Πράσινο Κτίριο
Πηγή Εικόνας: stux / pixabay

Με σειρά ανακοινώσεων, λόγω του δικαιολογημένου ενδιαφέροντος, προσπάθησε το ΥΠΕΝ να καλύψει το κενό ενημέρωσης που το ίδιο δημιούργησε την προηγούμενη εβδομάδα και να «ανακτήσει» την πρωτοβουλία των κινήσεων. Αλλά τα προβλήματα του πληροφοριακού συστήματος δεν επιτρέπουν στο Υπουργείο να «κεφαλαιοποιήσει» τα οφέλη ενός πολύ επιτυχημένου προγράμματος…

Στη μέση της χθεσινής ημέρας, λίγες μόνο ώρες μετά το άνοιγμα του πληροφοριακού συστήματος, το ΥΠΕΝ παραδέχθηκε ότι το πληροφοριακό σύστημα αντιμετώπιζε δυσκολίες. Το παρήγορο είναι ότι αυτή τη φορά το σύστημα δεν κατέρρευσε, όπως στον Α κύκλο, αλλά και πάλι οι χρήστες είχαν τεράστια προβλήματα.

Εξοικονομώ (updated): Χιλιάδες αιτήσεις ήδη, τελειώνουν τα χρήματα στην Ήπειρο – μικρά προβλήματα στο ηλεκτρονικό σύστημα

Το ΥΠΕΝ λοιπόν πρότεινε ως λύση την… υπομονή!

Ευτυχώς που υπάρχει και Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και η νέα κυβέρνηση έχει ως στόχο την πλήρη ηλεκτρονική λειτουργία του Δημοσίου, γιατί φανταστείτε τί θα γινόνταν αν δεν υπήρχαν αυτές οι προτεραιότητες…

Στην πολύ «πετυχημένη» ανακοίνωση μάλιστα δεν παρακαλούν τους χρήστες για υπομονή αλλά τους το ζητούν επιτακτικά αλλά απρόσωπα: «οι χρήστες του συστήματος χρειάζεται να επιδείξουν υπομονή», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι μανδαρίνοι της Μεσογείων, μη γνωρίζοντας προφανώς την κατάσταση που έχουν οδηγήσει χιλιάδες επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων που προσπαθούν να καταχωρήσουν την αίτησή τους και να προλάβουν να μπουν στο σύστημα, αφού το ΥΠΕΝ αποφάσισε να τρέξει και πάλι το πρόγραμμα με τη μέθοδο «όποιος προλάβει πρώτος»

Αλλά δεν είναι μόνο αυτό… Το ΥΠΕΝ προσπαθεί να βγάλει από πάνω του την ευθύνη για τα προβλήματα με τον αστείο ισχυρισμό (που υποκρύπτεται και δεν αναφέρεται ευθέως) ότι φταίει ο εργολάβος και όχι ο επιβλέπων…

Συγκεκριμένα το ΥΠΕΝ κρεμάει στα μανταλάκια την εταιρεία ΕΥΡΩΣΥΜΒΟΥΛΟΙ (από όσα καταλαβαίνουμε) σημειώνοντας στην επίσημη ανακοίνωση ότι «Η εταιρεία που διαχειρίζεται την πλατφόρμα είχε διαβεβαιώσει εγγράφως στις 12/9 για την πλήρη ετοιμότητα του πληροφοριακού συστήματος». Και μάλιστα προσθέτει ότι «θα εργαστεί όλη τη νύχτα για να βελτιώσει τη ταχύτητα και τη λειτουργικότητα του συστήματος».

Θυμίζουμε ότι το economix είχε γράψει αρχικά πως εισήγηση των αρμοδίων του ΥΠΕΝ ήταν να δοθεί παράταση στην έναρξη του Εξοικονομώ για να λυθούν τα προβλήματα πριν την έναρξη του Προγράμματος αλλά μετά από παρασκήνιο, στο οποίο ο συναρμόδιος Υπουργός Άδωνις Γεωργιάδης παρενέβη ζητώντας να τηρήσουν όλοι τις συμβατικές τους υποχρεώσεις (γιατί αλλιώς…) τα πράγματα άλλαξαν και ανακοινώθηκε η έναρξη του προγράμματος. Παρά την προσπάθεια υψηλόβαθμων παραγόντων του ΥΠΕΝ να μας υποδείξουν ότι το ρεπορτάζ μας δεν ήταν ακριβές – χωρίς όμως να ανταποκρίνονται στη ζήτηση συγκεκριμένου σχολίου ή ενημέρωσης, ο χειρισμός των ανακοινώσεων από πλευράς Υπουργείου αποδεικνύει περίτρανα το τί μεσολάβησε…

Να σημειώσουμε, παρεπιμπτόντως, ότι για ένα τόσο σημαντικό πρόγραμμα που αφορά χιλιάδες πολίτες, η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ (Χατζηδάκης, Θωμάς) επιλέγουν να μην μπουν στην εικόνα – ιδίως στη διαχείριση των προβλημάτων, πέρα από τις αναφορές στα καλά του προγράμματος. Έχει και αυτό τη σημειολογία του…

Να προσθέσουμε επίσης ότι την ώρα που το Υπουργείο την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωνε την έναρξη του Προγράμματος, το economix.gr με τα ρεπορτάζ του προετοίμαζε τους αναγνώστες για τα προβλήματα του ηλεκτρονικού συστήματος – που κάποιοι, μάταια, υποστήριζαν ότι θα δουλέψει ρολόι…

Και να εφιστήσουμε την προσοχή για τη συνέχεια: αν αυτό συνέβη χθες με τις πρώτες περιφέρειες για τις οποίες άνοιξε το σύστημα, σκεφθείτε τί θα γίνει με τις επόμενες (που θα μεσολαβεί και Σαββατοκύριακο ανάμεσα) και φυσικά με την Αττική που ακολουθεί… Αν δεν ληφθούν ουσιαστικά μέτρα!

Τέλος να σημειώσουμε ότι καθυστερημένα το ΥΠΕΝ συνειδητοποιεί αυτό που όλη η αγορά γνωρίζει: ότι οι πόροι του προγράμματος δεν επαρκούν. Έχει ειπωθεί πολλάκις ότι για να πιάσει η χώρα τους στόχους ενεργειακής εξοικονόμησης χρειάζονται πολλά «Εξοικονομώ». Για αυτό ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε άλλωστε έκπτωση φόρου 40% για εργασίες ενεργειακής αναβάθμισης – δημιουργώντας μέσω της φορολογίας ένα γενικεύμενο πρόγραμμα εξοικονόμησης ενέργειας στα κτίρια. Όμως το ΥΠΕΝ, επιδεικνύοντας αργά αντανακλαστικά, συνειδητοποίησε τώρα ότι το ενδαιφέρον είναι μεγάλο. Και ενώ είχε χρόνο από τον Ιούλιο ακόμη να ζητήσει ανακατανομή πόρων και επιπλέον χρηματοδότηση από το Υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων, που έχει την αρμοδιότητα του ΕΣΠΑ, ανακοίνωσε μόλις χθες ότι εξετάζει την πιθανότητα να βρεθούν επιπλέον πόροι…