Η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ο Μακρόν χαιρετίζει την απόφαση της Ρωσίας να αποδεχθεί τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή

Η αποδοχή εκ μέρους της Ρωσίας της Συνθήκης του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή είναι ένδειξη προόδου στην προστασία του κλίματος, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, κατά την έναρξη την συνόδου κορυφής για το κλίμα που πραγματοποιείται στην έδρα του ΟΗΕ, επισημαίνοντας ότι χάρηκε πολύ όταν το έμαθε αυτό.

«Χάρηκα σήμερα όταν άκουσα την είδηση ότι η Ρωσία αποδέχθηκε τη Συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή. Είναι μια συγκλονιστική είδηση, είπε ο Μακρόν, προσθέτοντας ότι «ακόμη πριν μερικούς μήνες δεν περιμέναμε κάτι τέτοιο. Αυτό δείχνει ότι υπάρχει πρόοδος».

Ο πάπας Φραγκίσκος ζητά μια «συλλογική απάντηση» στην πρόκληση της κλιματικής αλλαγής

“Πρόκληση για τον πολιτισμό” χαρακτήρισε σήμερα ο πάπας Φραγκίσκος την κλιματική αλλαγή, εκφράζοντας τη λύπη του για τις “πολύ αόριστες” δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει οι χώρες μετά τη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, του 2015.

“Με τη Συμφωνία του Παρισιού, στις 12 Δεκεμβρίου 2015, η διεθνής κοινότητα αντιλήφθηκε την ανάγκη να δοθεί μια συλλογική απάντηση για να συνεργαστεί στην οικοδόμηση του κοινού οίκου μας”, υπενθύμισε ο ποντίφικας σε βιντεοσκοπημένο μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες στη Σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα, στη Νέα Υόρκη. “Ωστόσο, τέσσερα χρόνια μετά την ιστορική αυτή συμφωνία, παρατηρούμε ότι οι δεσμεύσεις που ανέλαβαν τα κράτη είναι ακόμη πολύ αόριστες και πολύ μακριά από τις επίτευξη των στόχων που έχουν τεθεί”, πρόσθεσε.

Ο πάπας, που τον Οκτώβριο θα οργανώσει μια παγκόσμια εκκησιαστική σύνοδο για τον Αμαζόνιο, υπογράμμισε ότι “μολονότι η κατάσταση δεν είναι καλή (…) υπάρχει ακόμη χρόνος” για να διασφαλίσουν οι ηγέτες μια καλύτερη ζωή για τις μελλοντικές γενιές, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Ο Φραγκίσκος, ο οποίος έχει ζητήσει τη σταδιακή εγκατάλειψη των ορυκτών καυσίμων, σημείωσε ότι η κλιματική αλλαγή θα ωθήσει τους ανθρώπους να ξανασκεφθούν τα μοντέλα κατανάλωσης και παραγωγής. “Αντιμετωπίζουμε μια πολιτιμική πρόκληση (…) και είναι σαφές ότι έχουμε πολλές λύσεις, εφικτές για τον καθέναν, αν υιοθετήσουμε ένα προσωπικό και κοινωνικό τρόπο ζωής που να ενσωματώνει την εντιμότητα, το θάρρος και την υπευθυνότητα”, πρόσθεσε.

Γκρέτα Τούνμπεργκ: Μου κλέψατε τα όνειρά μου

Με μια παθιασμένη ομιλία, η έφηβη ακτιβίστρια για το κλίμα Γκρέτα Τούνμπεργκ άνοιξε τις εργασίες της Συνόδου για το Κλίμα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη, όπου οργισμένη καταδίκασε την ολιγωρία των ηγετών της διεθνούς κοινότητας να λάβουν αποφασιστικά μέτρα στη μάχη εναντίον της κλιματικής αλλαγής.

«Όλα είναι λάθος. Δεν έπρεπε να είμαι εδώ, έπρεπε να βρίσκομαι στο σχολείο μου, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού» σημείωσε η 16χρονη, με την φωνή της να σπάει από την ένταση, αλλά πάντα δυνατή.

«Πώς τολμάτε; Μου κλέψατε τα όνειρά μου και την παιδική ηλικία μου με τα κενά λόγια σας».

«Ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

Η σύντομη ομιλία της 16χρονης ακτιβίστριας προκάλεσε αίσθηση, καθώς είναι μία από τις πλέον αιχμηρές που εκφώνησε μετά την άφιξή της στις ΗΠΑ, στα τέλη Αυγούστου, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ επανέλαβε τα επιστημονικά δεδομένα που επιβεβαιώνουν την επιτάχυνση του φαινομένου της υπερθέρμανσης του πλανήτη, ενώ στη συνέχεια καταφέρθηκε εναντίον των επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων που ήταν παρόντες στην ίδια Σύνοδο.

«Μας εγκαταλείψατε. Όμως, οι νέοι αρχίζουν να κατανοούν την προδοσία σας» τόνισε.

«Εάν εσείς αποφασίσατε να μας εγκαταλείψετε, εγώ σας λέω: δεν θα σας συγχωρήσουμε ποτέ».

«Ο κόσμος ξυπνάει και η αλλαγή έρχεται, είτε σας αρέσει είτε όχι. Ευχαριστώ» κατέληξε η έφηβη ακτιβίστρια, η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκομένους στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης.

Αιφνίδια, ολιγόλεπτη εμφάνιση Ντραμπ στη σύνοδο για το κλίμα

Η σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα δεν ήταν στις προτεραιότητες του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ σήμερα. Προς έκπληξη όλων ωστόσο, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος εμφανίστηκε αιφνιδιαστικά, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο Μάικ Πενς, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Μολονότι η ολιγόλεπτη παρουσία του στην αίθουσα προκάλεσε πολλά ερωτηματικά, δεν φαίνεται να αποτελεί ένδειξη ότι κάνει στροφή στην πολιτική του. Ο Τραμπ, κόντρα στις επιστημονικές αποδείξεις, αμφισβητεί ότι η ανθρώπινη δραστηριότητα ευθύνεται για την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Ο Τραμπ παρέμεινε στην αίθουσα για περίπου 10 λεπτά και χειροκρότησε τον πρωθυπουργό της Ινδίας Ναρέντρα Μόντι που στην ομιλία του κάλεσε “τον κόσμο να δράσει τώρα”. Κατόπιν, λίγο μετά την ομιλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγγελα Μέρκελ, έφυγε χωρίς να πει ούτε μια λέξη.

Ποιος ήταν ο στόχος αυτής της εμφάνισης; Οι εξηγήσεις που έδωσε στους δημοσιογράφους κατά την έξοδό του, δεν το αποσαφήνισαν. “Πιστεύω πολύ στον καθαρό αέρα και στο καθαρό νερό και όλες οι χώρες πρέπει να εργαστούν μαζί για να τα καταφέρουν. Είναι πολύ, πολύ σημαντικό”, είπε.

Κατά τύχη, ο Τραμπ έφτασε στο κτίριο του ΟΗΕ ακριβώς τη στιγμή που η Γκρέτα Τούνμπεργκ ετοιμαζόταν να φύγει, μετά τη δική της, παθιασμένη ομιλία για το κλίμα. Την ώρα που πλησίαζε στην έξοδο, ένας Αμερικανός πράκτορας των υπηρεσιών ασφαλείας, εμπόδισε την 16χρονη, ζητώντας της να σταθεί στο πλάι. Εκείνη περίμενε, με τα χέρια σταυρωμένα, να περάσουν ο Τραμπ και η πολυπληθής συνοδεία του.

Ο πρόεδρος δεν φάνηκε να την πρόσεξε. Κατόπιν, η έφηβη έφυγε.

Ο Τραμπ ειρωνεύεται την Γκρέτα και ο Μακρόν λέει ότι η μήνυση «δεν είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος» αντίδρασης

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ειρωνεύτηκε σήμερα τη νεαρή ακτιβίστρια για το κλίμα, Γκρέτα Τούνμπεργκ, η οποία μίλησε χθες συγκρατώντας τα δάκρυά της στον ΟΗΕ, γράφοντας στο Twitter ότι είχε τον «αέρα ενός πολύ ευτυχισμένου νέου κοριτσιού».

Η νεαρή 16χρονη Σουηδή, που έγινε σύμβολο της εξέγερσης των νέων εναντίον της αδράνειας απέναντι στην κλιματική απορρύθμιση, αποδοκίμασε χθες τους διεθνείς ηγέτες σε μια παθιασμένη ομιλία, κατηγορώντας τους ότι της «έκλεψαν τα όνειρα και την παιδική της ηλικία» με μια φωνή γεμάτη θυμό και συγκρατημένα δάκρυα.

«Έχει τον αέρα ενός πολύ ευτυχισμένου νέου κοριτσιού που προσβλέπει σε ένα λαμπρό και θαυμάσιο μέλλον. Τόσο ωραία να τη βλέπεις», ειρωνεύτηκε ο Αμερικανός πρόεδρος, σαφώς αδιαπέραστος από τα κλιματικά διακυβεύματα και ο οποίος απέσυρε τη χώρα του από τη Συμφωνία του Παρισιού.

Το τουίτ ανέβηκε πάνω από ένα βίντεο της ομιλίας της Γκρέτα Τούνμπεργκ στην οποία λέει: «ο κόσμος υποφέρει, πεθαίνει. Ολόκληρα οικοσυστήματα καταρρέουν, βρισκόμαστε στις αρχές ενός μαζικού αφανισμού κι εσείς για το μόνο που μιλάτε είναι για τα χρήματα, για παραμύθια μας αέναης οικονομικής ανάπτυξης; Πώς τολμάτε;».

Το τουίτ του Ντόναλντ Τραμπ σκανδάλισε πολλούς χρήστες του διαδικτύου προκαλώντας 16.000 απαντήσεις μέσα σε τρεις ώρες.

«Ο Ντόναλντ Τραμπ επιτίθεται σε μια αθώα νεαρή γυναίκα, είναι εντελώς αποκρουστικό», έγραψε κάποιος ανάμεσά τους. Όμως πολλοί άλλοι συμφώνησαν πλήρως με τον Αμερικανό πρόεδρο, κατηγορώντας τη νεαρή ακτιβίστρια, που πάσχει από σύνδρομο Άσπεργκερ, ότι έχει υποστεί «πλύση εγκεφάλου».

Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και ο Ντόναλντ Τραμπ διασταυρώθηκαν για λίγο στη διάρκεια της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα στη Νέα Υόρκη, όπου ο Αμερικανός πρόεδρος έκανε μια απροσδόκητη εμφάνιση μερικών λεπτών. Ένα βίντεο αποτυπώνει τη στιγμή δείχνοντας τη νεαρή κοπέλα να ρίχνει ένα δολοφονικό βλέμμα στον Ντόναλντ Τραμπ.

Στο μεταξύ, ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε σήμερα πως η μήνυση που κατέθεσε η Γκρέτα Τούνμπεργκ εναντίον της Γαλλίας δεν είναι «ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος» να καταπολεμηθεί η κλιματική αλλαγή και πως «οι πολύ ριζοσπαστικές θέσεις» είναι «από τη φύση τους εναντίον των κοινωνιών μας».

«Δεν είμαι σίγουρος ότι είναι ο πλέον αποτελεσματικός τρόπος» αντίδρασης, δήλωσε στο ραδιοφωνικό δίκτυο Europe 1 ο Γάλλος πρόεδρος, από τη Νέα Υόρκη, όπου συμμετέχει στη σύνοδο κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα.

Από το βήμα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η Σουηδή έφηβη ζήτησε χθες βράδυ, εξ ονόματος χιλιάδων νέων που την ακολουθούν, λογοδοσία από τους παγκόσμιους ηγέτες, τους οποίους κατηγορεί για «προδοσία» στα θέματα της απορρύθμισης του κλίματος.

Μαζί με άλλους δεκαπέντε νέους, κατέθεσε μια άνευ προηγουμένου μήνυση ενώπιον της Επιτροπής του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού σε βάρος πέντε χωρών, της Αργεντινής, της Βραζιλίας, της Τουρκίας, αλλά και της Γερμανίας και της Γαλλίας, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

«Όλες οι κινητοποιήσεις της νεολαίας μας ή των λιγότερο νέων είναι χρήσιμες. Αλλά πρέπει να επικεντρωθούν τώρα σε εκείνους που απέχουν περισσότερο από τα αιτήματά τους, εκείνους που προσπαθούν να εμποδίσουν. Δεν έχω την αίσθηση ότι η γαλλική κυβέρνηση ή η γερμανική κυβέρνηση, σήμερα, εμποδίζουν», είπε ο Μακρόν.

«Όταν βλέπω ότι θα σταματήσουμε το σύνολο των δραστηριοτήτων μας με άνθρακα, ότι σταματάμε την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων, ότι κινούμαστε, δεν είμαι σίγουρος ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος», πρόσθεσε, εκτιμώντας πως «οι πολύ ριζοσπαστικές θέσεις είναι από τη φύση τους εναντίον των κοινωνιών μας».

«Δεν είμαι σίγουρη ότι κάποιος κινητοποιείται με την απελπισία, σχεδόν με το μίσος, στρέφοντας τους μεν εναντίον των δε», προειδοποίησε επίσης στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Inter η υφυπουργός Οικολογικής Μετάβασης Μπρουν Πουαρσόν.

«Βεβαίως» η Γκρέτα Τούνμπεργκ το παρακάνει, εκτίμησε ακόμη ο υπουργός Παιδείας Ζαν-Μισέλ Μπλανκέ απαντώντας σε ερώτηση του τηλεοπτικού δικτύου BFMTV.

Υιοθετήθηκε η έκθεση των εμπειρογνωμόνων για τους ωκεανούς και τις παγωμένες ζώνες

Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ για το κλίμα αναφορικά με την κακή κατάσταση της υγείας των ωκεανών και των παγωμένων ζωνών υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί (τοπική ώρα) έπειτα από μια λευκή νύκτα με συζητήσεις που επιβραδύνθηκαν από τις σαουδαραβικές αντιρρήσεις, έγινε γνωστό από συμμετέχοντες.

Η ομάδα των ειδικών του ΟΗΕ για το κλίμα (IPCC, GIEC) επιβεβαίωσε στο Twitter την υιοθέτηση του κειμένου.

«Μια πολύ ευχάριστη στιγμή (…) έπειτα από 2 χρόνια εργασιών και μια τελευταία συνεδρίαση 27 ωρών», έγραψε επίσης στο Twitter ο Ζαν-Πιέρ Γκατουζό, ένας από τους συντάκτες της έκθεσης, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Οι επιστήμονες και οι διπλωμάτες των 195 χωρών μελών της IPCC συνεδρίαζαν από την Παρασκευή στο Μονακό. Όμως οι συνομιλίες, που επρόκειτο να τερματισθούν χθες, Δευτέρα, το βράδυ, διήρκεσαν όλη τη νύκτα και συνεχίσθηκαν μέχρι σήμερα λίγο πριν από τις 12:00 (ώρα Ελλάδας).

Η καθυστέρηση αυτή οφειλόταν στη Σαουδική Αραβία, πρώτο εξαγωγό πετρελαίου παγκοσμίως, ανέφεραν στο Γαλλικό Πρακτορείο συμμετέχοντες που ζήτησαν να μην κατονομασθούν.

Οι Σαουδάραβες ήθελαν να απαλειφθούν οι αναφορές στην ειδική έκθεση της IPCC του Οκτωβρίου 2018 που έδειχνε τις μεγάλες διαφορές στις επιπτώσεις ανάμεσα σ’ έναν κόσμο με +1,5 βαθμό Κελσίου και έναν κόσμο με +2 βαθμούς Κελσίου.

Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου και εξηγούν πως πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά σχεδόν 50% μέχρι το 2030 ώστε η άνοδος της θερμοκρασίας να παραμείνει κάτω από τον +1,5 βαθμό Κελσίου, κάτι που αποτελεί τον ιδεώδη στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα που συνήφθη το 2015.

Όμως παρά το γεγονός ότι η εν λόγω έκθεση υιοθετήθηκε με συναίνεση, ορισμένες χώρες, με πρώτη τη Σαουδική Αραβία, δεν δέχονται τα συμπεράσματά της.

«Οι Σαουδάραβες θέλουν να δυσφημήσουν την επιστήμη στην οποία βασίζεται η έκθεση. Αυτό είναι κάτι ποταπό (…) Θα έλεγε κανείς πως δεν ήρθαν σ’ αυτή τη σύνοδο παρά μόνο για να εμποδίσουν οποιαδήποτε αναφορά στην έκθεση του 1,5 βαθμού Κελσίου ή της μείωσης των εκπομπών CO2», δήλωσε ένας συμμετέχων που ζήτησε να μην κατονομασθεί.

Τελικά, έπειτα από ώρες συζητήσεων, οι αντιπροσωπείες δέχθηκαν να αποσυρθεί η πιο ισχυρή αναφορά στην έκθεση αυτή και σε άλλες, ανέφερε στο Γαλλικό Πρακτορείο πηγή προσκείμενη στις διαπραγματεύσεις.

Παρόλα αυτά, «η επιστήμη στην οποία βασίζεται η έκθεση υπάρχει μέσα σ’ αυτή», επέμεινε ένας άλλος συμμετέχων.

Το περιεχόμενο της έκθεσης που υιοθετήθηκε σήμερα το πρωί θα δοθεί στη δημοσιότητα αύριο το πρωί.

Η δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου, το οποίο θα προσφέρει νέες αποδείξεις για τον επείγοντα χαρακτήρα της δράσης κατά της κλιματικής απορρύθμισης και των επιπτώσεών της στα οικοσυστήματα και την ανθρωπότητα, έρχεται δύο ημέρες μετά τη σύνοδο του ΟΗΕ για το κλίμα. Η σύνοδος αυτή και οι ηγέτες που συγκεντρώθηκαν δεν ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες των υπερασπιστών του κλίματος, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.

Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο αποδέσμευσε άλλα 500 εκατομμύρια δολάρια για τη σωτηρία των τροπικών δασών

Η σύνοδος για τον Αμαζόνιο που οργανώθηκε σήμερα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη επέτρεψε την αποδέσμευση άλλων 500 εκατομμυρίων δολαρίων για την προστασία των τροπικών δασών, απουσία της Βραζιλίας, του “ελέφαντα στο δωμάτιο”, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν.

Η Παγκόσμια Τράπεζα, η Διαμερικανική Τράπεζα Ανάπτυξης και η μη κυβερνητική οργάνωση Conservation International ανακοίνωσαν προγράμματα βοήθειας, με την οικονομική στήριξη χωρών όπως η Γερμανία (δεσμεύτηκε να χορηγήσει 250 εκατομμύρια δολάρια) και η Γαλλία (100 εκατομμύρια).

Η Ευρωπαϊκή Ένωση θα διαθέσει ποσό ύψους έως και 190 εκατομμυρίων στο πλαίσιο αυτών των προγραμμάτων συνεργασίας και ανάπτυξης, ενώ η Conservation International θα συμμετάσχει με 20 εκατομμύρια.

Ο στόχος είναι να χρηματοδοτηθούν προγράμματα για την προστασία της βιοποικιλότητας, τη βιώσιμη διαχείριση των εδαφών, την προώθηση των παραδοσιακών μεθόδων διαφύλαξης και της διασυνοριακής συνεργασίας.

Στη σύνοδο συμμετείχαν πολλοί ηγέτες, όπως ο Μακρόν που μαζί με τον πρόεδρο της Χιλής Σεμπαστιάν Πινιέρα είχαν αυτήν την ιδέα. Στο βήμα ανέβηκαν επίσης οι πρόεδρος της Κολομβίας Ιβάν Ντούκε και της Βολιβίας Έβο Μοράλες.

Η Βραζιλία δεν έστειλε κανέναν εκπρόσωπο, μποϊκοτάροντας τη σύνοδο, μολονότι της ανήκουν τα δύο τρίτα του δάσους του Αμαζονίου.

Ο Γάλλος πρόεδρος εκφράστηκε ειρωνικά για την απουσία αυτή, τείνοντας ωστόσο το χέρι στη Βραζιλία. “Ποιοί είναι οι κίνδυνοι; Ο πρώτος, ο ελέφαντας στο δωμάτιο, ή μάλλον, αυτός που δεν είναι εδώ, η Βραζιλία! Όλος ο κόσμος αναρωτιέται, πώς θα τα καταφέρετε χωρίς τη Βραζιλία; Η Βραζιλία είναι καλοδεχούμενη, όλοι θέλουν να συνεργαστούν μαζί της”, είπε. Ένας άλλος “κίνδυνος”, όπως είπε ο Μακρόν, είναι “η καθυστέρηση, η αναποτελεσματικότητα” και να διαπιστώσουν μετά από έξι μήνες ή έναν χρονο ότι οι πόροι δεν έφτασαν τελικά στον τοπικό πληθυσμό.

Αποφασίστηκε επίσης να συγκροτηθούν ομάδες εργασίας ώστε όταν διεξαχθεί η σύνοδος COP25 στη Χιλή, τον Δεκέμβριο, να έχει καθοριστεί το χρονοδιάγραμμα των πρώτων προγραμμάτων.