Με ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις ενισχύει τη θέση της στην ελληνική αγορά ακινήτων, η αμερικανική επενδυτική εταιρεία με επικεφαλής τον Πολ Γομόπουλο και τον Ανδρέα Καψάλη. Η εταιρεία, της οποίας ο τίτλος της συνοδεύεται από το μότο “intelligent real estate services», επενδύει, αργά αλλά σταθερά, τα τελευταία χρόνια σε ακίνητα distressed, που αντιμετωπίζουν προβλήματα και βγαίνουν στην αγορά με χαμηλές τιμές.
Η Hines, που έχει ως αντικείμενο την επένδυση, ανάπτυξη και διαχείριση ακινήτων, ιδρύθηκε το 1957 και σήμερα διαθέτει παρουσία σε 219 πόλεις και σε 23 χώρες, ενώ διαχειρίζεται χαρτοφυλάκιο ακινήτων αξίας 124,3 δισ. δολαρίων. Έχει 148 projects στη φάση της ανάπτυξης, ενώ από την ίδρυσή της μέχρι σήμερα, έχει αποκτήσει και -τις περισσότερες φορές-ανακατασκευάσει 1.362 ιδιοκτησίες, με συνολική επιφάνεια περίπου 42 εκατομμυρίων τετραγωνικών μέτρων.
Τα δύο πρώτα έργα: Ξενοδοχείο Athens Ledra και εμπορικό κέντρο στην Ακαδημία Πλάτωνος
Στην Ελλάδα εγκαινίασε την παρουσία της το 2014, διαθέτοντας συνολικά ακίνητα αξίας 121 εκατ. δολαρίων. Ωστόσο, «μπάσιμο» στο real estate έκανε το 2017 με την απόκτηση μαζί με την εταιρεία Henderson Park, μέσω πλειστηριασμού, προς 33 εκατ. ευρώ, του κτηρίου στην Λεωφόρο Συγγρού που βρισκόταν το ξενοδοχείο Athens Ledra. Σε αυτό λειτουργεί, εδώ και περίπου ένα χρόνο, το ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens, με το κτήριο της Συγγρού να έχει ανακατασκευάσει, πλήρως, η εταιρεία Άκτωρ. Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αρχικοί πλειστηριασμοί υπήρξαν άγονοι, γεγονός, που έδωσε τη «χρυσή ευκαιρία» στην Hines Hellas να αποκτήσει το ακίνητο προς περίπου 15 εκατ. ευρώ φθηνότερα, καθώς η αρχική τιμή εκκίνησης ήταν της τάξης των 48 εκατ. ευρώ.
Το δεύτερο απόκτημα της Hines περιλαμβάνει την εξαγορά για περίπου 7 εκατ. ευρώ, του οικοπέδου 24 στρεμμάτων της πρώην Κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη στον Κηφισό, όπου η Blackrock, μέσω της θυγατρικής της στην Ελλάδα Artume, προγραμμάτιζε την κατασκευή εμπορικού κέντρου. Πρόκειται για μία ιστορία γραφειοκρατίας, που οδήγησε το πολύπαθο έργο των 300 εκατ. στην ακύρωσή του και κατ’ επέκταση στην έξοδο -με σημαντικές ζημιές- της Blackrock από την επένδυση. Αρκεί να ληφθεί υπόψη ότι το ακίνητο στα «βιβλία» της εταιρείας ήταν αποτιμημένο προς περίπου 9,2 εκατ., αλλά πωλήθηκε στη Hines προς 7 εκατ. ευρώ. Πλέον, η Hines δρομολογεί αυτό την ανάπτυξη πολυκαταστήματος της αλυσίδας Leroy Merlin, με την Άκτωρ να έχει επιλεγεί για την κατασκευή του κτηρίου, όπως έχει αναφέρει το Economix.gr.
Το νέο project με το Athens Heart – παρασκήνιο και πληροφορίες economix.gr
Το τελευταίο project της Hines αφορά το εμπορικό κέντρο Athens Heart, που εμφανίζει χαμηλές επιδόσεις τουλάχιστον από το 2010. Για το εμπορικό, μία επένδυση 60 εκατ. ευρώ, που έχει κατασκευάσει η εταιρεία Pasal Development με επικεφαλής τον Σωτήρη Θεοδωρίδη, τα αρχικά σενάρια προέβλεπαν ότι τα ετήσια έσοδα από ενοίκια θα ανέλθουν σε 6 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, ποτέ το Athens Heart δεν έπιασε τα νούμερα αυτά, με αποτέλεσμα να απαιτηθεί κεφαλαιακή ενίσχυση και βέβαια αλλαγή χρήσεων.
Έτσι, η «σωτηρία» και για το συγκεκριμένο distressed ακίνητο ήρθε από τη Hines, η οποία θα μετατρέψει το Athens Heart σε premium εκπτωτικό εμπορικό κέντρο 22.000 τ.μ. με τη επωνυμία Gazi Outlet. Οι πληροφορίες του Economix.gr αναφέρουν ότι οι επικεφαλής της Pasal Development με την Hines, κάθισαν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού όσον αφορά το πώς θα πρέπει να αξιοποιηθεί το Athens Heart, ώστε να γίνει κερδοφόρο. Ήταν δηλαδή, ένα project, που δούλευαν από κοινού οι δύο πλευρές, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Economix.gr, επιτρέποντας στο εγχείρημα να στεφθεί με επιτυχία. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο διευθυντής της Hines Greece Ανδρέας Καψάλης-γνωστός στα lifestyle έντυπα από το γάμο του με την Έλενα Παπαρίζου- υπήρξε για πολλά χρόνια γενικός διευθυντής της Pasal Development, γεγονός, που όπως αναφέρουν ορισμένοι, συνέβαλε στην επιτυχία των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο εταιρειών. Είχε δε υπάρξει και στέλεχος της Άκτωρ.
Και ένα έργο ακόμη;
Σε κάθε περίπτωση, η αγορά περιμένει, πλέον, εάν το νέο project της Hines θα είναι το ημιτελές εμπορικό κέντρο της Μπάμπης Βωβός Διεθνής Τεχνική στο Βοτανικό, για το οποίο η αμερικανική εταιρεία έχει υπογράψει μνημόνιο συναντίληψης με την Alpha Bank, τη βασική πιστώτρια τράπεζα της Βωβός.