Σειρά επαφών είχε στην Κρήτη ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος τις προηγούμενες ημέρες, προκειμένου να προωθήσει το σχέδιο του ΥΠΕΝ για τη βιώσιμη κινητικότητα και τον πολεοδομικό σχεδιασμό.
Ειδικότερα, ο κ. Μπακογιάννης, συναντήθηκε την Παρασκευή με το δήμαρχο Μαλεβιζίου, κ. Μενέλαο Μποκέα, αλλά και με τον δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβό.
Στην ατζέντα της πρώτης συνάντησης ήταν η προώθηση των ζητημάτων πολεοδομικού σχεδιασμού στο σύνολο του δήμου και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής. Πρόκειται για ένα δήμο ταχέως εξελισσόμενο με σημαντικές πιέσεις από οχλούσες και μη δραστηριότητες, αλλά και συγκριτικά πλεονεκτήματα λόγω του υψηλού πολιτιστικού φορτίου του.
Στη συνάντηση αυτή, ο ΓΓ ενημέρωσε το δήμαρχο για τις προτεραιότητες του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφορικά με την προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί τον Ιανουάριο του 2020 να δοθεί χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο ώστε να εκπονηθούν τοπικά χωρικά σχέδια σε δήμους κατά προτεραιότητα.
Ο κ. Μπακογιάννης σημείωσε πως «κριτήρια για την προτεραιοποίηση αυτή είναι πρώτον να κοιτάξουμε πού υπάρχουν αναπτυξιακές πιέσεις. Οι περιοχές, που δέχονται υψηλές πιέσεις, οι οποίες έχουν να κάνουν με τον τουρισμό και ευαίσθητα περιβαλλοντικά ζητήματα. Δήμοι που έχουν ευαίσθητες περιοχές, ειδικής προστασίας Natura, αρχαιολογικούς χώρους. Το τρίτο κριτήριο έχει να κάνει με κοινωνικά στοιχεία, περιοχές που είναι υποβαθμισμένες ή περιοχές όπου η αυθαίρετη δόμηση είναι πολύ αυξημένη ή περιοχές που είναι μεγάλη και πυκνή η δόμηση».
Ο κ. Μποκέας από την πλευρά του ενημέρωσε τον Γ.Γ. για τις πιέσεις του δήμου Μαλεβιζίου, το σημαντικό έλλειμμα του δήμου σε ρυμοτομικά σχέδια, τα ζητήματα έλλειψης συνδυασμένου πολεοδομικού και κυκλοφοριακού σχεδιασμού, καθώς και για επιμέρους περιοχές, που χρήζουν περιβαλλοντικής αναβάθμισης, με ιδιαίτερη έμφαση στην περιοχή του ΑΗΣ Λινοπεραμάτων και τον αναπτυξιακό ρόλο της περιοχής μετά την απομάκρυνσή του.
Ο κ. Μπακογιάννης πάντως δεσμεύθηκε να εξετάσει τα χρονίζοντα ζητήματα του δήμου και να προωθήσει την επίλυση διαδικασιών, που συμβάλλουν στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης του σχεδιασμού, ενώ παράλληλα τόνισε τη σημασία του ολοκληρωμένου Περιφερειακού Χωρικού Πλαισίου στην Κρήτη και της τήρησης των περιορισμών και των κατευθύνσεων που θέτει.
Ο ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος είχε συνάντηση την ίδια μέρα και με δήμαρχο Αγίου Νικολάου, Αντώνη Ζερβό.
Στη διάρκεια της συνάντησης ο Γ.Γ. ενημέρωσε το δήμαρχο για τις προτεραιότητες του Υπουργείου αναφορικά με την προώθηση του πολεοδομικού σχεδιασμού και την πολιτική της κυβέρνησης, που επιχειρεί τον Ιανουάριο του 2020 να δοθεί χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, ώστε να εκπονηθούν τοπικά χωρικά σχέδια σε δήμους κατά προτεραιότητα.
Ο κ. Ζερβός ενημέρωσε τον Γ.Γ. για τα χρονίζοντα ζητήματα πέντε οικισμών του δήμου, που είναι σε εξέλιξη από το 1993 και έχουν σημαντικά προβλήματα ολοκλήρωσης, καθώς και για την ολοκλήρωση σύνταξης του Προεδρικού Διατάγματος για την αλλαγή όρων δόμησης στη Νεάπολη, καθώς και ζητήματα απαλλοτριώσεων.
Ο κ. Μπακογιάννης δεσμεύθηκε να εξετάσει τα θέματα και να προωθήσει την επίλυσή τους, δηλώνοντας: «Από τη δική μου πλευρά δεσμεύομαι να εξετάσω τα θέματα αυτά και να επανέλθω σύντομα, προτείνοντας λύσεις, που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα. Το δεύτερο πολύ σημαντικό, που τέθηκε υπόψιν μου, είναι οι προβληματισμοί σχετικά με τα δίκτυα υποδομής και τη χρηματοδότηση που χρειάζεται για να βελτιωθεί τόσο η ποιότητα ζωής των κατοίκων και των επισκεπτών, όσο και οι μελλοντικές αναπτυξιακές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή. Όσο περνά από το χέρι μου, σε συνεννόηση και με το Πράσινο Ταμείο, το χρηματοδοτικό εργαλείο που διαθέτει το Υπουργείο μας, θα δω τι μπορεί να γίνει σχετικά με το θέμα αυτό. Το τελευταίο είναι ότι έχω κάνει μια πρώτη επικοινωνία και με τον περιφερειάρχη Κρήτης, στον οποίο θα μεταφέρω κάποιες σκέψεις τις οποίες συζήτησα με το δήμαρχο. Ο περιφερειάρχης είναι πολύ θετικός και στα θέματα της ανάπτυξης και των υποδομών και όλοι μαζί θα προσπαθήσομε να συμβάλλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στην ανάπτυξη της περιοχής».
Μπακογιάννης: Η προώθηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων με γνώμονα τις αρχές της βιώσιμης κινητικότητας βασική προτεραιότητα του ΥΠΕΝ
Ο κ. Μπακογιάννης, συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα «Βέλτιστες Πρακτικές για την προώθηση της Βιώσιμης Κινητικότητας στις Ελληνικές Πόλεις– Πρωτοβουλίες για τη Βιώσιμη Κινητικότητα στο Ρέθυμνο, για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της πόλης μας», που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Ρεθύμνου την Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019.
Κύριος στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης και η επίτευξη της αειφόρου πόλης, βασικά στοιχεία των οποίων είναι η προώθηση της βιώσιμης κινητικότητας, η βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος των πόλεων, η μείωση της ρύπανσης και η προαγωγή της δημόσιας υγείας, τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την έναρξη της ημερίδας, συνεχάρη το δήμο Ρεθύμνης και το δήμαρχο κ. Γιώργο Μαρινάκη προσωπικά για τη μέχρι σήμερα πορεία στον τομέα της προώθησης της βιώσιμης κινητικότητας, τις δράσεις προώθησης των περιβαλλοντικά φιλικών μέσων, την προώθηση της ηλεκτροκίνησης, της μικρο-κινητικότητας και των κοινόχρηστων μέσων.
Ο κ. Μπακογιάννης ενημέρωσε το κοινό για την στρατηγική του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αναφορικά με την προώθηση των πολιτικών, που σχετίζονται με τη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος, με έμφαση στα σχέδια βιώσιμης αστικής κινητικότητας, τα σχέδια για την ανάσχεση της κλιματικής αλλαγής και την προώθηση της ηλεκτροκίνησης.
Ο ΓΓ παρουσίασε αναλυτικά το σχεδιασμό της κυβέρνησης για την προώθηση των Τοπικών Χωρικών Σχεδίων και το ρόλο τους για τις περιοχές που δέχονται σημαντικές αναπτυξιακές πιέσεις, όπως η ευρύτερη περιοχή του Ρεθύμνου. Σύμφωνα με τους στόχους της κυβέρνησης, τον Ιανουάριο του 2020 θα προκηρυχτούν τα Τοπικά Χωρικά Σχέδια σε πλειάδα χωρικών ενοτήτων της χώρας, σύμφωνα με τις τοπικές ανάγκες, στα οποία θα υπάρχει πρόβλεψη τόσο για προαγωγή της βιώσιμης κινητικότητας όσο και για καλύτερη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας και της ηλεκτροκίνησης.
Δέχθηκε σειρά ερωτήσεων αναφορικά με τις μέχρι σήμερα πρωτοβουλίες στον τομέα των ΤΧΣ, των ΣΒΑΚ και των διαδικασιών αδειοδότησης μεγάλων επενδύσεων, ενώ συμμετείχε και στο Στρογγυλό Τραπέζι με θέμα «Θεσμικό πλαίσιο εκπόνησης ΣΒΑΚ. Πολιτικές και μέτρα σε μικρές και μεσαίες πόλεις της Ελλάδας».
Στην παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου στο Ρέθυμνο
Ο κ. Μπακογιάννης, έδωσε το παρόν την περασμένη Παρασκευή στην παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού λεωφορείου στο Ρέθυμνο της Κρήτης.
Ειδικότερα, συμμετείχε στη δράση με τίτλο «Ηλεκτροκίνηση και Δημόσια Συγκοινωνία», που ήταν ενταγμένη στις εκδηλώσεις για την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας 2019, όπου και παρουσιάστηκε το πρώτο ηλεκτροκίνητο λεωφορείο στην Ελλάδα. Στη συνάντηση επίσης μετείχαν ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Ιωάννης Κεφαλογιάννης, ο δήμαρχος Ρεθύμνης, κ. Γιώργης Μαρινάκης, εκπρόσωποι του ΚΤΕΛ και της κατασκευάστριας εταιρείας Karsan.
Κατά την παρουσίαση του ηλεκτρικού λεωφορείου, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι «Είμαστε από την πρώτη στιγμή αρωγοί σε όλες τις προσπάθειες και τις πρωτοβουλίες, που παίρνουν οι ΟΤΑ στα θέματα τόσο της ευαισθητοποίησης πολιτών για τη βιώσιμη κινητικότητα, όσο και στα ζητήματα που έχουν να κάνουν με υποδομές, τις οποίες υποστηρίζουμε και προσπαθούμε να απλοποιήσουμε τις διαδικασίες αδειοδότησης τους. Σήμερα είναι μια σημαντική μέρα για το Ρέθυμνο με δεδομένο ότι έχουμε την πρώτη κυκλοφορία ηλεκτρικού λεωφορείου, το οποίο θα μπει σε μια γραμμή και θα κάνει μαζικές μετακινήσεις και δεν θα είναι πιλοτική. Σήμερα καταρρίπτεται και ο μύθος που έλεγε ότι η ηλεκτροκίνηση στη δημόσια συγκοινωνία δεν μπορεί να λειτουργήσει στη χώρα μας. Το Ρέθυμνο πήρε την πρωτοβουλία να φέρει το ηλεκτρικό λεωφορείο μέσα από ένα χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα το CIVITAS Destinations, που έδωσε τη δυνατότητα να αναπτυχθεί αυτή η υποδομή».
Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, θα προωθήσει με πληθώρα εργαλείων και πολιτικών την ηλεκτροκίνηση και τη βιώσιμη κινητικότητα με στόχο την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής στο αστικό περιβάλλον και τη βελτίωση της δημόσιας υγείας των κατοίκων και επισκεπτών της χώρας.