Ακόμα πιο δυναμική παρουσία φιλοδοξεί να έχει στο μέλλον η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) στην Ελλάδα, όπως ανακοίνωσε ο νέος επικεφαλής, σερ Σούμα Τσακραμπάρτι.
Ειδικότερα, ο νέος πρόεδρος της EBDR, σε δηλώσεις του χθες από την Αθήνα ανέφερε ότι η Τράπεζα θα επιδιώξει αύξηση των επενδύσεων στην χώρα. Δεν έμεινε όμως μόνο σε αυτό. Το έκανε πολύ συγκεκριμένο: «Η τράπεζα εξετάζει πιθανές επενδύσεις, στο Ελληνικό, στη ΔΕΗ και στα ΕΛΠΕ».
Τι σημαίνει αυτή η επιλογή;
H EBDR είναι μια δημόσια τράπεζα που δανείζει φθηνά σε δημόσια ή ιδιωτικά επενδυτικά σχήματα, κατόπιν πρόσκλησης των κυβερνήσεων ή αρμόδιου οργανισμού για τομείς και περιοχές ενδιαφέροντος, αν και εφόσον τα εγχειρήματα πληρούν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί όσων αφορά την βιωσιμότητα και το ρίσκο της επένδυσης.
Αυτό ακριβώς είδαμε να συμβαίνει (περίπου) ζωντανά, κατά τη συνάντηση που είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρόεδρο της Τράπεζας στο Μέγαρο Μαξίμου, όταν ο πρωθυπουργός ζήτησε να εξεταστεί η δυνατότητα επένδυσης στην αναδιαμόρφωση του χώρου της ΔΕΘ καθώς και στη δημιουργία του τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη.
Κατά συνέπεια η συγκεκριμένη δήλωση για projects που ενδιαφέρουν την Ευρωπαϊκή Τράπεζα, και συγκεκριμένα η ΔΕΗ, τα ΕΛΠΕ και το Ελληνικό, μας δείχνει προς τα πού θέλει να κατευθύνει η ελληνική κυβέρνηση τη χρηματοδότηση, καθώς και ότι οι αναλυτές της EBRD βλέπουν αναπτυξιακή προοπτική στα παραπάνω.
Όσον αφορά την επένδυση στη ΔΕΗ πιθανότατα πρόκειται για χρηματοδότηση σε ΑΠΕ – που φαίνεται να είναι μονόδρομος και όχι επιλογή για την βασανιζόμενη δημόσια επιχείρηση ηλεκτρισμού -, αν το συνδυάσουμε με τα υπόλοιπα που αναφέρθηκαν από τον κ. Τσακραμπάρτι. Όπως σημείωσε, οι κλάδοι στους οποίους υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες είναι οι ΑΠΕ, η ενέργεια, η αγροτεχνολογία, αλλά και ο τουρισμός και η αγορά ακινήτων. Το βλέμμα της EBRD είναι επίσης στραμμένο στις ιδιωτικοποιήσεις, καθώς και στα -προσέξτε το αυτό- απορρίμματα.
Παράλληλα, το άνοιγμα και δεύτερων γραφείων της EBRD στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτεί ότι στις προτεραιότητες της Τράπεζας μπαίνει και η Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα μετά το κενό που θα δημιουργήσει η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων.
Σημειώνεται ότι οι συνολικές επενδύσεις της EBRD στη χώρα από το 2014 μέχρι σήμερα ανέρχονται σε 3 δισ. ευρώ. Το 70% της χρηματοδότησης έχει κατευθυνθεί σε projects εκτός Αθηνών, ενώ έχει στηρίξει περισσότερες από 40 μικρομεσαίες επιχειρήσεις τα τελευταία δύο χρόνια.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρόεδρος της EBRD
Κατά τη συνάντησή που είχε με τον κ. Τσακραμπάρτι την Τρίτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πολιτική σταθερότητα, στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και στο φιλοεπενδυτικό περιβάλλον που δημιουργεί η κυβέρνηση. Εξέφρασε δε την προσδοκία μεγαλύτερης συμμετοχής της EBRD στην ανάκαμψη των επενδύσεων κι αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα έργα όπου θα μπορούσε να συμμετάσχει η τράπεζα.
Ο κ. Τσακραμπάρτι από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σημαντική βελτίωση στο επενδυτικό κλίμα που δημιουργείται στην Ελλάδα, κάνοντας αναφορά στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ αλλά και στο ξεμπλοκάρισμα σημαντικών επενδύσεων. Ενημέρωσε μάλιστα τον πρωθυπουργό ότι έγινε πρόσφατα εσωτερική αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την EBRD. Η τράπεζα εξετάζει πιθανές επενδύσεις, στο Ελληνικό, στη ΔΕΗ, στα ΕΛΠΕ, αλλά και σε άλλους σημαντικούς τομείς όπως ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ιδιωτικοποιήσεις και διαχείριση απορριμμάτων. Επίσης ο κ. Tσακραμπάρτι δεσμεύθηκε για τη συνέχιση της συνεργασίας με τον τραπεζικό τομέα, ειδικά για την πρόσβαση των επιχειρήσεων σε χρηματοδότηση.
Στη συνάντηση ήταν παρόντες ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργό Στέλιος Πέτσας.
Πρόεδρος EBRD: «Τώρα περισσότερο από ποτέ» η ώρα για να επενδύσετε στην Ελλάδα
Την ισχυρή πίστη του στο γεγονός ότι «τώρα περισσότερο από ποτέ», είναι η στιγμή που οι ξένοι επενδυτές πρέπει να κοιτάξουν τις πολλές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ελλάδα, εξέφρασε το βράδυ της Τρίτης ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι, με την ευκαιρία των εγκαινίων του δεύτερου γραφείου της στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Θεσσαλονίκη (Βασιλέως Ηρακλείου 53 και Καρόλου Ντιλ).
Πρόσθεσε ότι τίποτα δεν υπογραμμίζει καλύτερα την πίστη της Τράπεζας στην Ελλάδα και την αφοσίωσή της στη χώρα από τη δημιουργία αυτού του δεύτερου γραφείου, το οποίο θα αποτελεί ένα σημαντικό σημείο επαφής για τις βορειοελλαδικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Ο κ. Τσακραμπάρτι εξέφρασε ακόμη την πεποίθηση ότι η Ελλάδα ανακάμπτει από την κρίση κι ότι τίποτα δεν μπορεί να κάμψει το πνεύμα του ελληνικού λαού και υπενθύμισε ότι η EBRD, που συνολικά έχει επενδύσει στη χώρα από το 2014 μέχρι σήμερα 3 δισ. ευρώ, διέθεσε μόνο πέρυσι χρηματοδοτήσεις 850 εκατ. ευρώ.
Ο πρόεδρος της EBRD επισήμανε ακόμη ότι ότι η Τράπεζα χρηματοδοτεί τόσο μικρά, όσο και μεγάλα πρότζεκτ. «Η μικρότερή μας επένδυση ήταν μόλις 1 εκατ. ευρώ, ενώ η μεγαλύτερη έφτασε το 1 δισ. ευρώ, στο έργο κατασκευής του Διαδριατικού Αγωγού» επισήμανε και πρόσθεσε ότι το 70% των χρηματοδοτήσεών της έχει διατεθεί για projects επιχειρήσεων εκτός Αθήνας. Υπενθύμισε δε ότι μέχρι τώρα και σε λιγότερο από δύο χρόνια η Τράπεζα έχει στηρίξει περισσότερες από 40 μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ανάμεσα στις οποίες πολλές εταιρείες γυναικών και νέων.
Κατά τον κ. Τσακραμπάρτι, η EBRD, στο πλαίσιο της δραστηριότητάς της, ενδιαφέρεται να χρηματοδοτήσει έργα στους κλάδους με σημαντική αναπτυξιακή προοπτική στην επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας, όπως τους κλάδους ΑΠΕ, Ενέργειας, αγροτεχνολογίας, αλλά και στον τουρισμό και στην αγορά ακινήτων.
Χαιρετισμούς στην εκδηλωση απηύθυναν η υπεύθυνη της EBRD για την Ελλάδα και την Κύπρο, Σαμπίνα Τζιούρμαν, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, η αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης, Βούλα Πατουλίδου, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιομηχανιών Ελλάδος, Αθανάσιος Σαββάκης και η συντονίστρια της συμβουλευτικής ομάδας της Ευρωπαίκής Τράπεζας Επενδύσεων, Ελένη Γιώτη.