Ψηλά στην ατζέντα του πρωθυπουργού φαίνεται ότι βρίσκονται και οι επενδυτικές ευκαιρίες στην ελληνική αγορά ενέργειας καθώς, στο πλαίσιο της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σε διμερές επίπεδο τις προοπτικές που παρουσιάζονται για τους υποψήφιους επενδυτές.
Το θέμα ετέθη και στη χθεσινή συνάντησή του με τον υπουργό Εμπορίου των ΗΠΑ, Γουίλμπορ Ρος, μετά και το διατυπωμένο ενδιαφέρον της αμερικανικής πλευράς. Ο κ. Ρος αντιμετώπισε με θετικό τρόπο το ενδιαφέρον που επιδεικνύει η ελληνική πλευρά στη σύσφιγξη των ελληνοαμερικανικών εμπορικών σχέσεων ενώ αναφέρθηκε και στην ανάδειξη της Ελλάδας ως περιφερειακού κόμβου ενεργειακής ανάπτυξης δηλώνοντας το σαφές αμερικανικό ενδιαφέρον για την εξαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από την Ελλάδα στην Ανατολική Ευρώπη. Σε ό,τι αφορά τις αμερικανικές επενδύσεις στην ενέργεια αναφέρθηκε στην περίπτωση των ΕΛΠΕ ενώ ξεκαθάρισε πως, μόλις υπάρξει μεγάλο συμβόλαιο προμήθειας LNG στην περιοχή, θα ενεργοποιηθεί άμεσα η αμερικανική συμμετοχή στον κόμβο επαναεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη.
Το αμερικανικό ενδιαφέρον έχει διατυπωθεί και από τον δραστήριο αμερικανό πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ, που έχει καταστήσει σαφές ότι οι ΗΠΑ είναι αρωγοί στην προσπάθεια να «καταστεί η Ελλάδα ενεργειακός κόμβος στην ευρύτερη περιοχή». Εξάλλου, δεν λείπουν και οι συχνές αναφορές του στην αμερικανική υποστήριξη για την αναβάθμιση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τις ΗΠΑ να αντιμετωπίζουν την Ελλάδα ως έναν ενεργειακό δίαυλο προς την Ν.Α. Ευρώπη και τα Βαλκάνια και να στηρίζουν σε όλα τα επίπεδα την ενεργειακή συμμαχία Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.
Σημειώνεται πως, περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ειπωθούν σήμερα, κατά τη διάρκεια του Southeast Europe Energy Forum που διοργανώνει το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο στη Θεσσαλονίκη, με ομιλητές τους κ.κ. Χατζηδάκη και Πάιατ.
ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ Η ΕΥΩΠΗΡ
Ο πρωθυπουργός έχει θέσει σε επίπεδο διμερών συζητήσεων με ξένους ηγέτες και άλλα θέματα που άπτονται του ενεργειακού, όπως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) και η «πράσινη» ανάπτυξη. Κατά την επίσκεψή του στη Γερμανία, έθεσε σενάρια γερμανικών επενδύσεων σε ΑΠΕ μέσω της ΔΕΗ ενώ συμφώνησε με τη γερμανίδα καγκελάριο, Άνγκελα Μέρκελ, για τη διενέργεια ενός φόρουμ προς αυτή την κατεύθυνση.
Το ενδιαφέρον για την πράσινη ανάπτυξη έχει εκφραστεί και από ολλανδικής πλευράς, με τον ολλανδό πρωθυπουργό Μαρκ Ρούτε να αναφέρεται στο φόρουμ που συζητήθηκε μεταξύ Μητσοτάκη – Μέρκελ εκφράζοντας την επιθυμία των ολλανδικών επιχειρήσεων για συμμετοχή. Εξάλλου, ένα ευρύ πεδίο επιχειρηματικών ευκαιριών για τους Ολλανδούς, φαίνεται να ανοίγει και στη διαχείριση των απορριμμάτων. Σε κάθε περίπτωση, η προσχοή της Αθήνας γύρω από την Ολλανδία έχει και γεωπολιτικές προεκτάσεις καθώς οι Ολλανδοί αποτελούν τον μεγαλύτερο ξένο επενδυτή της Τουρκίας.
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ
Στην Αθήνα, ωστόσο, δεν κρύβουν ότι η ενέργεια αξιοποιείται και ως μία μέθοδος άσκησης πίεσης με διπλωματική κατεύθυνση. Οι στρατηγικές επιλογές στην αναζήτηση ενεργειακών εταίρων κρύβουν και μία προσπάθεια να απομονωθεί η Άγκυρα. Προς αυτή την κατεύθυνση εντάσσεται η συμμετοχή της Ελλάδας στο East Med Gas Forum αλλά και στην τριμερή με Ισραήλ και Κύπρο για την αξιοποίηση των ενεργειακών κοιτασμάτων της Ανατολικής Μεσογείου και της παροχής μίας εναλλακτικής λύσης σε ό,τι αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Σε κάθε περίπτωση, για τη γηραιά ήπειρο θα ήταν μαχαίρι στο λαιμό να εξαρτάται ενεργειακά από την Άγκυρα και τη Μόσχα κι αυτό ενισχύει τις ελληνικές ενεργειακές πρωτοβουλίες στην ευρύτερη περιοχή.