«Φωτιά» έχουν πάρει τα τιμολόγια της Μέσης Τάσης μετά τις κινήσεις διάσωσης της ΔΕΗ, συμπαρασύροντας προς τα πάνω έως και 20% την αξία του ρεύματος για τις εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις.
Σημαντικά υψηλότερα διαμορφώνεται πλέον το κόστος ρεύματος από τις αρχές Σεπτεμβρίου αφού η τιμή της Kwh ξεπερνά τα 0,085 ευρώ ανά kwh για τον βασικό πάροχο ενέργειας που είναι η ΔΕΗ και φθάνει μέχρι τα 0,095 ευρώ. Ο ανταγωνισμός, και ειδικότερα οι ιδιώτες πάροχοι, αναπροσαρμόζουν σταδιακά τα τιμολόγια τους στα νέα δεδομένα δημιουργώντας και αυτοί με τη σειρά τους δυσάρεστες εκπλήξεις για τους πελάτες τους.
Ωστόσο, τα νέα τιμολόγια των ιδιωτών, σε σύγκριση με αυτά της ΔΕΗ, πλέον κινούνται χαμηλότερα. Ενώ, πριν από την άνοδο των τιμών του ρεύματος, η Δημοσία Επιχείρηση Ηλεκτρισμού προσέφερε τιμολόγια κάτω του κόστους -στα επίπεδα των 0,060 με 0,065 ευρώ ανά Kwh- καθιστώντας ζημιογόνα τη δραστηριότητα για τους ιδιώτες.
Αντίθετα, οι ιδιώτες πάροχοι προτιμούσαν να απομακρύνουν πελάτες της Μέσης Τάσης όταν τα τιμολόγια που δίνονταν ήταν κάτω του κόστους. Πρόκειται για την κατηγορία πελατών που έχει σημαντικές καταναλώσεις ρεύματος συμβάλλοντας στην ενίσχυση του μεριδίου αγοράς του παρόχου που θεωρείται κρίσιμο μέγεθος για την παραμονή του στην αγορά καθώς τα λειτουργικά του κόστη είναι στάνταρ είτε έχει 1 ή 10 πελάτες.
Τα τιμολόγια της ΜΤ των ιδιωτών εταιρειών κινούνται πλέον στη ζώνη των 0,075 ευρώ ανά Kwh με ορισμένους να φθάνουν ακόμη και στα 0,080 ευρώ , επιτυγχάνοντας την ένταξη στην τελική τιμή και το περιθώριο κέρδους με το μέσο όρο της αγοράς να κυμαίνεται κοντά στα 0,010 ευρώ ανά Kwh.
Η Μέση Τάση μέχρι σήμερα δεν άφηνε περιθώρια κέρδους, αφού η διοίκηση της ΔΕΗ χτυπούσε τις τιμές για να κρατήσει την «καλή» πελατεία. Ανάμεσα σε αυτούς είναι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ, διαθέτοντας μεγάλο δίκτυο καταστημάτων και αποθηκών σημειώνοντας υψηλές καταναλώσεις ρεύματος, όπως και οι βιομηχανικές μονάδες.
Θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ θα περάσουν τις αυξήσεις του ρεύματος στην κατανάλωση, καθώς είναι τουλάχιστον 0,015 ευρώ υψηλότερα σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, καταγράφοντας αύξηση κατά 15%.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ, αλλά και οι διοικήσεις των ιδιωτών παρόχων, προχωρούν στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων τους διότι κανένας πλέον δεν μπορεί να δίνει τιμολόγια κάτω του κόστους. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αιτήσεις για αλλαγή παροχου ηλεκτρικής ενέργειας πέφτουν βροχή με τη ΔΕΗ να φαίνεται ότι θα είναι ο μεγάλος χαμένος καθώς δεν μπορεί να προσφέρει ελκυστικά τιμολόγια, λόγω των μεγάλων οικονομικών υποχρεώσεων που έχει μπροστά της.