Στην απόφαση να πωληθεί το ποσοστό που διαχειρίζεται το ελληνικό δημόσιο στα ΕΛΠΕ μέσω Χρηματιστηρίου φαίνεται ότι έχει καταλήξει η ηγεσία της επιχείρησης. Οι διαδικασίες που θα ακολουθηθούν αφορούν αρχικά το market test για να διαπιστωθεί το ενδιαφέρον στην αγορά, εν συνεχεία τον καθορισμό της τιμής μέσω bookbuilding και τέλος το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών.
Το κρίσιμο ερώτημα εν προκειμένω αφορά και τον χρόνο που απαιτείται για να ολοκληρωθεί η διαδικασία καθώς η δημοσίευση της είδησης γεννά τάσεις για υποτιμητική κερδοσκοπία σε βάρος της μετοχής της εταιρείας. Κάτω από αυτές τις συνθήκες, θα πρέπει η διαδικασία να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν προκειμένου να αποφευχθεί περαιτέρω υποτίμηση της αξίας της επιχείρησης.
Ένα δεύτερο ερώτημα που γεννάται εν προκειμένω αφορά και το ποσοστό που είναι διατεθειμένο να πουλήσει το Ελληνικό Δημόσιο, το οποίο αναμένεται να καθοριστεί με ακρίβεια μετά και την εκδήλωση σχετικού ενδιαφέροντος από τις αγορές. Άλλωστε, το ίδιο αναμένεται να αποτελέσει σημείο – κλειδί και για τον καθορισμό του κόστους πώλησης – με την πλευρά του Ελληνικού Δημοσίου να θέτει πάντως υψηλά τον πήχη των προσδοκιών της.
Σε κάθε περίπτωση, το market test έχει ξεκινήσει από τους συμβούλους και, αυτή τη φορά, αφορά μόνο το ποσοστό του δημοσίου, καθώς η αλλαγή της πολιτικής με την εταιρεία holding από την προηγούμενη κυβέρνηση αλλά και το σύνθετο μοντέλο που υιοθετήθηκε για την από κοινού πώληση ποσοστών, απέσυρε το ενδιαφέρον της Paneuropean να προχωρήσει σε πώληση του δικού της ποσοστού.
Η προκήρυξη διαγωνισμού για την αποκρατικοποίηση των ΕΛΠΕ τον προηγούμενο Απρίλιο είχε οδηγηθεί σε ναυάγιο. Στον τελευταίο διαγωνισμό, το δημόσιο διέθετετε 20% από το 35,48% που είχε στην κατοχή του ενώ ο όμιλος Λάτση το 30,1% από το 45,47%, διαμορφώνοντας από κοινού το πλειοψηφικό πακέτο που, όμως, εξαιτίας των σύνθετων καταστάσεων που διαμορφώνονταν, δεν πωλήθηκε.
Το ζήτημα έγινε πιο περίπλοκο για τους υδρογονάνθρακες καθώς η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ήθελε πάση θυσία να ελέγχεται το 51% από το δημόσιο προχωρώντας, κατ’ αυτή τη λογική, σε μεταβίβαση των παραχωρήσεων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων των ΕΛΠΕ στην Exploration Holding Company – εταιρεία holding. Δημόσιο και Paneuropean κατέληξαν τον Απρίλιο του 2018 σε συμφωνία για τη διατήρηση του 25% στον έλεγχο των δικαιωμάτων έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων σε όλες τις περιοχές, που επρόκειτο να πάνε στην Exploration Holding Company, υπό τον έλεγχο του δημοσίου. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε τη συμφωνία και κράτησε το 51%.