWF Ελλάς τονίζει «την επιστημονικά απολύτως τεκμηριωμένη ανάγκη για απεξάρτηση του τομέα της ηλεκτροπαραγωγής από κάθε μορφής ορυκτό καύσιμο. Παρότι προφανώς αυτό δεν μπορεί να συμβεί μονομιάς, οι στρατηγικές αποφάσεις που θα ληφθούν τώρα είναι απολύτως καθοριστικές για να επιτευχθεί το κρίσιμο ζητούμενο: ηλεκτρική ενέργεια που προέρχεται κατά 100% από ανανεώσιμες πηγές με μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, το συντομότερο δυνατόν»

«Έτσι, ενώ η απόφαση για απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων είναι πολύ σημαντική ως το πρώτο γενναίο βήμα για τον μηδενισμό των συνολικών εκπομπών της χώρας, το αργότερο μέχρι το 2040, η συνεχιζόμενη εξάρτηση από τους υδρογονάνθρακες παραμένει εμπόδιο στον αγώνα κατά της κλιματικής κρίσης», συμπληρώνει.

«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού για απεξάρτηση από τον εξαιρετικά ζημιογόνο για το περιβάλλον και την οικονομία λιγνίτη είναι μια πολύ θετική εξέλιξη που επικροτούμε. Όταν όμως την ίδια στιγμή η κυβέρνηση φέρνει στη Βουλή νέες συμβάσεις παραχώρησης μεγάλων θαλάσσιων εκτάσεων 50.000 τ. χλμ στην Κρήτη και το Ιόνιο για εξορύξεις υδρογονανθράκων, η συνολική εξίσωση γίνεται ιδιαίτερα προβληματική», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, διευθυντής του WWF Ελλάς.