Ο Οργανισμός Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΟΒΙ) και η Ελληνική Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας (ΑΒΙ) θα πραγματοποιήσουν πανηγυρική εναρκτήρια εκδήλωση για την έναρξη λειτουργίας της Ακαδημίας την Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου 2019 και ώρα 12.00, στο Ξενοδοχείο King George, στο Σύνταγμα.
Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο υφυπουργός Βιομηχανίας και Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Γραφείου Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ) Antonio Campinos, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Επίσης, σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού, στην εκδήλωση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι διαφόρων ευρωπαϊκών κρατών και Οργανισμών, αντιπροσωπείες από χώρες-μέλη του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ) και κυβερνητικά στελέχη. Επίσης, μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων του Οργανισμού Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην εναρκτήρια εκδήλωση θα παραβρεθεί η γενική διευθύντρια της Ακαδημίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (ΕUIPO), εκπρόσωπος του Παγκόσμιου Οργανισμού Διανοητικής Ιδιοκτησίας (WIPO), o αντιπρόεδρος Νομικών και Διεθνών Θεμάτων του ΕΓΔΕ και ο Γενικός Διευθυντής της Ακαδημίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (EPO).
Στην ανακοίνωση υπενθυμίζεται ότι η Ακαδημία, η οποία ιδρύθηκε με το Προεδρικό Διάταγμα αριθ. 31/2019 (ΦΕΚ 56/Α/5-04-2019), είναι αυτοτελής υπηρεσία του ΟΒΙ, επιτελεί δημόσια αποστολή και αποτελεί θεμελιώδες εργαλείο για την ανάπτυξη ενός οικοσυστήματος Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας της Ελλάδας. Η δημιουργία της, οδηγεί στο «άνοιγμα» του επαγγέλματος κατάθεσης διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, υλοποιώντας τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ΟΟΣΑ και αναμένεται να συμβάλλει στην εκπαίδευση και κατάρτιση των επαγγελματιών της χώρας σε πρακτικά και θεωρητικά ζητήματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας, αρμοδιότητας του ΟΒΙ. Επιπλέον, συνιστά ευκαιρία για την προσέλκυση σχετικών επαγγελματιών από την ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής μεσογείου με δεδομένη την μοναδικότητα ενός τέτοιου τύπου Ακαδημίας Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας στην περιοχή.
Η Ελληνική Ακαδημία ΒΙ πρόκειται να λειτουργεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ακαδημία Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΟΔΕ), με ομόλογες Ακαδημίες άλλων κρατών και με το Ευρωπαϊκό Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας (ΕΓΔΕ), με ανώτατα Εκπαιδευτικά και Ακαδημαϊκά Ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού, καθώς και με διεθνείς οργανισμούς επιφορτισμένους με συναφή ερευνητικά και εκπαιδευτικά προγράμματα, μετέχοντας έτσι στο διεθνές γίγνεσθαι των θεσμών, οργανισμών και επαγγελματιών που δρουν στο πεδίο του δικαίου της βιομηχανικής ιδιοκτησίας, για την υποστήριξη ενός αναπτυξιακού μοντέλου βιώσιμου, χωρίς αποκλεισμούς και με έμφαση στην οικονομία της γνώσης.
Προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία έναρξης λειτουργίας της Ακαδημίας, έχουν πραγματοποιηθεί προπαρασκευαστικές ενέργειες για προγραμματικές συμφωνίες με τους ακόλουθους οργανισμούς:
– Εuropean Patent Organisation (EPO)
– European Public Law Organisation (EPLO)
– Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος (ΤΕΕ)
– World Intellectual Property Organisation (WIPO)
– Centre for International Intellectual Property Studies (CEIPI – Πανεπιστήμιο Στρασβούργου).
Για την εκπλήρωση των σκοπών της, το ΠΔ προβλέπει ότι η Ακαδημία οργανώνει μαθήματα, συνέδρια, σεμινάρια, συμπόσια, εκπαιδευτικές πλατφόρμες (workshops) καθώς και εκπαιδευτικά προγράμματα βασισμένα σε τεχνολογίες εκμάθησης εξ αποστάσεως (e-learning), παρέχοντας χώρο ανάπτυξης επαγγελματικών γνώσεων και ανταλλαγής ιδεών σχετικών με τη βιομηχανική ιδιοκτησία.