Στις αρχές Οκτωβρίου αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για την κύρωση των συμβάσεων παραχώρησης δικαιωμάτων για έρευνα και εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων που βρίσκονται δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Τα επιτελεία του υπουργείου Ενέργειας μελετούν όλες τις σχετικές λεπτομέρειες για το νομοσχέδιο που βρίσκεται ακόμη «στα σκαριά».
Οι μισθώτριες εταιρείες είναι η κοινοπραξία ExxonMobil – Total – Ελληνικά Πετρέλαια ενώ το ενδιαφέρον των πολυεθνικών εταιρειών του χώρου του upstream γύρω από την περιοχή αναμένεται να ενταθεί μετά την κατάθεση και ψήφιση των συμβάσεων και για περιοχές που βρίσκονται νότια της Κρήτης. Η έρευνα που αφορά τις περιοχές Δυτικά και Νοτιοδυτικά της μεγαλονήσου έχει διάρκεια οκτώ ετών ενώ προβλέπεται και δυνατότητα παράταση.
Σ’ αυτό το χρονικό πλαίσιο αναμένεται να πραγματοποιηθούν αναγκαστικά σεισμικές και γεωχημικές έρευνες αλλά και μία γεώτρηση με συνολικό βάθος που, συμπεριλαμβανομένου του βάθους του νερού, θα φτάνει τα 4.000 μέτρα. Σε κάθε περίπτωση, οι σεισμικές έρευνες θα γίνονται με βάση ένα περιβαλλοντικό σχέδιο δράσης που θα λαμβάνει υπόψη όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος.
Το θέμα των υδρογονανθράκων ετέθη και από τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα, κ. Τζέφρι Πάιατ, που σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου για το αμερικανικό περίπτερο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να στηρίζουν όλες τις ελληνικές προσπάθειες για να καταστεί η χώρα μας περιφερειακός κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή. Ο κ. Πάιατ έκανε αναφορά και στην εταιρεία ExxonMobil που είναι αμερικανικών συμφερόντων και αντιπροσωπεύει, μεταξύ άλλων, και τη στήριξη των ΗΠΑ.
Περισσότερα προς αυτή την κατεύθυνση αναμένεται να ειπωθούν σήμερα στη Θεσσαλονίκη, κατά τη διάρκεια του Southeast Europe Energy Forum, παρουσία τόσο του υπουργού Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη όσο και του αμερικανού πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα με δημοσιεύματα, το νομοσχέδιο θα αφορά το Ιονιο αλλά και το «Οικόπεδο 10» – Κυπαρισσιακός Κόλπος.