Να συμπεριληφθούν και τα ακίνητα των 35 δήμων που εμφανίζονται ως αγνώστου στην πρόσφατη παράταση που έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος εξετάζει η ηγεσία του ΥΠΕΝ, κατόπιν πρότασης της ΠΟΜΙΔΑ. Πρόκειται συγκεκριμένα για ιδιοκτησίες των οποίων οι προθεσμίες έληξαν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου, δεν έγιναν δηλώσεις στο Κτηματολόγιο και προς το παρόν εμφανίζονται ως Αγνώστου Ιδιοκτήτη Ακίνητα.
Από τον Αύγουστο έως τον Δεκέμβριο του 2017, περίπου 9.850 ακίνητα που είτε δεν δηλώθηκαν στο Κτηματολόγιο, είτε δηλώθηκαν με σφάλματα περιήλθαν τυπικά στο Δημόσιο. Το ίδιο συνέβη και το επόμενο έτος, αφού τουλάχιστον 5.000 ακίνητα έμειναν μετέωρα και αυτό γιατί η τότε νομοθετική ρύθμιση που έκανε η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, δεν συμπεριλάμβανε τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, ο αριθµός των ακινήτων που εμφανίζονται ως ορφανά ή έχουν δηλωθεί µε σφάλµατα ανέρχεται σε 171.552, εκ των οποίων τα περίπου 35.000 είναι κτίσµατα. Τα περισσότερα από τα ακίνητα που περιλαµβάνονται στη λίστα «Αγνώστου Ιδιοκτήτη» είναι µικρής έκτασης, µε το 58% να µην ξεπερνά το 1 στρέµµα. Παράλληλα, εντάσσονται και γεωτεµάχια µεγάλης έκτασης, τα οποία εκτιμάται πως είναι νεκροταφεία, γήπεδα κτλ και φτάνουν τα 24.500 στρέμματα.
Σημειώνεται ότι για τα προγράµµατα κτηµατογράφησης της περιόδου 1997-1999 ο χαρακτηρισµός «αγνώστου ιδιοκτήτη» προσδίδεται σε ένα ακίνητο εφόσον δεν δηλώθηκε για 15 χρόνια (14 της αρχικής προθεσµίας συν 1 της παράτασης), ενώ για τα προγράµµατα από το 2008 και µετά ως «αγνώστου» χαρακτηρίζονται όσα δεν έχουν δηλωθεί 7 χρόνια µετά την έναρξη της λειτουργίας του Κτηµατολογικού Γραφείου σε κάθε περιοχή.
Παράλληλα, στο μικροσκόπιο του υπουργείο Περιβάλλοντος πρόκειται να μπουν το αμέσως επόμενο διάστημα και οι υπόλοιπες προτάσεις της ΠΟΜΙΔΑ για το Κτηματολόγιο. Μάλιστα, το ΥΠΕΝ έδωσε το πράσινο φως προκειμένου να υπάρξει συνεργασία ανάμεσα στον Φορέα και την Ομοσπονδία Ιδιοκτητών, έτσι ώστε να αντιμετωπίζονται άμεσα τα θέματα που προκύπτουν.
Κατά την χθεσινή συνάντηση ο πρόεδρος της ΠΟΜΙΔΑ Στράτος Παραδιάς παρουσίασε στον υπουργό ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη, τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου και τον πρόεδρο του Κτηματολογίου Δημήτρη Σταθάκη τις 7 προτάσεις τους.
Πρόκειται συγκεκριμένα για την:
1. Αμεση νομοθετική επίλυση του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί περιουσιακά δικαιώματα επ΄αυτών αν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις, με αυτές για τα εντός σχεδίου ακίνητα.
2. Άμεση επίλυση του προβλήματος των χορτολιβαδικών εκτάσεων και των πρόσφατα δασωθέντων αγρών.
3. Περιέλευση των αδήλωτων και αγνώστου ιδιοκτήτη ακινήτων στους ΟΤΑ και όχι στο Δημόσιο.
4. Απαλλαγή των αγροτών για τα επιπλέον των δύο δικαιωμάτων επί αγροτικών ακινήτων στην ίδια εταιρεία κτηματογράφησης και όχι ανά προκαποδιστριακό δήμο.
5. Ενιαία παράταση όλων των προθεσμιών υποβολής δηλώσεων σε όλα τα γραφεία κτηματογράφησης μέχρι την 31.12.2019, ώστε οι πολίτες να γνωρίζουν σαφώς τη λήξη τους.
6. Παράταση της προθεσμίας διόρθωσης των ανακριβών πρώτων εγγραφών μέχρι τη συμπλήρωση 20ετίας τουλάχιστον από την έναρξη της κτηματογράφησης, ώστε να ευθυγραμμιστεί με τον Α.Κ. που προβλέπει απώλεια κυριότητας λόγω 20ετούς «έκτακτης χρησικτησίας». Αμεση διαγραφή της αχρείαστης φράσης “…εάν δεν είχε λήξει η ίδια ή οι παρατάσεις της μέχρι τις 30.11.2018”, στη τελευταία ρύθμιση, η οποία εξαιρεί αδίκως, 35 Δήμους και περιοχές της χώρας από τη γενική τελευταία παράταση.
7. Άμεση διεξαγωγή ενημερωτικής καμπάνιας.