Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η… νηστεία, μετά την ανακύκλωση, την επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων και την χρήση Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, ως δράση που μπορεί να κάνει κάποιος για να βοηθήσει στην κλιματική αλλαγή. Μάλιστα, το 28% των ερωτηθέντων, ακολουθεί ήδη αυτή την πρακτική. Παράλληλα υπέρ της επιβολής διοδίων στα κέντρα των μεγάλων πόλεων τάχθηκε το 52%, ενώ αντίθετοι δήλωσαν το 43% των κατοίκων της Αθήνας, το 55% της Θεσσαλονίκης και το 47% των μεγάλων αστικών κέντρων.
Σύμφωνα με τα όσα είπε ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Θεόδωρος Μητράκος, μιλώντας χθες σε εκδήλωση για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της πρώτης πανελλαδικής δημοσκοπικής έρευνας για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου LIFE-IP AdaptInGR, το συνολικό κόστος για την ελληνική οικονομία, λόγω της αλλαγής του κλίματος έως το 2100, θα φτάσει τα 700 δισ. ευρώ. Ωστόσο, ακόμη και αν αρχίσουν να λαμβάνονται από τώρα δραστικά μέτρα, το κονδύλι δεν πρόκειται να περιοριστεί πάνω από το 30%.
Η πλειονότητα των ερωτηθέντων βλέπουν ως βασικό πρόβλημα για τη χώρα την ανεργία και την κλιματική αλλαγή. Παράλληλα, όπως προκύπτει από την έρευνα, οι απόψεις των Ελλήνων για το περιβαλλοντικό πρόβλημα δεν φαίνεται να σχετίζονται με την ιδεολογική ή πολιτική τους τοποθέτηση. Συγκεκριμένα, θεωρούν ως πρώτο υπαίτιο της κλιματικής αλλαγής τον άνθρωπο, αναγνωρίζοντας τη σημασία για μια ορθή περιβαλλοντικά συμπεριφορά.
Ακολουθούν στην κατάταξη των εγχώριων προβλημάτων η ρύπανση του περιβάλλοντος και η οικονομική κρίση, με το μεταναστευτικό να βρίσκεται στην έκτη θέση και την εγκληματικότητα στην τελευταία. Η κλιματική αλλαγή είναι πρώτη στον κατάλογο των παγκόσμιων προβλημάτων με τη ρύπανση του περιβάλλοντος να ακολουθεί στη δεύτερη θέση. Η ανεργία, πέφτει στην τρίτη θέση, η εγκληματικότητα ανεβαίνει στην τέταρτη, ενώ στην πέμπτη θέση των παγκόσμιων προβλημάτων εμφανίζεται ο κίνδυνος πολέμου. Μεταξύ περιβάλλοντος και οικονομίας, οι ερωτηθέντες επέλεξαν ως το μεγαλύτερο παγκόσμιο πρόβλημα το περιβάλλον. Ακόμα και στις ηλικίες 15-17 ετών, όπου η οικονομία θεωρείται ιδιαιτέρως σημαντική για την Ελλάδα, το περιβάλλον ως παγκόσμιο πρόβλημα ισοβαθμεί με την οικονομία.
Μεταξύ άλλων, από τη δημοσκόπηση παρατηρείται αρκετά έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση, με ορισμένες Περιφέρειες να μην είναι επαρκώς ενημερωμένες για τους κινδύνους που διατρέχουν. Πρώτη στην κατάταξη τρωτότητας είναι η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, ακολουθεί η Στερεά Ελλάδα και η Πελοπόννησος, ενώ τελευταία είναι η Αττική. Μάλιστα, όπως προκύπτει, οι περιοχές με υψηλή τρωτότητα στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι εκείνες που φαίνεται να έχουν την χαμηλότερη πληροφόρηση.
Πάντως, οι πολίτες είναι διατεθειμένοι να αναλάβουν δράσεις για να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου και να συμβάλλουν στο μετριασμό της κλιματικής αλλαγής.
Πρόκειται για δράσεις όπως:
– η ανακύκλωση / επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων
– η ενεργειακή αναβάθμιση της κατοικίας τους
– μειωμένη κατανάλωση κρέατος, είτε για μια μειοψηφία μέσω της χορτοφαγίας, είτε στο πλαίσιο των παραδοσιακών νηστειών
Σύμφωνα με την έρευνα, τα υψηλότερα εισοδήματα είναι πιο πιθανό να κάνουν ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας, ενώ για τα χαμηλότερα η επιδότηση είναι πρόσκληση, καθώς το 37% απάντησε ότι είναι πιθανό να το κάνει, το 31% ότι θα ήθελε αλλά δεν μπορεί και το 17% ότι είναι μάλλον απίθανο να το κάνει.
Από το βήμα, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, αναφέρθηκε στην ανάγκη υιοθέτησης άμεσων δράσεων και συνεργασίας, με συντονισμό, της κεντρικής κυβέρνησης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, της ακαδημαϊκής κοινότητας, της αγοράς και της κοινωνίας των πολιτών. Προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως επεσήμανε, κινείται και η απόφαση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίηση της ενέργειας.
Τα αποτελέσματα της πανελλαδικής έρευνας, σχολίασε η πρόεδρος της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) Λυδία Καρρά αναφέροντας πως «χαρτογραφούν τις σημερινές στάσεις της κοινής γνώμης ανά Περιφέρεια και ηλικιακή ομάδα, και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο στη χάραξη πολιτικής εκ μέρους του υπουργείου καθώς και κάθε δήμου ή περιφέρειας ή φορέα της κεντρικής διοίκησης που εμπλέκεται με το θέμα της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή. Η κυβέρνηση καλείται να συνδυάσει την γιγαντιαία προσπάθεια που έχει αναλάβει για ανόρθωση της οικονομίας της χώρας, κάτι που όλοι επιθυμούμε, με τα νέα δεδομένα της Κλιματικής Αλλαγής».
Με όλα τα παραπάνω ως δεδομένα, διαφαίνεται ότι οι Έλληνες σκέφτονται να ψηφίσουν δημάρχους, περιφερειάρχες, βουλευτές και ευρωβουλευτές με βάση τη στάση και τις θέσεις τους σε θέματα κλιματικής αλλαγής…
Ταυτότητα έρευνας
Η εταιρεία qed ανέλαβε – για λογαριασμό της ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, εταίρου του έργου LIFE- IP AdaptInGR – την υλοποίηση πανελλαδικής έρευνας, με αντικείμενο τις αντιλήψεις του κοινού για την κλιματική αλλαγή. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 31 Ιουλίου 2019 και συμμετείχαν 1.536 άτομα, ηλικίας 15-70 ετών. Το έργο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα LIFE της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Πράσινο Ταμείο, ίδιους πόρους των εταίρων και ιδιωτικούς φορείς.
Στο 8ετές έργο συμμετέχουν 19 φορείς, με συντονιστή το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Αντικείμενο της ΕΛΛΕΤ στο έργο είναι η διερεύνηση της προσαρμογής των τοπίων, των αρχαιολογικών χώρων και των χρήσεων γης, στις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής.