Διάφορα ευτράπελα και μη έβγαλε η έναρξη του νέου κύκλου του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ οίκον ΙΙ και ένα από αυτά ήταν όχι η αποκάλυψη της συμμετοχής της εταιρείας ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (αυτό ήταν ήδη γνωστό) λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν αλλά το «κρέμασμα» της εταιρείας στα μανταλάκια από το ίδιο το αρμόδιο Υπουργείο, το ΥΠΕΝ.
Η εταιρεία που… ζει από το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον (κατά δήλωσήν της μάλιστα…) «είδε και έπαθε» για να λειτουργήσει την πλατφόρμα του προγράμματος στις αρχές της εβδομάδος και μετά από έντονες πιέσεις του υπουργού, Άδωνι Γεωργιάδη.
Οι υπεύθυνοι της εταιρείας αρχικά ζήτησαν την αναβολή του προγράμματος. Πράγματι αυτό έγινε τον Ιούλιο αλλά όταν τελείωσε η περίοδος χάριτος δεν φαίνεται να μπόρεσαν να ολοκληρώσουν με τις νέες αυξημένες απαιτήσεις. Το ΥΠΕΝ αρχικά σκέφθηκε την εκ νέου παράταση αλλά δεν υπήρξε η αντίστοιχη πρόθεση από το Υπουργείο Ανάπτυξης. Έτσι αποφασίστηκε η έναρξη του Β κύκλου στην αρχή αυτής της εβδομάδας αλλά παρουσιάστηκαν τεχνικά προβλήματα από την πρώτη στιγμή που έβαζαν σε κίνδυνο την υλοποίησή του. Παρουσιάστηκε αδυναμία εξυπηρέτησης χιλιάδων ενδιαφερομένων και υπήρξε επίσης κίνδυνος να πέσει ολοκληρωτικά η ιστοσελίδα λόγω της αυξημένης επισκεψιμότητας, όπως είχε γίνει στο παρελθόν. Τα χειρότερα αποφεύχθηκαν προσωρινά και το Υπουργείο, έστω και καθυστερημένα αποφάσισε να δώσει λύση με τον αναπρογραμματισμό και νέο καταμερισμό των Περιφερειών για την κατάθεση των αιτήσεών και την ένταξη των ενδιαφερόμενων στο πρόγραμμα.
Το economix.gr επικοινώνησε με την εταιρεία, η οποία όμως απέφυγε να δώσει την οποιαδήποτε απάντηση για τα τεχνικά προβλήματα.
Αντίθετα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας με ανακοίνωσή του ζητούσε συγνώμη από τους πολίτες και τους μηχανικούς για την όποια ταλαιπωρία υπέστησαν, όπου επεσήμανε ότι από τις 12 Σεπτεμβρίου είχε έγγραφη διαβεβαίωση από την εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος.
Το υπουργείο Περιβάλλοντος αναγνώρισε ότι δεν μπορούσε να αλλάξει την ανάδοχο τους δύο προηγούμενους μήνες, χωρίς να προκληθεί πολύμηνη αναβολή του προγράμματος Εξοικονομώ κατ’ Οίκον.
Η εταιρεία, που «ζει από το Εξοικονομώ κατ‘ Οίκον – και μάλιστα κατά δήλωσή της – είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Πρόκειται για εταιρεία «Ευρωσύμβουλοι», η οποία εμφάνισε κύκλο εργασιών το 2018 μόλις λίγο πάνω από ένα εκατομμύριο ευρώ! Δηλαδή μόλις 1.002.994,52 ευρώ από 2.293.537,55 ευρώ το 2017. Και, σε επίπεδο ομίλου, στα 2.495.694,49 ευρώ από 4.009.340,15 ευρώ το 2017.
Αξίζει να αναφερθεί ότι η εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα Εξοικονομώ κατ’ Οίκον από το 2006 καταγράφοντας μόνο από αυτό – κατά δήλωσή της – έσοδα 12 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από την ίδια της έκθεση της εταιρείας το Εξοικονομώ αποτελεί «πηγή ζωής» για την ίδια,
Σύμφωνα με στέλεχος της αγοράς, η εμπειρία της εταιρείας είναι πολυετής και δεν δικαιολογεί ανάλογα τεχνικά προβλήματα. Για να συμπληρώσει ότι πιθανόν η εταιρεία αντιμετωπίζει εσωτερικά θέματα. Σημειώνεται ότι η εταιρεία έχει θυγατρική που ασχολείται με έργα πληροφορικής (τη ΓΝΩΜΩΝ Πληροφορική) και στην οποία πούλησε μόλις φέτος μεγάλο μέρος της συμμετοχής της λόγω των συσσωρευμένων ζημιών της μητρικής «στα πλαίσια αναδιοργάνωσης». Έχει επίσης θυγατρικές και συμμετοχές και σε άλλες σχετικές εταιρείες.
Πάντως, οι παρατηρήσεις του Ορκωτού λογιστή στην κυριολεξία «καίνε», καθώς επισημαίνει ότι υπάρχει ουσιώδης αβεβαιότητα που σχετίζεται με τη συνέχιση της δραστηριότητας της μητρικής εταιρείας του Ομίλου.
Συγκεκριμένα, στην έκθεση αναφέρεται ότι οι βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις του Ομίλου και της Εταιρείας υπερβαίνουν τα κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία. Επιπλέον, ο Όμιλος και η Εταιρεία πραγματοποίησαν ζημιές στην οικονομική χρήση, του 2018 όπως και στις προηγούμενες, με αποτέλεσμα η καθαρή θέση να είναι αρνητική. Η kSi Greece, που υπογράφει τις οικονομικές καταστάσεις, διατυπώνει σημαντικές αμφιβολίες σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας να συνεχίσει τη δραστηριότητά της.
Να σημειωθεί ότι τα κέρδη προ φόρων ήταν ζημιογόνα, φθάνοντας στο 1,9 εκατ. ευρώ τη χρονιά που πέρασε. Για μισθούς η εταιρεία πλήρωσε 436.877 ευρώ ενώ το συνολικό κόστος μισθοδοσίας της εταιρείας ανήλθε σε 611,808.74 ευρώ και του ομίλου σε 1,168,837.40, χωρίς ωστόσο να αναφέρεται ο αριθμός του προσωπικού που απασχολεί.
Τέλος, να σημειωθεί ότι η ανάθεση του έργου είχε γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση η οποία είχε αναλάβει αντίστοιχο έργο παλαιότερων ετών.