Δεκτές για 15 – 20 ημέρες, αναμένεται να κάνει το Κτηματολόγιο τις εκπρόθεσμες δηλώσεις που λήγουν στα τέλη Σεπτεμβρίου, αφού η συμμετοχή των πολιτών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.
Σύμφωνα με ασφαλείς πηγές του economix.gr, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει παράλληλα το σενάριο η ίδια πρακτική, δηλαδή η σιωπηρή παράταση, να ακολουθηθεί και για τα υπόλοιπα προγράμματα, των οποίων οι προθεσμίες εκπνέουν έως τον Νοέμβριο.
Πριν λίγα 24ωρα, το ΥΠΕΝ ανακοίνωσε μπαράζ πιστώσεων χρόνου σε 50 περιοχές, σε μια προσπάθεια ο κόσμος να κατανοήσει πως πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία. Δεδομένου όμως, ότι η συμμετοχή ανέρχεται μόλις στο 29,75%, τα πράγματα περιπλέκονται και έτσι, η σκέψη είναι για τις επιπλέον ημέρες να γίνονται δεκτές οι εκπρόθεσμες δηλώσεις. Κατά τις ίδιες πηγές, η διαφημιστική καμπάνια θα βγει κανονικά από τον Φορέα άμεσα ώστε να ενισχύσει την συμμετοχή στην κτηματογράφηση. Σε δεύτερο χρόνο, θα πέσει επί τάπητος το ζήτημα των προστίμων, ενώ το σχέδιο που μέχρι στιγμής προκρίνεται, αφορά την κλιμάκωση τους ανάλογα με την καθυστέρηση κατάθεσης της αίτησης.
Την ίδια ώρα, Κεφαλονιά, Ζάκυνθος και Ιθάκη, περιοχές που η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε αργότερα, έλαβαν όπως ανακοίνωσε το Κτηματολόγιο, παράταση μέχρι τις 18 Δεκεμβρίου. Από τα υπόλοιπα τρέχοντα προγράμματα που πήραν πιστώσεις χρόνου από 15 ημέρες έως 2 μήνες, εξαιρέθηκαν η Κάλυμνος, η Κάρπαθος, η Κως και η Ρόδος αφού η συμμετοχή των πολιτών ξεπερνά το όριο που έχει θέσει το ΥΠΕΝ. Όπως προβλέπεται, αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ).
Τι θα συμβεί όμως αν οι ιδιοκτήτες δεν συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης για το υπόλοιπο 63% της χώρας; Όπως τονίζει στο economix.gr ο πρόεδρος των Αγρονόμων – Τοπογράφων – Μηχανικών Μιχάλης Καλογιαννάκης, σε περίπτωση που οι πολίτες αδιαφορήσουν τελείως, πρόκειται να χάσουν πολλά από τα δικαιώματα τους ενώ θα μπουν σε έναν γραφειοκρατικό κυκεώνα, που θα… κοστίσει – ανάλογα την περίπτωση – πολλά στην τσέπη τους. Μεταξύ άλλων, όπως σημειώνει ο κ. Καλογιαννάκης, όσοι μείνουν αμέτοχοι, θα τους στοιχήσει μακροπρόθεσμα η κυριότητα των ιδιοκτησιών τους καθώς τα ακίνητα θα φαίνονται μετά από 7 χρόνια ως Αγνώστου Ιδιοκτήτη. Αντίθετα, για τους πολίτες που αποφασίσουν να προβούν σε ενέργειες στην φάση που θα έχει παρέλθει η περίοδος κατάθεσης ενστάσεων επί της ανάρτησης και της κτηματογράφησης και εκ των πραγμάτων δεν θα εμφανίζονται στις αρχικές εγγραφές, θα κληθούν να πληρώσουν ενώ για να έχουν αξιώσεις έναντι του Δημοσίου, απαιτείται να ακολουθήσουν την δικαστική ή διοικητική οδό.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει στην διάθεση του, το economix.gr, έως τις 15 Σεπτεμβρίου από τα συνολικά 12.608.580 δικαιώματα που περιλαμβάνονται στις 24 τρέχουσες συμβάσεις, έχουν συλλεχθεί 4.121.705 δηλώσεις.
Δείτε αναλυτικά τον πίνακα και τα στοιχεία:
Πιο συγκεκριμένα, πρωτιά συμμετοχής έχουν οι Π.Ε. Καλύμνου, Καρπάθου, Κω και Ρόδου των οποίων το ποσοστό συλλεχθέντων δικαιωμάτων ανέρχεται στο 70,17%, ακολουθούν οι Π.Ε. Πρέβεζας και Άρτας και Π.Ε. Λευκάδας με ποσοστό 49,49% ενώ έπεται η Π.Ε. Πιερίας με 45,14%.
Από την άλλη, σημαντικά χαμηλά είναι τα επίπεδα σε αρκετές περιοχές, όπως για παράδειγμα οι Π.Ε. Λήμνου και Λέσβου των οποίων η συλλογή δηλώσεων ξεκίνησε πρόσφατα και το ποσοστό ανέρχεται μόλις στο 4,59%. Αντίστοιχη εικόνα επικρατεί και στις Π.Ε. Κεφαλονιάς, Ιθάκης και Ζακύνθου αφού έχει συλλεχθεί το 6,85% και ακολουθεί η Π.Ε. Αττικής και Νήσων με 7,07 %.
Για όλους τους παραπάνω λόγους, όπως τονίζουν τόσο από το υπουργείο, όσο και από το Κτηματολόγιο, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.