Υπενθυμίζεται ότι ο ν. 4067/12 προέβλεπε την καταβολή ενός ποσού για τις οφειλές από τις ΥΚΩ τεσσάρων ετών. Το ποσό αθροιστικά αφορούσε χρέη που κάλυπταν τα τρία από τα τέσσερα χρόνια της οφειλής (2008 – 2001) και από αυτό προέκυπτε ότι εκκρεμεί η οφειλή για το 2011. Η ΔΕΗ, υπό την πίεση και των αρνητικών οικονομικών δεδομένων της, ανέσυρε και κυνήγησε την υπόθεση.
Στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο η λύση-κλειδί για τις ΥΚΩ
Στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης αναμένεται να κατατεθεί με τροπολογία η λύση – κλειδί για την ικανοποίηση των οικονομικών αξιώσεων που προβάλει η ΔΕΗ για τις οφειλές από παλιές ΥΚΩ, και συγκεκριμένα του 2011.
Όπως έχει γράψει το economix.gr, η υπόθεση μετά από μία πολύμηνη διαδικασία, θα λάβει αίσιο τέλος με την χορήγηση ενός κονδυλίου που θα κινείται περί τα 195 εκατ. ευρώ από τον προϋπολογισμό του 2020. Το ακριβές ποσό αναμένεται να καθοριστεί από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, μετά και τη σχετική εξουσιοδότηση που θα της παρέχει η τροπολογία στο πολυνομοσχέδιο. Η ΡΑΕ είχε αξιολογήσει την οφειλή περί τα 160 – 200 εκατ. ευρώ αρχικά για να την προσδιορίσει κοντά στα 195 εκατ. ευρώ, παρά και τις αρχικές απαιτήσεις της ΔΕΗ για 700 εκατ. ευρώ.
Η τροπολογία θα επιτρέψει στη ΡΑΕ να κοστολογήσει με ακρίβεια και εν συνεχεία να γνωμοδοτήσει για την οφειλή. Οι διαδικασίες για την κατάθεση της τροπολογίας κινήθηκαν με ιδιαίτερη ταχύτητα, ακριβώς επειδή σήμερα αναμένεται να δημοσιευτεί και η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young, και συνεπώς οι ιθύνοντες της επιχείρησης ήθελαν να συμπεριλάβουν στην πρώτη δέσμη μέτρων για τη σωτηρία, όπως την αποκαλούν, της επιχείρησης και τα χρήματα από τις οφειλές για τις ΥΚΩ.
Σε ετήσια προβολή, η ΔΕΗ μετράει πληγές που ξεπερνούν τα 950 εκατ. ευρώ και, κατά συνέπεια, η ένεση ρευστότητας από τις ΥΚΩ αποτελεί πολύτιμο όπλο στη φαρέτρα για τα αποτελέσματα της έκθεσης που, αν μη τι άλλο, όλοι ευελπιστούν -και περιμένουν- ότι δεν θα θέτει σε αμφιβολία εκ νέου τη βιωσιμότητα της επιχείρησης.
ΤΑ ΣΕΝΑΡΙΑ
Η λύση για την αποπληρωμή της οφειλής από τον προϋπολογισμό του 2020 υιοθετήθηκε στο πλαίσιο της μη περαιτέρω επιβάρυνσης του καταναλωτικού κοινού, ύστερα και από την επιβολή αυξήσεων στα τιμολόγια παροχής της ΔΕΗ. Το καλοκαίρι είχε συζητηθεί το σενάριο να αποπληρωθεί η οφειλή σε τρεις ισόποσες δόσεις από τον φετινό προϋπολογισμό, τον επόμενο και τον μεθεπόμενο, έτσι ώστε να μην υπάρξει επιβάρυνση των οικονομικών δεδομένων για το νέο έτος. Επίσης, είχε τεθεί επί τάπητος και η λύση να βρεθεί εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης που, όμως, έπεφτε πάνω στο πρόβλημα της επιβάρυνσης των καταναλωτών που αναφέραμε παραπάνω και το οποίο αποτελούσε κορωνίδα της πολιτικής που ήθελε να ακολουθήσει το ΥΠΕΝ.