Το ποσό των 500.000 ευρώ πρόκειται να διαθέσει άμεσα στις δασικές υπηρεσίες το υπουργείο Περιβάλλοντος, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα στο δάσος του Σέιχ Σου, στην Θεσσαλονίκη. Αυτοψία πραγματοποίησαν την Παρασκευή ο υπουργός ΠΕΝ Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον γ.γ. Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων Κωνσταντίνο Αραβώση και οι οποίοι περιηγήθηκαν σε τμήμα του δάσους με καταστραμμένα από το φλοιοφάγο έντομο, δέντρα.
«Το κονδύλι αφορά δράσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων που έχει προκαλέσει το έντομο, μέτρα που αφορούν στην καταπολέμησή του, δράσεις που αφορούν σε αραιώσεις και υλοτόμηση και άλλα που έχει υποδείξει η δασική υπηρεσία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός. Μάλιστα, χαρακτήρισε ως «πλούτο της χώρας» τα δάση, κάτι που «ισχύει δύο φορές για το Σέιχ- Σου και τη Θεσσαλονίκη». Όπως είπε, το ΥΠΕΝ έχει ενσκήψει με την πρέπουσα προσοχή και το απαιτούμενο ενδιαφέρον στο ζήτημα, ενώ είναι διατεθειμένο να διαθέσει και επιπλέον κονδύλια αν χρειαστεί, σε συνεργασία με την αποκεντρωμένη διοίκηση, το δασαρχείο και με τους δημάρχους των περιοχών που συνορεύουν με το δάσος.
Το φλοιοφάγο έντομο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda, έχει καταστρέψει χιλιάδες δέντρα στο Σέιχ Σου και συγκεκριμένα το 10 – 15%, τα οποία εδώ και μήνες απομακρύνονται από ειδικά συνεργεία προκειμένου να μην μολύνουν τα γειτονικά τους. Ενημερώνοντας για την κατάσταση τον υπουργό, ο ερευνητής-εντομολόγος του Ινστιτούτου Δασικών Ερευνών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Αβτζής, σημείωσε ότι «το συγκεκριμένο έντομο υπήρχε πάντοτε και θα συνεχίσει να υπάρχει». Όπως τόνισε, «οι πληθυσμοί του ανά περιόδους γνωρίζουν εξάρσεις, το σημαντικό όμως είναι ότι τώρα γίνονται κάποιες επεμβάσεις οι οποίες θα πρέπει να συνεχίσουν γιατί, με δεδομένο τις αλλαγές των κλιματικών συνθηκών, ενδεχομένως τέτοια προβλήματα να συναντήσουμε ξανά στο μέλλον. Άρα, θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι με ένα σύστημα παρακολούθησης και με κάποιες παγίδες» τόνισε ο κ.Αβτζής κρίνοντας ότι είναι αναγκαίος ο κατάλληλος υλικοτεχικός εξοπλισμός για την παρακολούθηση του εντόμου στο μέλλον.
Με την σειρά του, ο δήμαρχος Νεάπολης- Συκεών Σίμος Δανιηλίδης έκανε λόγο για αργοπορία στην αντιμετώπιση του προβλήματος και ζήτησε να προχωρήσουν με ταχύτατους ρυθμούς οι εργασίες.
Εκτιμάται ότι σήμερα έχουν προσβληθεί ή νεκρώσει περισσότερα από 70.000 δέντρα στο Σέιχ-Σου, με βάση τα στοιχεία του Δασαρχείου Θεσσαλονίκης, το οποίο κάνει λόγο για εμφάνιση του προβλήματος σε έκταση περίπου 3.500 στρεμμάτων, δηλαδή στο 1/10 της συνολικής έκτασης του δάσους.
Η δράση του συγκεκριμένου εντόμου είναι γνωστή στην επιστημονική κοινότητα και έως τώρα, δεν υπάρχει τρόπος αντιμετώπισης. Προσβάλλει μόνο τα εξασθενημένα και μεγάλα σε ηλικία δέντρα. Άλλωστε, για αυτό και το πρόβλημα στο Σέιχ Σου εντοπίζεται στις περιοχές που σώθηκαν από την μεγάλη πυρκαγιά του 1997. Τα συγκεκριμένα δέντρα είναι μεγάλης ηλικίας και τα περισσότερα αδύναμα. Έτσι, το έντομο «καταφέρνει» να τα προσβάλλει γρήγορα. Ο μοναδικός τρόπος αντιμετώπισης του φαινομένου είναι η κοπή των δέντρων που έχουν προσβληθεί και τα οποία μοιάζουν με αποξηραμένα.
Παράλληλα, το συγκεκριμένο έντομο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί με ψεκασμούς, ενώ αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που κάνει την εμφάνισή του. Πριν περίπου τρία χρόνια, υπήρξαν αναφορές για πεύκα τα οποία είχαν νεκρωθεί εξαιτίας του.
Υπενθυμίζεται ότι η εμφάνιση του φλοιοφάγου εντόμου έχει προκαλέσει την παρέμβαση της Δικαιοσύνης. Ο πταισματοδίκης Θεσσαλονίκης διενεργεί προκαταρτική εξέταση διερευνώντας τυχόν ποινικές ευθύνες για υποβάθμιση περιβάλλοντος δια παραλείψεως. Την έρευνα παρήγγειλε η εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, κατόπιν μηνυτήριας αναφοράς που υπέβαλε δικηγόρος της Θεσσαλονίκης. Στην παραγγελία της, η εισαγγελέας, ζητά να διεξαχθεί πραγματογνωμοσύνη από δασολόγο-δασοπόνο, ο οποίος θα κληθεί να διερευνήσει τα αίτια που προκάλεσαν την εμφάνιση του εντόμου όπως επίσης τυχόν παραλείψεις ή ολιγωρία από την πλευρά των αρμόδιων υπηρεσιών στην έγκαιρη αντιμετώπιση του καταστροφικού φαινομένου.