Κοινός τόπος μεταξύ των στελεχών της επιχείρησης αλλά και του υπουργείου Ενέργειας και Περιβάλλοντος μοιάζει να είναι πλέον ο προβληματισμός αναφορικά με τους πελάτες της ΔΕΗ. Το πρόβλημα δεν αφορά τη μείωση του αριθμού αλλά το είδος των πελατών που αποφασίζουν να αλλάξουν πάροχο.
Πιο συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που χάνει η ΔΕΗ αποτελούν καλοπληρωτές της επιχείρησης που δεν αφήνουν «φέσια» στους λογαριασμούς. Η απομάκρυνσή τους αφήνει την επιχείρηση έκθετη απέναντι στους κακοπληρωτές. Το ζήτημα για την επιχείρηση είναι πως θα καταφέρει να απομακρύνει με ριζικό τρόπο και τους πελάτες που δεν είναι φερέγγυοι στις υποχρεώσεις τους.
Προς αυτή την κατεύθυνση, ο ΔΕΔΔΕΗ έχει αυξήσει το τελευταίο διάστημα και το «μαύρο» στους κακοπληρωτές της επιχείρησης. Μάλιστα, για το 2018, οι εκκρεμότητες, στο σύνολο των εντολών αποκοπής που δέχθηκε ο ΔΕΔΔΗΕ πανελλαδικά από όλους τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, διαμορφώθηκε σε μόλις 1% επί του συνόλου. Ο ΔΕΔΔΗΕ έχει καταγγείλει ακόμη παραβατική συμπεριφορά και από πελάτες οι οποίοι, στην προσπάθειά τους να μην επιτρέψουν το «μαύρο» στις κατοικίες ή επιχειρήσεις τους, προχωρούν σε βίαιες ενέργειες.
Από εκεί και πέρα, φημολογείται ότι υπάρχει πρόθεση της επιχείρησης να επανεξετάσει το σχέδιο που είχε κατατεθεί στο παρελθόν για την πώληση του πελατολογίου σε ιδιωτικούς παρόχους με γνώμονα τη γεωγραφική περιοχή. Το σχέδιο αυτό που, όταν κατετέθη στο παρελθόν από την προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης δεν είχε πάρει έγκριση από πλευράς των θεσμών, δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαβουλεύσεων. Σε κάθε περίπτωση, ωστόσο, αναμένεται να συμβάλει προς το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού και τη μείωση του ποσοστού που διαθέτει η επιχείρηση – όπως ακριβώς είχε συμφωνήσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.
Ακόμη, το πλάνο θα μπορούσε να λειτουργήσει και ως εναλλακτικό σχέδιο στην κατάργηση των ΝΟΜΕ. Πάντως οι διαπραγματεύσεις με τις Βρυξέλλες αναμένεται να ολοκληρωθούν στα τέλη Οκτωβρίου ενώ πρόκειται για έναν νόμο που προκάλεσε ζημία στη ΔΕΗ ύψους 223 εκατ. ευρώ, για το 2018, και απώλεια 600 εκατ. ευρώ από τους ανταγωνιστές της επιχείρησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Όπως έγραψε το economix.gr, στις Βρυξέλλες μετέβη και ο υφυπουργός κ. Θωμάς στο πλαίσιο της διεύρυνσης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.