Την ανάγκη να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα στις διαδικασίες ανάρτησης έως την κύρωση των δασικών χαρτών και να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του 2020, τονίζει μεταξύ άλλων η εγκύκλιος που απέστειλε το υπουργείο Περιβάλλοντος στις Διευθύνσεις Δασών των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων. Την ίδια ώρα, παραμένουν τα προβλήματα με τις Επιτροπές Αντιρρήσεων λόγω της καθυστέρησης εξέτασης των αιτήσεων – ενώ τρέχει η παράταση που δόθηκε πρόσφατα για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα.
Η εγκύκλιος αφορά τις προθεσμίες ελέγχου και θεώρησης των δασικών χαρτών που καταρτίζονται από ιδιωτικά γραφεία εκπόνησης δασικών μελετών και όπως σημειώνεται, καλούνται οι Διευθύνσεις Δασών στις περιοχές των οποίων ο δασικός χάρτης καταρτίζεται από ιδιωτικό γραφείο εκπόνησης δασικών μελετών, να προβούν εγκαίρως σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου εμπρόθεσμα να θεωρήσουν τους δασικούς χάρτες περιοχής αρμοδιότητάς τους.
Όπως επισημαίνεται, εντός 2 μηνών από την τελική υποβολή του δασικού χάρτη (τελική παράδοση 1ου σταδίου) στη Διεύθυνση Δασών, οφείλεται ο δασικός χάρτης να έχει ελεγχθεί και θεωρηθεί. Η ανωτέρω προθεσμία μπορεί να παραταθεί κατά ένα μήνα, με απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης, η οποία εκδίδεται μετά από τεκμηριωμένο αίτημα της Διεύθυνσης Δασών.
Εφόσον κατά την υποβολή των ανωτέρω τελικών παραδοτέων για έλεγχο και θεώρηση, διαπιστωθούν σφάλματα ή παραλείψεις, η Διεύθυνση Δασών οφείλει να υποβάλλει έκθεση ελέγχου προς τον Ανάδοχο με κοινοποίηση στο «Ελληνικό Κτηματολόγιο» και στο υπουργείο Περιβάλλοντος, με τις υποδείξεις της, εντός και μέχρι τη λήξη των ανωτέρω προθεσμιών.
Στο μεταξύ, την αργοπορία των Επιτροπών Αντιρρήσεων στους δασικούς χάρτες, συνεχίζουν να πληρώνουν οι ιδιοκτήτες, με τους επαγγελματίες του κλάδου να αναφέρουν πως δεν αποκλείεται η στάση αυτή να δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα στο έργο. Σε πολλές των περιπτώσεων δε, η ασυνεννοησία μεταξύ Διευθύνσεων Δασών και Επιτροπών έχει προκαλέσει πληθώρα προβλημάτων στους πολίτες, οι οποίοι μάλιστα εξετάζουν την διαδικασία προσφυγής στην δικαιοσύνη.
Μάλιστα, οι 110 Επιτροπές που έχουν συσταθεί, συνεχίζουν να κινούνται με ρυθμούς χελώνας, με τους πολίτες να βρίσκονται προς το παρόν μετέωροι. Σύμφωνα με την Αγρονόμο – Τοπογράφο – Μηχανικό Γραμματή Μπακλατσή, η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να ολοκληρωθεί άμεσα, ενώ έχουν χαθεί ήδη 2 χρόνια.. «Με βάση το νόμο αφού εξεταστούν όλες οι αντιρρήσεις τότε θα γίνει η κύρωση του δασικού χάρτη της περιοχής και έτσι θα ξέρουμε τελεσίδικα ποιες είναι δασικές και ποιες ιδιωτικές εκτάσεις». Εκτιμάται, δε, ότι οι πρώτες Επιτροπές Αντιρρήσεων θα ολοκληρώσουν το έργο τους σε ακόμα 2 χρόνια, δεδομένου το πως λειτουργούν όλο αυτό το διάστημα. Στη συνέχεια, θα πρέπει όλες οι αποφάσεις να περαστούν στο χάρτη από την αρμόδια Διεύθυνση Δασών. «Επομένως για 4-5 χρόνια σταματούν οι μεταβιβάσεις ακινήτων που βρίσκονται σε αντιδικία με το Δημόσιο», εξηγεί η κ. Μπακλατσή.
Πρόσφατα, το υπουργείο Περιβάλλοντος, έδωσε δίμηνη παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα. Όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, ένας από τους λόγους που το υπουργείο αποφάσισε να δώσει μικρής διάρκειας πίστωση χρόνου είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν ακόμη οι κάτοικοι των πυρόπληκτων περιοχών, με τον γραφειοκρατικό κυκεώνα να επικεντρώνεται στην έκδοση των οικοδομικών αδειών. Μπορεί μετά την φονική πυρκαγιά, να απλούστευσαν τις διαδικασίες προκειμένου οι ιδιοκτήτες να μπορούν πιο γρήγορα να κάνουν τις σχετικές ενέργειες για να δουν αν η ιδιοκτησία τους βρίσκεται εντός δασικών εκτάσεων, ωστόσο 14 μήνες μετά – λίγοι είναι όσοι πρακτικά εξυπηρετήθηκαν.