Ο νέος πρόεδρος και δνων σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσης (Κ) με το νυν πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Γιώργο Αδαμίδη (Δ) και τον πρώην πρόεδρο της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ Νίκο Φωτόπουλο (Α) στη σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση τω μετόχων της ΔΕΗ, Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019. ΑΠΕ-ΜΠΕ
Πηγή Εικόνας: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Αλέξανδρος Μπελτές

Σε δύο διαφορετικούς τόνους φαίνεται να κινούνται οι συνδικαλιστές της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ με αφορμή τις αποφάσεις της ηγεσίας της επιχείρησης αλλά και του υπουργείου Ενέργειας αναφορικά με το μέλλον της επιχείρησης και τις εξαγγελθείσες παρεμβάσεις για τη «σωτηρία» της.

Η διχογνωμία στις δηλώσεις από πλευράς συνδικαλιστικών παρατάξεων προκύπτει ανάμεσα στην ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και της «γαλάζιας» ΔΑΚΕ, που αποτελεί δεύτερη ισχυρότερη παράταξη στον συνδικαλιστικό χώρο με ποσοστό που ξεπέρασε το 35% στις τελευταίες εκλογές. Οι δύο πλευρές έχουν διαφορετικές απόψεις ως προς τις ευθύνες για τα προβλήματα της επιχείρησης. Για την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ, ο υπουργός Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης κινδυνολογεί αναφορικά με την κατάσταση της μεγαλύτερης δημόσιας ελληνικής εταιρείας ενώ επεδίωξε να πιάσει προ εκπλήξεως τους εργαζομένους σε ό,τι αφορά τις αποφάσεις του.

Από την άλλη πλευρά, για τη ΔΑΚΕ οι ευθύνες βαραίνουν την προηγούμενη ηγεσία της ΔΕΗ και του ΥΠΕΝ που οδήγησαν την επιχείρηση «στο χείλος του γκρεμού» μέσα από «απαράδεκτες και αναποτελεσματικές πολιτικές». Ακόμη, σύμφωνα με τη ΔΑΚΕ, η παρούσα κυβέρνηση θα πρέπει «να αποσοβήσει τον κίνδυνο της ολικής καταστροφής και να αποκρούσει τους παραχαράκτες της πραγματικότητας που μανιωδώς προσπάθησαν και ασέλγησαν στο πτώμα της ΔΕΗ το προηγούμενο χρονικό διάστημα».

Σε ό,τι αφορά, ωστόσο, τις περικοπές της παρούσας κυβέρνησης στα συνδικαλιστικά προνόμια, όπως τα χαρακτηρίζει η ηγεσία του ΥΠΕΝ, που απολάμβαναν μέχρι σήμερα οι εργαζόμενοι της επιχείρησης, φαίνεται ότι υπάρχει σύμπλευση απόψεων μεταξύ του συνδικαλιστικού κόσμου, που δεν φαίνεται πρόθυμος να παρατήσει τις παροχές που απολαμβάνουν τα μέλη του. Ακόμη και η «φιλοκυβερνητική» ΔΑΚΕ ξεκαθαρίζει πως «είναι κάθετα αντίθετη με οποιοδήποτε μέτρο είναι εις βάρος των εργαζομένων και θα συμβάλει με κάθε τρόπο  στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας».

Η ηγεσία των συνδικαλιστών κάνει ένα βήμα παραπάνω σε ό,τι αφορά τις περικοπές που δρομολογεί η κυβέρνηση απέναντι στους εργαζόμενους σημειώνοντας, αναφορικά με την κατάργηση στην έκπτωση που δικαιούνται (μέσω ΕΣΣΕ) πως «ακόμα και η χούντα δεν κατάργησε μεμονωμένα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, εν ισχύ». Υποστηρίζουν δε, ότι οι εργαζόμενοι στον Όμιλο ΔΕΗ και στον ΑΔΜΗΕ έχουν υποστεί την τελευταία δεκαετία μειώσεις που αθροιστικά ξεπερνούν τα έξι δις. ευρώ – ποσοστό που φθάνει στο 55%.

Πάντως για την ηγεσία του υπουργείου δεν ήταν έκπληξη η αντίδραση των συνδικαλιστών της ΔΕΗ. Όπως είχε εξαγγείλει, ήδη από την πρώτη στιγμή, ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, η προτεραιότητά του ήταν να μην «αγγίξουν» οι αναγκαίες περικοπές τους καταναλωτές και τα ελληνικά νοικοκυριά. Από εκεί και πέρα, στην ηγεσία του υπουργείου γνωρίζουν ότι, προκειμένου να καταφέρουν να «διασώσουν» την επιχείρηση, έπρεπε να προβούν σε αναγκαίες ρήξεις τόσο με τους συνδικαλιστές της επιχείρησης όσο και με άλλες θιγόμενες επαγγελματικές ομάδες.

Εξίσου σαφής είναι και η λεπτή θέση της «γαλάζιας» ΔΑΚΕ που, αφενός, γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δεχτεί αναντίρρητα τις περικοπές στους εργαζομένους και, αφετέρου, αντιλαμβάνεται την ανάγκη υλοποίησης ενός ρηξικέλευθου προγράμματος για τη διάσωση της επιχείρησης. Άλλωστε, η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη είχε έρθει σε ρήξη με την ηγεσία της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και στο πρόσφατο παρελθόν όταν, σε αντίθεση με την κεντρική γραμμή, υποστήριξε πως το σχέδιο Χατζηδάκη για τη ΔΕΗ ήταν θετικό ενώ άφηνε αιχμές απέναντι στη ΓΕΝΟΠ σημειώνοντας πως «ας μην γίνει ξανά Ιφιγένεια η ΔΕΗ, για να έχουν κάποιο ρόλο… πολιτικό ή συνδικαλιστικό».