Ηλιοβασίλεμα στη Μεσόγειο
Πηγή Εικόνας: Good Free Photos

Στη δημιουργία ενός περιφερειακού οργανισμού για την Ανατολική Μεσόγειο φαίνεται να προσανατολίζεται το τελευταίο διάστημα η κυπριακή κυβέρνηση. Όπως παρατήρησε ο υπουργός Εξωτερικών, κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, σε συνέδριο της Πρωτοβουλίας Σπουδών Ανατολικής Μεσογείου, αντίστοιχοι οργανισμοί υπάρχουν σε Ευρώπη, Αμερική, Αφρική, Ασία και Αραβικό Κόσμο, ενώ σημείωσε πως κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύσει και στην ευρύτερη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου.

Το ενδιαφέρον στο διατυπωμένο ενδιαφέρον της κυπριακής πλευράς για σύσταση περιφερειακού οργανισμού έγκειται στο γεγονός ότι τις προηγούμενες ημέρες, είδε το φως της δημοσιότητας μία έκθεση του Oxford Institute for Energy Studies που εξέφραζε την απαισιοδοξία της για την αξιοποίηση των κυπριακών κοιτασμάτων εξαιτίας της γενικευμένης ασταθούς κατάστασης στην περιοχή. Όπως έγραψε το Economix.gr, η έκθεση σημείωνε ότι η Ανατολική Μεσόγειος αποτελεί μία γεωγραφική περιοχή με ριζωμένα προβλήματα που δεν πρόκειται να ξεχαστούν εξαιτίας του αμοιβαίου οφέλους που προκύπτει από την εξόρυξη και αξιοποίηση του φυσικού αερίου. Η ίδια έκθεση εξέφραζε ισχυρές επιφυλάξεις και για την πρωτοβουλία της κυπριακής πλευράς να μεταφέρει τις ποσότητες του «Αφροδίτη» με αγωγό για υγροποίηση στην Αίγυπτο.

Σε κάθε περίπτωση, το ενδιαφέρον της κυπριακής πλευράς για πολυμερείς συνεργασίες δεν περιορίζεται μόνο στα ενεργειακά αλλά εξαπλώνεται και σε μία ευρεία γκάμα προβλημάτων που απασχολούν την ευρύτερη περιοχή, όπως το μεταναστευτικό και οι δημογραφικές αλλαγές. Κάτι αντίστοιχο θα πρέπει να ισχύει και για τους γεωγραφικούς περιορισμούς καθώς ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε σε επέκταση των συνεργασιών σε Μέση Ανατολή και Αραβικό κόλπο, προβάλοντας ως επιτυχή παραδείγματα περιφερειακής συνεργασίας αυτές που αναπτύσσει η μεγαλόνησος με Ελλάδα, Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία και Παλαιστίνη.

Κυβερνητικοί παράγοντες της κυπριακής πλευράς έχουν αποκλείσει επίσημα οποιοδήποτε σενάριο αξιοποίησης των ενεργειακών κοιτασμάτων προς την κατεύθυνση της επίλυσης άλλων ζητημάτων, όπως το Κυπριακό, αλλά η παρουσία της Κύπρου στο διεθνές ενεργειακό προσκήνιο επιτρέπει ένα ευρύ πεδίο ελιγμών και κινήσεων σε διπλωματικό επίπεδο ώστε να εδραιωθεί η θέση της στο διεθνές στερέωμα. Σημειώνεται πάντως πως ο κ. Χριστοδουλίδης επανέλαβε την πάγια θέση της ελληνικής και κυπριακής πλευράς ότι καμία περιφερειακή συνεργασία δεν στρέφεται εναντίον γειτονικών κρατών αλλά αποσκοπεί αποκλειστικά στην από κοινού προώθηση των συμφερόντων των κρατών – μελών της.

Ο EMGF

Το εγχείρημα για την εξέλιξη της περιοχής σε ζώνη ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των κρατών στο πλαίσιο της προώθησης των κοινών συμφερόντων έχει προταθεί και για το East Med Gas Forum (EMGF). Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που είχε πέσει τον Ιούλιο στο τραπέζι των διαβουλεύσεων μεταξύ Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ – Ιταλίας – Παλαιστινιακής Αρχής – Αιγύπτου, παρουσία και των Ηνωμένων Πολιτειών, ήταν η αναβάθμιση του Φόρουμ σε διεθνή οργανισμό της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Προς αυτή την κατεύθυνση, δρομολογήθηκε και η σύσταση μίας επιτροπής διαβούλευσης με τη βιομηχανία φυσικού αερίου – με συμμετέχοντες κρατικές και ιδιωτικές εταιρείες. Το εγχείρημα φαίνεται να προχωρά με την υποστήριξη τόσο των Ηνωμένων Πολιτειών όσο και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ενώ η Παγκόσμια Τράπεζα συμμετέχει στις έρευνες για την εξαγωγή και αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην περιοχή.