Πάρκο Τρίτση
Πάρκο Τρίτση
Πάρκο Τρίτση
Πάρκο Τρίτση

Τις δράσεις και τις προοπτικές της τριετούς θητείας του παρουσίασε ο Φορέας Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Πάρκο.

Μία από τις προτεραιότητες του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου Α. Τρίτσης ήταν ο δημόσιος υπερτοπικός χαρακτήρας του Πάρκου. Συγκεκριμένα , όπως ανέφερε ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου Γιάννης Πολύζος, «πρώτη πολιτική που ακολούθησε ο Φορέας είναι αυτός ο δημόσιος υπερτοπικός χαρακτήρας του Πάρκου. Η πρώτη κίνηση ήταν να δούμε τι παρέδωσε η Πολιτεία στο Μητροπολιτικό Πάρκο Τρίτση. Παρέδωσε 913 στρέμματα . Προσπαθήσαμε από την πρώτη στιγμή αυτή η παροχή και των 913 στρεμμάτων να είναι υπό τη διοίκηση του Πάρκου». Επιπλέον ο κ. Πολύζος τόνισε ότι «καθοριστικό στοιχείο για τη λειτουργία του Πάρκου είναι η χρηματοδότηση. Το Πάρκο έχει ανάγκη από τη στήριξη της Πολιτείας. Εκείνο που μετράει είναι να υπάρχει τακτική επιχορήγηση». Καταλήγοντας επισήμανε ότι «τους πολίτες ενδιαφέρει η καθημερινότητα. Πράγματι μπορούμε και μπορέσαμε να επεμβαίνουμε στα ζητήματα. Το πιο σημαντικό από όλα ήταν μία προσπάθεια διαλόγου με την κοινωνία , ανοίγματος του Πάρκου. Από την πρώτη στιγμή θεωρήσαμε ότι το Πάρκο έχει πολλές δυνατότητες. Είμαστε ανοιχτοί στη συζήτηση, ανοιχτοί στην κριτική και η συνέχεια της επόμενης μέρας θα είναι προς όφελος όλων μας».

Η προσπάθεια που κατέβαλε ο Φορέας Διαχείρισης για τη βελτίωση των υποδομών και την προστασία του Οικοσυστήματος βρέθηκε στο επίκεντρο της ομιλίας της γενικής Διευθύντριας του Φορέα Διαχείρισης του Μητροπολιτικού Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης», Παρασκευής Γλένη. «Ο φορέας όχι μόνο δεν παρέλαβε τίποτα αλλά έπρεπε να βάλει μία τάξη σε ένα σύνολο θεμάτων ούτως ώστε να στηθεί ένας υγιής οργανισμός που θα μπορέσει από δω και πέρα να λειτουργεί με διαφάνεια και να λειτουργεί πραγματικά», σημείωσε η κ. Γλένη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ανάμεσα στα έργα υποδομών που πραγματοποιήθηκαν έπειτα από προγραμματικές συμβάσεις που συνήφθησαν με τον ΑΣΔΑ , σύμφωνα με την κ. Γλένη, ήταν η ετήσια αποψίλωση των χόρτων, ο ετήσιος έλεγχος και καθαρισμός των γεωτρήσεων και πηγαδιών , η συντήρηση κτιριακών υποδομών, η συντήρηση εισόδων και μεταλλικών και ξύλινων γεφυρών και κουπαστών, η ανακατασκευή αντλιοστασίων γεωτρήσεων και των πηγαδιών για την άρδευση και την πυρόσβεση καθώς επίσης και οι εργασίες αποκατάστασης περιμετρικής περίφραξης.

Στην αποκατάσταση γεωτρήσεων και πηγαδιών καθώς επίσης και στην «στεγάνωση 5ης Λίμνης και στο σύστημα ανακυκλοφορίας του νερού», σχετικά με τους υγρότοπους που βρίσκονται στο Μητροπολιτικό Πάρκο Α. Τρίτσης, αναφέρθηκε ο μελετητής γεωλόγος, Μιχάλης Λιονής, δηλώνοντας ότι «θέλει μία συντονισμένη προσπάθεια από όλους τους φορείς και ιδιαίτερα από τους δήμους της περιοχής για να μπορέσει να γίνει και η αποκατάσταση στεγάνωσης στη λίμνη 5 αλλά και οι αποκαταστάσεις στεγάνωσης στις λίμνες 2, 3 και 4».

Πώς και γιατί δίνει το ΥΠΕΝ στην Περιφέρεια Αττικής την ευθύνη του Πάρκου Τρίτση

Τις εκπαιδευτικές δράσεις που υλοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τριετούς θητείας του Φορέα Διαχείρισης περιέγραψε το μέλος του Φορέα Διαχείρισης, Σπυριδούλα Μαργαρίτη. «Η εκπαίδευση δεν μπορεί να λύσει προβλήματα από αυτά που αντιμετωπίζει το Πάρκο αλλά σίγουρα μπορεί να αντιμετωπίσει στάσεις και συμπεριφορές και αυτό ήταν ένα ζήτημα πολύ σημαντικό για τον Φορέα γι αυτό προχώρησε και σε μια σειρά δράσεων για να αναδείξει ακριβώς τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του Πάρκου. Ήταν δράσεις που απευθύνθηκαν κυρίως στην εκπαιδευτική κοινότητα αλλά και σε ομάδες πολιτών και σαν στόχο είχαν ακριβώς αυτό να κατανοήσουν τη μεγάλη σημασία , την οικολογική και κοινωνική που έχει αυτός ο χώρος και να κατανοήσουν ότι ουσιαστικά η διαχείρισή του αλλά και η προστασία δεν αφορά μόνο τους θεσμικούς φορείς όπως για παράδειγμα τον Φορέα Διαχείρισης αλλά και τους ίδιους τους επισκέπτες», σημείωσε.

Σε αυτή την κατεύθυνση κατά τη διάρκεια της τριετίας έγιναν μια σειρά από δράσεις όπως η παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού που απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς και μαθητές. Πραγματοποιήθηκαν επιμορφωτικά σεμινάρια για εκπαιδευτικούς με αντικείμενο την αειφορική διαχείριση του Πάρκου, όπως επίσης και επιμορφωτικές ημερίδες στο πλαίσιο του μαθήματος της Αστικής Βιωσιμότητας.

«Από την αρχή της λειτουργίας του ο Φορέας έθεσε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα, την ίδρυση και λειτουργία ενός Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Πάρκο. Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι θεσμοί που ουσιαστικά υποστηρίζουν προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης, είναι εγκεκριμένοι από το υπουργείο και ιδιαίτερα σημαντικό θα ήταν να υπάρχει ένα τέτοιο κέντρο στο χώρο του Πάρκου. Θεωρώ ότι είναι πολύ σημαντικό να λειτουργήσει αυτό το ΚΠΕ», κατέληξε η κ. Μαργαρίτη, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Τέλος, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας, Παναγιώτης Λατσούδης επισήμανε ότι «Το Πάρκο δεν είναι ένας βιότοπος πανελλήνιας εμβέλειας είναι όμως ένας πολύ σημαντικός χώρος βιολογικής σημασίας σε τοπικό επίπεδο. Δύο κύρια χαρακτηριστικά του Πάρκου είναι αυτό το συνονθύλευμα φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος , πειραγμένου και απείραχτου», ενώ ανέφερε ότι είναι πολύ σημαντικό «να παραμένει συνεχώς διακριτός ο μεσογειακός χαρακτήρας του Πάρκου».