Με μία απόφαση που υπογράφει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, “ξεκλειδώνει” η επένδυση ύψους 6-7 εκατ. ευρώ των εταιρειών Grivalia Hospitality-Μακεδονικά Ξενοδοχεία για την μετατροπή σε πολυτελές boutique hotel του κτηρίου Όλυμπος Νάουσα, στην λεωφόρο Νίκης 5, στη Θεσσαλονίκη. Τις εργασίες ανακατασκευής θα υλοποιήσει η εταιρεία ΟΛ.ΝΑ. (έχει ιδρυθεί από την κοινοπραξία Grivalia Hospitality-Μακεδονικά Ξενοδοχεία), με χρονικό ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2020.
Η απόφαση Μενδώνη
Αξίζει να σημειώσουμε ότι της έκδοσης της απόφασης Μενδώνη έχει προηγηθεί σειρά γνωμοδοτήσεων του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων (ΚΣΝΜ), αλλά και αίτημα της εταιρείας -τον περασμενο Απρίλιο-για επανεξέταση από το ΚΣΝΜ του θέματος που αφορά το ύψους του κτηρίου. Τι προβλέπει όμως, η απόφαση;
Την έγκριση της τροποποιημένης οριστικής μελέτης αποκατάστασης και προσθήκης καθ’ύψος και κατ’επέκταση του χαρακτηρισμένου ως ιστορικού διατηρητέου μνημείου κτηρίου Όλυμπος-Νάουσα. Κι αυτό επειδή από τις προβλεπόμενες από αυτήν εργασίες δεν προκαλείται βλάβη στο μνημείο,αλλά αποκαθίσταται η χρήση και λειτουργία του ιστορικού εστιατορίου Όλυμπος-Νάουσα, ενώ, λόγω της μινιμαλιστικής μορφολογίας της νέας κατασκευής σε υποχώρηση, δημιουργείται ένα υπόβαθρο, το οποίο συμβάλλει στην προβολή του μνημείου και στη συνοχή του παραλιακού μετώπου και του περιγράμματος του ορίζοντα των κτηρίων του.
Προβλέπεται ακόμη, η έγκριση της αλλαγής χρήσης των ορόφων από κατοικίες σε ξενοδοχείο, με τους εξής όρους:
-Να μην τοποθετηθούν τα πανέλα σκίασης στα υαλοστάσια του ισογείου επί της κύριας όψης του κτηρίου, καθώς και το μεταλλικό στέγαστρο της κεντρικής εισόδου, διότι αλλοιώνουν τα μορφολογικά στοιχεία της κύριας όψης του μνημείου.
-Να μετακινηθεί το υαλοστάσιο της εισόδου της κύριας όψης στην εσωτερική παρειά της τοιχοποιίας της κύριας όψης, σύμφωνα με την αρχικά προβλεπόμενη θέση του.
– Να μην τοποθετηθούν μεταλλικά κιγκλιδώματα στα στηθαία των εξωστών της νέας κατασκευής, αλλά να είναι γυάλινα, για να συνάδουν με το μινιμαλιστικό χαρακτήρα της.
-Οι εσωτερικοί και εξωτερικοί τελικοί χρωματισμοί του μνημείου να προκύψουν μετά τη διερεύνηση των υποκείμενων χρωμάτων, σε συνεργασία με την αρμόδια ΥΝΜΤΕΚΜ.
-Να διατηρηθούν τα εξωτερικά κουφώματα της κύριας όψης. Για όσα από αυτά δεν είναι δυνατή η διατήρησή τους, να έχουν την ίδια μορφολογία και υλικά με τα αρχικά.
-Να συντηρηθούν και να αποκατασταθούν όλα τα μορφολογικά στοιχεία του μνημείου που διασώθηκαν(γύψινα, πλακίδια κλπ.) και να επανατοποθετηθούν, σύμφωνα με την γενόμενη καταγραφή και τις οδηγίες της ΔΣΑΝΜ.
– Κατά τη διάρκεια της αντιστήριξης να προστατευτούν τα διακοσμητικά στοιχεία της όψης (ανάγλυφα κονιάματα, μεταλλικά κιγκλιδώματα και πλακίδια εξωστών), σύμφωνα με τις υποδείξεις της ΔΣΑΝΜ.
-Η διάνοιξη οπών για την τοποθέτηση των βλήτρων – αγκυρίων της αντιστήριξης της όψης, να γίνει σε τμήματα των επιφανειών όπου δεν θίγεται ο διάκοσμος (επίπλαστα στοιχεία, δάπεδα εξωστών).
– Όλες οι καθαιρέσεις σκυροδέματος να γίνουν με αδιατάρακτη κοπή.
Το Όλυμπος Νάουσα
Όπως έχει αναφέρει η “Καθημερινή”, στο διώροφο κτίριο, που χτίστηκε το 1925 σε σχέδια του αρχιτέκτονα Ζακ Μοσσέ για να στεγάσει αρχικά τα «Ηνωμένα Ζυθοποιεία Όλυμπος-Νάουσα» και το ζυθοπωλείο-δοκιμαστήριο, διαδίδοντας τον «άριστο, κρύο και αφρώδες ζύθο», τέσσερις συνέταιροι, οι Θωμάς Τσελίδης, Εμμανουήλ Εμμανουηλίδης, Αντώνης Γεωργακόπουλος και Αριστοτέλης Σφήκας, εγκαινίσαν το 1926 το εστιατόριο διατηρώντας τη διπλή ονομασία του προϋπάρχοντος ζυθοποιείου σε ελληνική και αγγλική επιγραφή: Olympos Naoussa Restaurant.
Το ακίνητο μετράει 60 χρόνια ζωής, ενώ την αρχή του τέλους του σήμανε ο σεισμός του ’78, η καθιέρωση της πενθήμερης εργασίας και η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την πώλησή του ή την εκμίσθωση του ακινήτου από την Τράπεζα Κρήτης (είχε περάσει στην ιδιοκτησία της το 1985 από τον εφοπλιστή Ιωάννη Καρρά).