Συστηματική προσπάθεια προκειμένου να προχωρήσει η απελευθέρωση της εγχώριας αγοράς ενέργειας και να τεθεί σε εφαρμογή το νέο target model αναπτύσσουν στο υπουργείο Ενέργειας και Περιβάλλοντος έτσι ώστε να υπάρξει μία ομαλή μετάβαση άνευ κινδύνου για καταναλωτές και επιχειρήσεις.
Προς αυτή την κατεύθυνση κινήθηκε και στις δηλώσεις του, στο πλαίσιο των εγκαινίων του περιπτέρου της ELPEDISON, ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης που σημείωσε πως «πρόθεσή μας είναι, χωρίς καθυστερήσεις, να απελευθερώσουμε πλήρως την αγορά ενέργειας και να πάμε το συντομότερο δυνατό στο target model, εξασφαλίζοντας καλύτερες τιμές και υπηρεσίες για τις βιομηχανίες και τους πολίτες». Ο υπουργός επεδίωξε να καθησυχάσει τις όποιες αμφιβολίες δημιουργήθηκαν στους εναλλακτικούς παρόχους ενέργειας το τελευταίο διάστημα από την απόφασή του να προχωρήσει στην κατάργηση του νόμου για τις ΝΟΜΕ σημειώνοντας πως «οι επιχειρήσεις στον χώρο της ενέργειας είναι δικές μας επιχειρήσεις, γιατί δημιουργούν θέσεις εργασίας, εξυπηρετούν τους Έλληνες καταναλωτές και συμβάλλουν στην ανάπτυξη».
Ερωτήματα των παρόχων και κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για τα ΝΟΜΕ
Από εκεί και πέρα, στο υπουργείο Ενέργειας δεν έχει αλλάξει κάτι αναφορικά με τις βασικές αρχές απέναντι στις Βρυξέλλες, σε ό,τι αφορά την κατάργηση των ΝΟΜΕ. Όπως είναι αναμενόμενο, στο ΥΠΕΝ δεν επιθυμούν να τεθεί επί τάπητος με τους Ευρωπαίους το ζήτημα της τήρησης των συμφωνηθέντων καθώς οι αστοχίες σε θέματα που αφορούν την αποεπένδυση και το μερίδιο της ΔΕΗ στην εγχώρια ενεργειακή αγορά δεν έχουν τηρηθεί από την ελληνική πλευρά. Υπάρχει, ωστόσο, πρόθεση να υπάρξει ένα νέο ενιαίο πακέτο – λύση στο θέμα της επαναχάραξης των βασικών αρχών για την ηλεκτρική αγορά.
Οι ισορροπίες εν προκειμένω είναι λεπτές καθώς, εκτός από επιχειρηματικά συμφέροντα, θίγονται και ζητήματα βιωσιμότητας της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης, με αποτέλεσμα το πεδίο ελιγμών για την ελληνική πλευρά να στενεύει και η σωτηρία της ΔΕΗ να τίθεται υψηλά στην ατζέντα της. Πάντως η ελληνική πλευρά φαίνεται πρόθυμη να μελετήσει διεξοδικά όλες τις ευρωπαϊκές απαιτήσεις προκειμένου να υπερκεράσει τις απαιτήσεις των εταίρων και να μην υπάρξει ρήξη στις μεταξύ τους διαβουλεύσεις. Το θέμα έχει τεθεί σε υψηλό επίπεδο και γι’ αυτό, τις προηγούμενες ημέρες, μετέβη στις Βρυξέλλες και ο υφυπουργός Γεράσιμος Θωμάς.
Το ζήτημα αναμένεται να αποκτήσει μεγαλύτερη βαρύτητα μετά και την 24η του τρέχοντος μήνα οπότε και αναμένεται να πραγματοποιηθεί το συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας. Η ελληνική πλευρά δεν σκοπεύει να αντιπαρατεθεί με τις Βρυξέλλες, εκτός κι αν αυτό καταστεί ανάγκη, όπως είχε διαμηνύσει και ο κ. Χατζηδάκης. Σε κάθε περίπτωση, η πρόταση του ΥΠΕΝ δεν θα κινείται σε λογική ρήξης αλλά συναίνεσης στη βάση των κοινών στόχων για επενδύσεις στα δίκτυα διανομής και διείσδυση στις ΑΠΕ.