Οικόπεδο πρώην Μουζάκη
Το οικόπεδο στο οποίο η Άκτωρ θα υλοποιήσει το project της Hines.
Οικόπεδο πρώην ΜουζάκηΠηγή Εικόνας: Googlemaps

Με ένα σημαντικό κτηριακό έργο ενισχύει το ανεκτέλεστο υπόλοιπό της η Άκτωρ, ενισχύοντας, ταυτόχρονα, τη στενή συνεργασία της με την αμερικανική επενδυτική εταιρεία Hines. Συγκεκριμένα, η θυγατρική εταιρεία του ομίλου Ελλάκτωρ ανέλαβε, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες του Economix, την κατασκευή του καταστήματος που θα αναπτύξει η Hines στην έκταση 24 στρεμμάτων, στη θέση της πρώην κλωστοϋφαντουργίας Μουζάκη κοντά στην Ακαδημία Πλάτωνος.

Το έργο

Η Hines αγόρασε το ακίνητο προς 7 εκατ. ευρώ από την Blackrock, που σχεδίαζε να δημιουργήσει το εμπορικό κέντρο Academy Gardens, μία επένδυση 300 εκατ. ευρώ, η οποία, αφού πέρασε από σαράντα κύματα, ακυρώθηκε.

Έτσι, στο οικόπεδο, που βρίσκεται στην Λεωφόρο Κηφισού 60 και την οδό Ηρούς στην Αθήνα, η αμερικανική εταιρεία real estate θα αναπτύξει ένα εμπορικό ακίνητο, που, σύμφωνα με τις πληροφορίες της αγοράς, έχει συμφωνήσει να εκμισθώσει μακροχρόνια στην γαλλική εταιρεία Leroy Merlin.

Στο πλαίσιο, αυτό, η Άκτωρ έχει επιλεγεί για την ανέγερση του κτηρίου αυτού, που θα αποτελεί και το νέο σημείο παρουσίας της Leroy Merlin στην Αθήνα.

Πρόκειται για επένδυση συνολικού προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, την οποία θα ξεκινήσει να υλοποιεί η Άκτωρ, ενδεχομένως, τέλη της χρονιάς – αρχές του 2020 και αφότου, βέβαια, ακολουθήσει η εξασφάλιση της απαιτούμενης οικοδομικής άδειας.

Πριν από λίγο καιρό, εξάλλου, η εταιρεία Hirg, που συνδέεται με την Hines, εξασφάλισε το πράσινο φως από το υπουργείο Πολιτισμού για την ανέγερση του σχεδιαζόμενου κτηρίου της.

Με τα “αποκαλυπτήρια” της μακέτας του καταστήματος της Leroy Merlin να μην έχουν ακόμη πραγματοποιηθεί, το μόνο βέβαιο είναι ότι:

  • στην οροφή του ακινήτου θα υπάρχει ανοιχτό πάρκινγκ, γεγονός που, σύμφωνα παράγοντες της αγοράς, μειώνει το κόστος της επένδυσης, σε σχέση με το εάν ο χώρος στάθμευσης ήταν υπόγειος
  • το κτήριο θα είναι δύο ορόφων και θα έχει μέγιστο ύψος μέχρι 16,24 μέτρα

Θυμίζουμε ότι το θέμα του ύψους (σε συνδυασμό με τη σχετική γειτνίαση του χώρου με τον αρχαιολογικό χώρο της Ακαδημίας Πλάτωνος) ήταν ο βασικός – όχι όμως ο μόνος – λόγος που το ΣτΕ δεν ενέκρινε αρχικά τα σχέδια για την επένδυση Academy Gardens, τα οποία ήταν υπερμεγέθη (κοντά στα 25 μέτρα αρχικά και 21 αργότερα) και επέβαλε περιορισμό ύψους. Η αντίδραση στην επένδυση από μερίδα κατοίκων και συλλογικοτήτων, με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ επί χρόνια, δημιούργησε τότε ασφυκτικό πλαίσιο και εν τέλει, μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης από τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά τις προσπάθειες να πειστεί ο τότε επενδυτής να προχωρήσει με τροποποιημένα σχέδια, εκείνος αποφάσισε να διακόψει την επένδυση.

Όπως λένε στην αγορά, η αδειοδότηση του νέου project εμφανίζει πολύ μικρό βαθμό δυσκολίας αυτή τη φορά, παρά τη γειτνίαση με το βιομηχανικό συγκρότημα Λαναρά, που έχει κυρηχζθεί νέωτερο μνημείο, αφού άλλωστε πέρασε ήδη από το ΚΣΝΜ, όπως έγραψε το economix. Άλλωστε πρόκειται για ένα «κουτί», όπως είναι η διεθνής ορολογία για αυτού τους είδους τις αναπτύξεις, χωρίς σύνθετες τεχνικές προδιαγραφές και χωρίς καμία σχεδόν από τις προβληματικές παραμέτρους της προηγούμενης επένδυσης.

Η τοποθεσία του κτηρίου ευνοείται από την γειτνίασή του με τις λεωφόρους Κηφισού και Λένορμαν, όπως και από την κοντινή απόσταση με τους σταθμούς του Μετρό Σεπόλια και Ελαιώνας. 

Ταυτόχρονα, η γαλλική εταιρεία Leroy Merlin ποντάρει στην αυξημένη ζήτηση που υπάρχει για προϊόντα ιδιοκατασκευών στο κέντρο της Αθήνας. Όπως εξηγούν ειδικοί στο Economix.gr, η μετατροπή πολυάριθμων κτηρίων γραφείων σε boutique hotels και ενοικιαζόμενα διαμερίσματα αυξάνει τον αριθμό των επισκεπτών και δυνάμει καταναλωτών προϊόντων, αγαθών και υπηρεσιών, γεγονός που δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για τη δραστηριοποίηση των παικτών του retail, όπως η Leroy Merlin.

Πολυκατάστημα στη θέση του mall Academy Gardens στην Ακαδημία Πλάτωνος – έγγραφα

Ένεση τόνωσης

Για την Άκτωρ η ανάληψη της κατασκευής του κτηρίου, που απέχει μόλις λίγα λεπτά από την Ομόνοια, λειτουργεί τονωτικά για τα μεγέθη του τομέα της κατασκευής.

Την ίδια στιγμή, πρόκειται για το δεύτερο deal που πραγματοποιεί με τη Hines, με το πρώτο να αφορά την υλοποίηση του ξενοδοχείου Grand Hyatt Athens, στη θέση του πρώην ξενοδοχείου Athens Ledra. Τη σύμβαση εκείνη, που είναι προϋπολογισμού 15 εκατ. ευρώ, ολοκλήρωσε η εταιρεία σε διάστημα περίπου εννέα μηνών.