Μπαράζ παρατάσεων, για 50 περιοχές ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος. Όπως έχει ήδη γράψει το economix.gr, πρόκειται για την τελευταία ευκαιρία των ιδιοκτητών να συμμετάσχουν στην διαδικασία κτηματογράφησης, καθώς μετά τις 29 Νοεμβρίου δεν θα υπάρξει άλλη περίοδος χάριτος στα προγράμματα που έχουν παραταθεί πολλάκις και έτσι, θα ακολουθήσουν πρόστιμα για τους κατ’ επιλογήν ασυνεπείς. Την ίδια ώρα, η ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται εντός της επόμενης εβδομάδας να συναντηθεί με κλιμάκιο των θεσμών, προκειμένου να παρουσιαστούν τα όσα έχουν γίνει μέχρι σήμερα στο Κτηματολόγιο αλλά και τη δέσμη μέτρων, που επιδιώκει να κάνει το… σύστημα να λειτουργήσει. Μεταξύ των θεμάτων που θα πέσουν επί τάπητος θα είναι και η παράταση έως και 2 μήνες και η επιβολή κλιμακωτών προστίμων.
Ένα από τα αγκάθια που παρέλαβαν είναι η μειωμένη συμμετοχή του κόσμου στην συλλογή δηλώσεων, κατάσταση που αν παραμείνει ως έχει, ενδέχεται να τινάξει στον αέρα τον σχεδιασμό και να αφαιρεθούν πόροι που έχουν διατεθεί για το πρόγραμμα. Όπως προβλέπεται, αν τα παραδοτέα των συμβάσεων που «τρέχουν» δεν καλύπτουν το 50% των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, υπάρχει κίνδυνος να χαθούν τα 84 εκατ. ευρώ που έχουν εξασφαλιστεί από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020, με στόχο τη δημιουργία κτηματολογικής βάσης δεδομένων στις υπόλοιπες περιοχές της χώρας (συνολικής δαπάνης 320 εκατομμυρίων ευρώ). Ήδη, το ποσοστό συμμετοχής δεν ξεπερνά το 30%, παρά το γεγονός ότι τις τελευταίες ημέρες παρατηρείται μια σημαντική αύξηση στην προσέλευση των πολιτών.
Πάντως, από το υπουργείο εμφανίζονται αισιόδοξοι αφού με τα μέτρα που έχουν αποφασίσει, δεν φαίνεται πως θα υπάρξει ζήτημα κυρώσεων.
Όσον αφορά τη πίστωση χρόνου που έχουν οι πολίτες, κυμαίνεται από 15 μέρες έως 2 μήνες, ισχύει για περιοχές που ήδη έχουν ξεπεράσει το αρχικό όριο των 3 μηνών (συν 3 που δόθηκαν από το Κτηματολόγιο σε 2 δόσεις και άλλοι έως 6 από το ΥΠΕΝ) και αποφασίστηκαν ανάλογα με το πόσες έχουν δοθεί ανά περιοχή. Ταυτόχρονα, το ΥΠΕΝ θα λάβει υπόψη τα μελανά σημεία που έχει αναδείξει η συλλογή δηλώσεων, όπως είναι η έλλειψη τίτλων ιδιοκτησίας στις αγροτικές περιοχές της χώρας, τα κληρονομικά δικαιώματα σε ακίνητα και ο εντοπισμός τους, αλλά παράλληλα θα λάβει αυστηρά μέτρα για όσους ήταν συνειδητά εκπρόθεσμοι.
Σύμφωνα με πηγές, όσοι ιδιοκτήτες δεν κατέθεσαν εντός χρονικών πλαισίων τα απαραίτητα δικαιολογητικά, θα πληρώσουν κλιμακωτά πρόστιμα ανάλογα των ημερών που ήταν ασυνεπείς. Κατά τις ίδιες πηγές, όσοι δεν συμμετείχαν καν στην κτηματογράφηση χάνουν πολλά από τα δικαιώματα τους. Μεταξύ αυτών, εξετάζεται να παραμένει μεν το ακίνητο στην περιουσία τους, ωστόσο να μην έχουν το δικαίωμα μεταβίβασης ή πώλησης. Ταυτόχρονα, δεν θα έχουν την δυνατότητα να εκδώσουν οικοδομική άδεια.
Για αυτό το λόγο, όπως τονίζουν τόσο από το υπουργείο, όσο και από το Κτηματολόγιο, είναι σημαντικό οι ιδιοκτήτες να υποβάλουν δήλωση της ακίνητης περιουσίας τους στο Γραφείο Κτηματογράφησης της περιοχής όπου βρίσκεται το ακίνητό τους ή και ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας www.ktimatologio.gr.
Όσον αφορά το κόστος της διαδικασίας, το πάγιο τέλος κτηματογράφησης είναι 35 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριο χώρο (διαμέρισμα, κατάστημα, οικόπεδο κ.λπ.). Για τους βοηθητικούς χώρους (αποθήκες, χώροι στάθμευσης), που αποτελούν αυτοτελείς ιδιοκτησίες, δηλαδή έχουν χιλιοστά στο οικόπεδο και δεν αναφέρονται στον τίτλο ως παρακολουθήματα, το τέλος κτηματογράφησης είναι 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα. Στις αγροτικές περιοχές τα φυσικά πρόσωπα μόνον, που δηλώνουν περισσότερα από δύο δικαιώματα κυριότητας ή δουλείας στον ίδιο προκαποδιστριακό ΟΤΑ, καταβάλλουν πάγιο τέλος για δύο μόνο δικαιώματα, ανεξάρτητα από τον συνολικό αριθμό δικαιωμάτων που δηλώνουν στον συγκεκριμένο ΟΤΑ.