Φωτοβολταικό πάρκο, ΜΕΤΚΑ - Mytilineos
Φωτοβολταικό πάρκο, ΜΕΤΚΑ - Mytilineos
Φωτοβολταικό πάρκο, ΜΕΤΚΑ - MytilineosΠηγή Εικόνας: metka

Περιθώριο για ανάπτυξη μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων ή ακόμα και άλλες επενδύσεις – όπως… αυτοκινητοβιομηχανίας – στη Δυτική Μακεδονία βλέπει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, που φαίνεται να επεξεργάζεται ήδη το αναπτυξιακό σχέδιο που θα καλύψει το κενό που θα αφήσει πίσω της η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων, που επίσημα ανακοίνωσε.

Χωρίς να δώσει λεπτομέρειες για το ακριβές χρονοδιάγραμμα αλλά και τον τρόπο που θα υλοποιηθεί η απόσυρση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ, για το οποίο παρέπεμψε σε ανακοινώσεις που θα κάνει η νέα διοίκηση της επιχείρησης, ο πρωθυπουργός έστρεψε την συζήτηση στα μέτρα της κυβέρνησης για την επόμενη μέρα.

Την μετατροπή των λιγνιτικών μονάδων σε αποθήκες ενέργειας προτείνει η Παγκόσμια Τράπεζα

«Προτιμώ να εστιάσω στο καινούριο πλαίσιο ανάπτυξης για μια περιοχή εξαιρετικά εξαρτημένη από λιγνιτικές μονάδες, και όσων αφορά τις δουλειές» ανέφερε.  

Ευρωπαϊκό ταμείο για τη μεταλιγνιτική μετάβαση

Το ένα σκέλος είναι η ενίσχυση των περιοχών αυτών με ευρωπαϊκούς πόρους. Όπως σημείωσε «δρομολογείται ένα ευρωπαϊκό ταμείο για τη μεταλιγνιτική μετάβαση», καθώς όπως τόνισε δεν αποτελεί μόνο ελληνικό θέμα, αλλά αφορά και άλλα κράτη της ΕΕ. «Θα δώσω μάχη», δεσμεύτηκε.

Εναλλακτικές επενδύσεις στην Δυτική Μακεδονία

Το δεύτερο σκέλος του σχεδίου αναζωογώνησης της Δυτικής Μακεδονίας είναι η προσέλκυση εναλλακτικών επενδύσεων, όπως επενδύσεις Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) αλλά και της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Τα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει η Δυτική Μακεδονία είναι ότι αποτελεί το ενεργειακό κέντρο της χώρας με κοντινές σιδηροδρομικές συνδέσεις, φιλοξενεί ένα εργατικό δυναμικό με τεχνικές δυνατότητες, αλλά και μεγάλες αναξιοποίητες εκτάσεις, απαρίθμησε ο κ. Μητσοτάκης.

Άρα, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, θα μπορούσε να προσελκύσει μεγάλες επενδύσεις ΑΠΕ. «Είχαν συζητηθεί στο παρελθόν η δημιουργία πολύ μεγάλων φωτοβολταικών πάρκων» ανέφερε ως παράδειγμα.

Κέντρο Μεταποίησης – Βιομηχανίας – Παραγωγής η Δυτική Μακεδονία

Για να προσθέσει ένα ακόμα πεδίο δυνατοτήτων: «η Δυτική Μακεδονία θα μπορούσε να ξαναγίνεί κέντρο Μεταποίησης – Βιομηχανίας – Παραγωγής». 

«Υπάρχει μια συζήτηση στην Ευρώπη για το ποιες χώρες μπορούν να υποστηρίξουν παραγωγικές δραστηριότητες» στο πλαίσιο του διεθνούς καταμερισμού εργασίας της ΕΕ, σημείωσε. Και πρόσθεσε ότι ένα τέτοιο παράδειγμα είναι η αλυσίδα εφοδιασμού της ευρωπαικής αυτοκινητοβιομηχανίας. «Όλες οι βαλκανικές χώρες έχουν αποκτήσει αντίστοιχες μονάδες, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί η Ελλάδα να είναι απ’ έξω», ανέφερε εξηγώντας το πλαίσιο του σχεδιασμού.

Επανερχόμενος στην Δυτική Μακεδονία, ο πρωθυπουργός είπε ότι «αν μπορέσουμε να προσελκύσουμε τέτοιες επενδύσεις και έχουμε μία ευελιξία για το πού θα τις κατευθύνουμε, η Δυτική Μακεδονία είναι η πρώτη μας προτεραιότητα».

Αποκάλυψη economix: Η Ελλάδα αλλάζει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα