Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής Χατζηδάκης
Κωστής ΧατζηδάκηςΠηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πολλά ερωτηματικά γεννά στους εναλλακτικούς παρόχους ρεύματος η εξαγγελία του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη, για κατάργηση των ΝΟΜΕ και ακύρωση της τελευταίας δημοπρασίας που είχε δρομολογηθεί για τις 16 Οκτωβρίου. Η δημοπρασία αυτή αναμενόταν να αγγίζει σε ποσότητα τα 1.243 MW ενώ συνολικά στις 13 προγραμματισμένες δημοπρασίες ηλεκτρικής ενέργειας υπολογίζεται σε 4.750 MW.
Τα ερωτήματα εστιάζουν κυρίως στη μεταβατική κατάσταση για το επόμενο διάστημα με τους ιδιώτες παρόχους να ερμηνεύουν την υπουργική απόφαση ως κεραυνό εν αιθρία και να αναζητούν κάθε διαθέσιμη λύση προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για τις επιχειρήσεις τους. Στα ερωτήματά τους προστίθεται ακόμη και η εφαρμογή του target model για τις αγορές του Χρηματιστηρίου Ενέργειας εντός του προβλεπόμενου διαστήματος.
Το ζήτημα της μεταβατικής περιόδου έθιξε με τον πλέον πιο θεσμικό τρόπο και ο υφυπουργός, Γεράσιμος Θωμάς, που, κατά την επίσκεψή του στη Θεσσαλονίκη, τόνισε πως για το μεταβατικό στάδιο είναι σημαντικό να λειτουργήσει οργανωμένη αγορά προθεσμιακών συναλλαγών με συμμετοχή παραγωγών, προμηθευτών και συμμετεχόντων. Ειδικότερα, ο υφυπουργός στάθηκε στο υπάρχον νομοθετικό πλαίσιο τονίζοντας πως «έχει προβλέψει τις διαδικασίες αυτές που θα λειτουργήσουν συμπληρωματικά έως ότου τεθεί σε λειτουργία το target model ώστε να καλυφθεί και πιθανό κενό που τυχόν προκύψει μετά το τέλος των δημοπρασιών ΝΟΜΕ» ενώ συμπλήρωσε πως «οι δομικές αλλαγές που θα λάβουν χώρα τα επόμενα χρόνια  στηρίζονται στη σωστή λειτουργία της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Όλα περνάνε από την αγορά του target model που προβλέπεται να ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2020».
Προς την ίδια κατεύθυνση και σε μία προσπάθεια να καθησυχάσει τους εναλλακτικούς παρόχους, ο υπουργός διεμήνυσε πως από κυβερνητικής πλευράς θα παρακολουθήσουν πιο στενά τα χρονοδιαγράμματα για το Χρηματιστήριο Ενέργειας ενώ ξεκαθάρισε ότι η ΡΑΕ θα προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων, αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν προβλήματα στην τήρηση των συμφωνηθέντων. Σε κάθε περίπτωση, στην αγορά αντιλαμβάνονται πως, αν δεν λειτουργήσει το target model, η λειτουργία για το Χρηματιστήριο Ενέργειας γίνεται δύσκολη υπόθεση.
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ
 
Στο μεταξύ, όλο το προηγούμενο διάστημα και μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, η κυβέρνηση θα βρίσκεται σε συζητήσεις με τις Βρυξέλλες προκειμένου να επιτευχθεί η κατάργηση των ΝΟΜΕ με τη σύμφωνη γνώμη των Ευρωπαίων. Όπως έχει γράψει το economix.gr, για την πορεία των διαπραγματεύσεων δεν υπάρχει ακόμη σαφής εικόνα, με αμφότερες τις πλευρές να κρατούν κλειστά τα χαρτιά τους, αλλά η κυβέρνηση δεν προτίθεται να υποχωρήσει στις απαιτήσεις των ευρωπαίων αξιωματούχων καθώς στο ΥΠΕΝ αντιλαμβάνονται τη σημασία της κατάργησης των δημοπρασιών ΝΟΜΕ στο πλαίσιο της σωτηρίας της επιχείρησης από το οικονομικό τέλμα των τελευταίων ετών.
Στη ρητορική του κ. Χατζηδάκη έχει περίοπτη θέση η άποψή του για το άνοιγμα της ελληνικής αγοράς ενέργειας αλλά χωρίς στρεβλώσεις που δημιουργούνται από από έναν νόμο που οδήγησε σε ζημία της ΔΕΗ ύψους 223 εκατ. ευρώ, για το 2018, και απώλεια 600 εκατ. ευρώ από τους ανταγωνιστές της επιχείρησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια. Αξίζει να σημειωθεί ότι την προηγούμενη εβδομάδα μετέβη στις Βρυξέλλες και ο υφυπουργός κ. Θωμάς στο πλαίσιο της διεύρυνσης των συζητήσεων μεταξύ των δύο πλευρών.