ΔΕΗ
ΔΕΗ
ΔΕΗΠηγή Εικόνας: https://www.amna.gr/photos/201907/w26-83836DEH.jpg
Το πρώτο σημαντικό σημείο – σταθμό για την πορεία της αναμένεται να διαβεί μεθαύριο η νέα διοίκηση της ΔΕΗ αλλά και του υπουργείου Ενέργειας καθώς θα δημοσιευτεί η έκθεση του ορκωτού λογιστή Ernst & Young για την πορεία του πρώτου εξαμήνου της επιχείρησης.
Η έκθεση είναι βαρύνουσας σημασίας για την πορεία των οικονομικών εξελίξεων της μεγαλύτερης ελληνικής δημόσιας επιχείρησης καθώς η αντίστοιχη που δημοσιεύτηκε για το τελευταίο εξάμηνο του 2018 έθετε ζητήματα βιωσιμότητας για την επιχείρηση. Όπως είναι ευλογοφανές, αν επαναβεβαιωθεί κάτι ανάλογο, θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια σωτηρίας της ΔΕΗ σε πρώτη φάση αλλά και καθυστέρηση για την αποκρατικοποίησή της. Ακόμη, ενδεχόμενη αρνητική αναφορά σε θέματα βιωσιμότητάς της, θα μπορούσε να ανοίξει τους ασκούς του αιώλου και για μία νέα δέσμη μέτρων που θα δημιουργούσαν ένα μπαράζ αλυσιδωτών αντιδράσεων στην κοινωνία.
«Υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα η οποία ενδεχομένως θα εγείρει σημαντική αμφιβολία σχετικά με τη δυνατότητα της Εταιρείας και του Ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» ήταν η σχετική φράση της τελευταίας έκθεσης που πυροδότησε σενάρια κατάρρευσης της ΔΕΗ. Από εκεί και πέρα, επικρατεί συγκροτημένη αισιοδοξία για τα αποτελέσματα της έκθεσης, δεδομένης και της δέσμης μέτρων που έχει λάβει η διοίκηση της επιχείρησης όλο το προηγούμενο διάστημα προκειμένου να διαχειριστεί το ταμειακό έλλειμμα που σε προβολή 12μήνου ξεπερνά τα 950 εκατ. ευρώ.
Κορωνίδα των αποφάσεων που έλαβε η επιχείρηση ήταν η αύξηση των τιμολογίων στους λογαριασμούς ρεύματος που θα επιφέρει στα ταμεία περί τα 490 εκατ. ευρώ. Από εκεί και πέρα, περί τα 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να εκταμιευτούν από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, το πρώτο πακέτο των οποίων αναμένεται να βγει στην αγορά από την επιχείρηση, αλλά και τις οφειλές για τις παλιές ΥΚΩ, και συγκεκριμένα του 2011, που φτάνουν τα 195 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με την πρώτη εκτίμηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση, το ποσό αναμένεται να διευκρινιστεί πλήρως αφού πρώτα κατατεθεί σχετικό νομοσχέδιο που παρέχει στη ΡΑΕ τη δικαιοδοσία έρευνας και γνωμοδότησης για το ακριβές ύψος της οφειλής.

Στη δέσμη των σχετικών μέτρων βρίσκονται και η εξαγγελθείσα πρόθεση για κατάργηση των ΝΟΜΕ, η μείωση των λειτουργικών εξόδων μέσα από εθελούσιες αποχωρήσεις των εργαζομένων αλλά και οι διαδικασίες για να κλείσουν το συντομότερο δυνατό οι λιγνιτικές μονάδες. Ακόμη, επεξεργάζονται την έκδοση ομολόγου στις αρχές του επόμενου έτους καθώς και την αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ για την ενίσχυση της ρευστότητας της επιχείρησης.