Εγκρίθηκε σήμερα από την Διϋπουργική Επιτροπή Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) το έργο «Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας».
Στη συνεδρίαση, υπό την προεδρία του Υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Άδωνι Γεωργιάδη, συμμετείχαν οι Υπουργοί Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας, Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης, Εσωτερικών κ. Τάκης Θεοδωρικάκος, Υποδομών & Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων κ. Νίκος Παπαθανάσης και ο Γενικός Γραμματέας Ιδιωτικών Επενδύσεων & ΣΔΙΤ κ. Νίκος Μαντζούφας.
Γεωργιάδης: Δίνουμε ένα σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα έργα ΣΔΙΤ
Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε ότι «η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την αρχή της θητείας της, ξεμπλοκάρει τα έργα ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων με πρώτο έργο τη μονάδα στο Δυτικό τομέα της Κεντρικής Μακεδονίας με σκοπό να δώσουμε γρήγορη και διάφανη λύση.
Υπενθυμίζω ότι ήδη, με επίσημη επιστολή του, ο αρμόδιος Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κ. Χαν, μας έχει προειδοποιήσει για απώλεια χρημάτων από το ΕΣΠΑ, ακριβώς λόγω των συνεχόμενων αναβολών που προέκυπταν από την προηγούμενη Κυβέρνηση.
Σήμερα, στη Διϋπουργική Επιτροπή αποδεχθήκαμε την ομόφωνη απόφαση του Φορέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) Κεντρικής Μακεδονίας για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε ένα έργο κομβικής σημασίας.
Θέλω να υπενθυμίσω ότι μέχρι σήμερα τα μόνα πραγματικά έργα που έχουν υλοποιηθεί στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων, είναι έργα ΣΔΙΤ. Κανένα από τα δημόσια έργα δεν έχει μπορέσει να προχωρήσει με την ίδια ταχύτητα που προχωρούν τα ΣΔΙΤ.
Άρα, δίνουμε ένα σήμα στην αγορά ότι ενθαρρύνουμε ιδιαίτερα τα έργα ΣΔΙΤ. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα και για να απορροφήσουμε τους Κοινοτικούς πόρους και για να δώσουμε λύση σε πραγματικά προβλήματα», κατέληξε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων.
Για τη νέα μονάδα
Σημειώνεται ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων Δυτικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας είναι δυναμικότητας περίπου 300.000 τόνων ανά έτος και εξυπηρετεί 10 Δήμους. Για το έργο θα επενδυθούν ιδιωτικά κεφάλαια και πόροι του ΕΣΠΑ, ενώ το βασικό οικονομικό κριτήριο επιλογής αναδόχου θα είναι το χαμηλότερο gate fee (τέλος εισόδου) που θα καταβάλλουν οι ΟΤΑ.
Πρόκειται για το 6ο έργο ΣΔΙΤ στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων καθώς ήδη λειτουργούν έργα ΣΔΙΤ σε Δυτική Μακεδονία, Ήπειρο και Σέρρες, ενώ ξεκινά η υλοποίησή τους σε Ηλεία και Πελοπόννησο.
«Ως σήμερα τα έργα ΣΔΙΤ στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων έχουν αποδείξει έμπρακτα την αποτελεσματικότητά τους», υπογραμμίζει σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Στα έργα που έχουν υλοποιηθεί:
-έχουν τηρηθεί τόσο το χρονοδιάγραμμα κατασκευής όσο και το κόστος υλοποίησης,
-έχουν επιτευχθεί υψηλότερα λειτουργικά αποτελέσματα όσον αφορά την εκτροπή βιοαποδομήσιμου κλάσματος προς ταφή και ανακύκλωση σε σχέση τόσο με τους ευρωπαϊκούς όσο και τους εθνικούς στόχους,
-έχει επιτευχθεί υψηλό και σημαντικό επίπεδο ανταγωνισμού στις διαγωνιστικές διαδικασίες,
-έχουν επιτύχει βραβεύσεις σε ελληνικό και διεθνές επίπεδο.
Τα συγκεκριμένα έργα έχουν κριθεί από ΕΛΣΤΑΤ και EUROSTAT ότι δεν επιβαρύνουν το χρέος και το έλλειμμα.
«Η Διϋπουργική Επιτροπή ενθαρρύνει Περιφέρειες, Δήμους και δημόσιους φορείς να προωθήσουν σημαντικά αναπτυξιακά έργα τόσο στον τομέα διαχείρισης απορριμμάτων όσο και άλλους τομείς μέσω ΣΔΙΤ, μέθοδο που έχει αποδείξει αποτελεσματικότητα, διαφάνεια, ταχύτητα υλοποίησης, υψηλή ποιότητα έργων, προσέλκυση επενδύσεων και υψηλή αποδοχή από την κοινωνία» καταλήγει η ίδια ανακοίνωση.
Τί αφορά το έργο
Σύμφωνα με τον ΦΟΣΔΑ Κεντρικής Μακεδονίας, πρόκειται για το μεγαλύτερο πανελλαδικώς έργο διαχείρισης αποβλήτων από όλα όσα προβλέπονται στα Περιφερειακά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) της χώρας. Και αυτό γιατί θα έχει τη δυνατότητα επεξεργασίας 308.000 τόνων στερεών αποβλήτων κατ’ έτος, προερχόμενους από συνολικά 21 δήμους, συν το 60% των απορριμμάτων του δήμου Θεσσαλονίκης. Από αυτά, οι 38.100 t/έτος αφορούν τα προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα. Εν συνόλω, η Μονάδα θα εξυπηρετεί το 65% του πληθυσμού στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ενώ προβλέπεται η ΜΕΑ να παραλαμβάνει υπολείμματα από οκτώ δήμους από τα οποία θα δημιουργείται κομπόστ υψηλής ποιότητας.
Πιο αναλυτικά, η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) Δυτικού Τομέα Κεντρικής Μακεδονίας θα δέχεται σύμμεικτα απορρίμματα από:
– τους ακόλουθους Δήμους της Π.Ε. Θεσσαλονίκης:
- Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
- Δήμος Βόλβης
- Δήμος Δέλτα
- Δήμος Θεσσαλονίκης (από το 60% του δήμου)
- Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
- Δήμος Λαγκαδά
- Δήμος Νεάπολης – Συκεών
- Δήμος Παύλου – Μελά
- Δήμος Χαλκηδόνος
- Δήμος Ωραιοκάστρου
– τον Δήμο Παιονίας της Π.Ε. Κιλκίς
– τους Δήμους της Π.Ε. Πιερίας:
- Δήμος Κατερίνης
- Δήμος Δίον – Ολύμπου
- Δήμος Πύδνας – Κολινδρου
– τους Δήμους της Π.Ε. Ημαθίας:
- Δήμος Αλεξάνδρειας
- Δήμος Νάουσας
- Δήμος Βέροιας
– τους Δήμους της Π.Ε. Πέλλας:
- Δήμος Αλμωπίας
- Δήμος Έδεσσας
- Δήμος Πέλλας
- Δήμος Σκύδρας
Τέλος, στην ανάπτυξή της η ΜΕΑ θα επεξεργάζεται τα βιοαπόβλητα μετά από διαλογή στην πηγή των ακόλουθων δήμων:
- Δήμος Δέλτα
- Δήμος Χαλκηδόνος
- Δ.Ε. Καλλιθέας του Δήμου Ωραιοκάστρου
- Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου
- Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης
- Δήμος Νεάπολης – Συκεών
- Δ.Ε. Ωραιοκάστρου του Δ. Ωραιοκάστρου
- 35% του πληθυσμού του Δ. Θεσσαλονίκης
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η μελέτη αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 12 μήνες, ενώ το έργο θα έχει κατασκευαστεί σε 24 μήνες από σήμερα, δηλαδή στα τέλη του 2021. Από το σημείο εκείνο, στην άνοιξη του 2022, θα εκκινήσει και η λειτουργία του.
Κατά την περίοδο κατασκευής της ΜΕΑ θα προκύψουν 500 θέσεις εργασίας, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας οι θέσεις εργασίας αναμένεται να φτάσουν στην πλήρη ανάπτυξή της τις 400.
Οι ακριβείς λεπτομέρειες του έργου και τα επιμέρους χαρακτηριστικά θα προκύψουν κατά τη διαδικασία σύναης σύμβασης με τον ανάδοχο που θα επιλεγεί.