Μπορεί στην Ελλάδα η συζήτηση να επικεντρώνεται στο Airbnb, όμως, η κατοικία για ηλικιωμένους είναι από τους πλέον υποσχόμενους, σε επίπεδο αποδόσεων και υπεραξίας, τομείς του real estate. Τα δεδομένα, εξάλλου, υποστηρίζουν τη συγκεκριμένη τάση: στην Ευρώπη, λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής και της υπογονιμότητας, ο αριθμός των ατόμων ηλικίας 65 ετών και άνω, σχεδόν διπλασιάστηκε από 12% το 1950, σε 20% το 2018. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε περίπου 1/5 του συνολικού πληθυσμού και εκτιμάται ότι το 2050 θα αγγίξει το 36%!
Επενδυτική ευκαιρία
Σύμφωνα με έρευνα της εταιρείας συμβούλων ακινήτων Savills, οι επενδύσεις σε ακίνητα για υπερήλικες, σε όλη την Ευρώπη, από τις αρχές του 2019 μέχρι σήμερα, διαμορφώθηκαν σε 700 εκατ. ευρώ, μέγεθος που είναι το υψηλότερο τουλάχιστον τα τελευταία 12 χρόνια.
Βέβαια, η σημαντική αυτή αύξηση του επενδυτικού όγκου τροφοδοτήθηκε από ένα μεγάλο deal. Τη συμφωνία, ύψους 340 εκατ. ευρώ, με αντικείμενο την εξαγορά από τη Riverstone Living- δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη χώρων για ηλικιωμένους στο Λονδίνο- δύο συγκροτημάτων με 190 διαμερίσματα, που ανήκουν στις Berkeley Group και M&G Real Estate. Να σημειώσουμε ότι πίσω από τη Riverstone βρίσκεται ο επενδυτικός κολοσσός Goldman Sachs, γεγονός που φανερώνει τις σημαντικές προοπτικές της συγκεκριμένης κατηγορίας ακινήτων στην οποία επενδύουν, ολόενα και περισσότερο, ευρωπαϊκές ΑΕΕΑΠ, αλλά και ασφαλιστικοί οργανισμοί, όπως η Axa.
Σύμφωνα με την έρευνα, το κατοικείν για ηλικιωμένους προσφέρει εξίσου υψηλές αποδόσεις μετά τη φοιτητική κατοικία, οι οποίες κυμαίνονται από 3,5% έως και 5%. Στην Ελλάδα, η Briq Properties ΑΕΕΑΠ του ομίλου Infoquest, είναι η πρώτη που επένδυσε στον τομέα των κτηρίων φιλοξενίας ηλικιωμένων, έχοντας αποκτήσει, προς 1 εκατ. ευρώ, κτήριο 1.788 τ.μ. στην οδό Φιλελλήνων 18 στο Χαλάνδρι, που λειτουργεί ως μονάδα φιλοξενίας ηλικιωμένων. Η απόδοση της συγκεκριμένης επένδυσης ανέρχεται σε 8% και είναι πολύ υψηλότερη, σε σχέση με τις ευρωπαϊκές.
Πάντως, ως προς το δείκτη ευκαιρίας (index opportunity) για την ανάπτυξη κατοικιών για ηλικιωμένους, που έχει ως βάση αξιολόγησης το 100, η Ελλάδα βαθμολογείται με 45,3, δηλαδή, βρίσκεται, λίγο κάτω από τη “βάση”. Η έρευνα λαμβάνει υπόψη τη δυναμική της δημογραφικής μεταβολής, το βαθμό ευκολίας δραστηριοποίησης στη συγκεκριμένη αγορά, το συνταξιοδοτικό σύστημα και το εισοδηματικό επίπεδο των ατόμων ηλικίας άνω των 65 χρόνων. Έτσι, στην πρώτη πεντάδα ανήκει η Γερμανία (έχει τον μεγαλύτερο πληθυσμό ατόμων 70-79 ετών), η Γαλλία (οι ηλικιωμένοι διαθέτουν σχετικά υψηλά εισοδήματα και το ασφαλιστικό σύστημα είναι ευνοϊκό), η Μεγάλη Βρετανία (έχει τον τρίτο μεγαλύτερο πληθυσμό υπερηλίκων), η Ιταλία (ο αριθμός των υπερήλικων είναι ιδιαίτερα υψηλός, σε σχέση με το σύνολο του πληθυσμού) και η Πολωνία, όπου αναμένεται να διπλασιαστεί ο πληθυσμός των ηλικιωμένων τα επόμενα δέκα χρόνια.
Όπως ακόμη, αναφέρει η Savills, από τα άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω:
– 83% δηλώνει ικανοποιημένο με τη ζωή τους, ποσοστό που αντιστοιχεί στο 70% του εργασιακά ενεργού πληθυσμού
-1 στους 4 αισθάνεται ότι πρέπει να αλλάξει κατοικία
-οι ειδικά διαμορφωμένοι χώροι για υπερήλικες αποτελούν τη δεύτερη επιλογή τους για κατοικία
Παρά τα καλά θεμελιώδη της συγκεκριμένης “niche” της αγοράς ακινήτων, σύμφωνα με την Savills, το μοντέλο της κατοικίας φιλοξενίας ηλικιωμένων παραμένει, σε μεγάλο βαθμό, άγνωστο στην Ευρώπη, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να μην αποτελεί (αυτή τη φορά) εξαίρεση.