Ο «Δημόκριτος» ανέλαβε να κάνει πιο έξυπνα και διαλογικά τα δύο ρομπότ Pepper που διαθέτει ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών (ΔΑΑ), ξεκινώντας έτσι μία νέα συνεργασία μεταξύ του ερευνητικού κέντρου και του αεροδρομίου.
Στόχος είναι η αξιοποίηση σε πραγματικό αεροδρομιακό περιβάλλον των αποτελεσμάτων της έρευνας και καινοτόμων εφαρμογών κοινού ενδιαφέροντος.
Η πρώτη κοινή δράση αφορά τη ρομποτική τεχνολογία και την τεχνολογία της τεχνητής νοημοσύνης, οι οποίες αναπτύσσονται στο Ινστιτούτο Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΙΠΤ) του «Δημόκριτου».
O ΔΑΑ διαθέτει δύο ρομπότ Pepper, τα οποία έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί σε χώρους του κεντρικού αεροσταθμού, προσφέροντας πληροφορίες για τις πτήσεις και για τα καταστήματα του αεροδρομίου στα αγγλικά και στα κινεζικά, κατά το πρώτο τετράμηνο του 2019. Οι δύο Pepper αποδείχθηκαν εξαιρετικά δημοφιλείς στους επιβάτες και στους επισκέπτες του αεροδρομίου, ιδίως των νεότερων σε ηλικία, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Από τις 15 Μαΐου, ο Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών παραχώρησε τον «Pepper» στους ερευνητές του Εργαστηρίου Τεχνολογίας Γνώσεων και Λογισμικού (SKEL Lab) του ΙΠΤ, οι οποίοι ανέπτυξαν στις εγκαταστάσεις του «Δημόκριτου» στην Αγία Παρασκευή ένα νέο λογισμικό διαλογικού συστήματος, ενσωματώνοντας τεχνητή νοημοσύνη στον Pepper στα ελληνικά και στα αγγλικά. Το νέο διαλογικό σύστημα αναμένεται να βελτιώσει τη διαδραστικότητα του Pepper, επιτρέποντας την κατανόηση πρόσθετων ερωτημάτων σχετικά με τη λειτουργία και τις υπηρεσίες του αεροδρομίου της Αθήνας, έτσι ώστε να μπορεί να κάνει πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις με τους επισκέπτες.
Η νέα λειτουργία του Pepper θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην 84η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης στο περίπτερο του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων / ΓΓΕΤ/ ΕΚΕΦΕ «Δημόκριτος» (κτίριο 13/31), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.