Παλαιά Πεντέλη
Παλαιά Πεντέλη
Παλαιά ΠεντέληΠηγή Εικόνας: googlemaps

Παράταση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, όπως πρώτο έγραψε το economix.gr, έδωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος για την υποβολή αντιρρήσεων επί των αναρτημένων δασικών χαρτών για τις προθεσμίες που λήγουν τέλος Αυγούστου. Πρόκειται συγκεκριμένα για περιοχές σε Ανατολική και Δυτική Αττική, Κυκλάδες, Θεσσαλονίκη, Δράμα, Κοζάνη, Μαγνησία και Καρδίτσα.

Σύμφωνα με το σκεπτικό του ΥΠΕΝ, στόχος  της παράτασης είναι η διευκόλυνση των ενδιαφερόμενων στην έγκαιρη άσκηση των δικαιωμάτων τους. Ταυτόχρονα, μεταξύ των περιοχών, περιλαμβάνονται και οι πληγείσες από τις περσινές πυρκαγιές και ως εκ τούτου κρίνεται σκόπιμη η περαιτέρω διευκόλυνση τους, ώστε η σχετική προθεσμία να λήξει μετά την πάροδο της τρέχουσας αντιπυρικής περιόδου. «Ως προς τις υπόλοιπες περιοχές, κρίνεται αποτελεσματικότερη η ενιαία διαχείριση των περιοχών, για τις οποίες οι σχετικοί δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ταυτόχρονα, με στόχο την διευκόλυνση των διαδικασιών τεχνικού χειρισμού τους και την εξοικονόμηση διοικητικών πόρων» σημειώνεται χαρακτηριστικά στην διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πυρόπληκτοι στο Μάτι είναι οι οικοδομικές άδειες που δεν μπορούν να εκδοθούν. Αν και η ανάρτηση των δασικών χαρτών στην περιοχή έγινε άμεσα και απλουστεύτηκαν οι διαδικασίες προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο για όσους μπορούν να χτίσουν εκ νέου, 1 χρόνο μετά, οι πολίτες παραμένουν με δεμένα χέρια.  Ωστόσο, δεν είναι μόνο η Ανατολική Αττική που αντιμετωπίζει προβλήματα, καθώς οι Επιτροπές Αντιρρήσεων εξετάζουν με πολύ αργούς ρυθμούς τις αιτήσεις των πολιτών, καθυστερώντας συνολικά την ολοκλήρωση του έργου. Έτερο ζήτημα υπάρχει και με τη διαδικασία εξέτασης των πρόδηλων λαθών που και εκεί τα πράγματα δεν εξελίσσονται ομαλά.

Όπως τονίζουν πηγές στο economix.gr, το αμέσως επόμενο διάστημα το ΥΠΕΝ θα αναζητήσει τη χρυσή τομή για τις οικιστικές πυκνώσεις και την εξαγορά εκχερσωμένων εκτάσεων, που κρίθηκαν από το Συμβούλιο της Επικρατείας ως αντισυνταγματικές.

Η Ολομέλεια είχε κρίνει πως ο νόμος Τσιρώνη, δηλαδή οι οικιστικές πυκνώσεις, είναι αντισυνταγματικός. Η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος είχε εξαιρέσει προσωρινά από την ανάρτηση των δασικών χαρτών τις οικιστικές πυκνώσεις (σύνολο κτιρίων εντός δασών που υπολογίζονται γύρω στις 700.000) και είχαν υποδείξει σχεδόν στο σύνολό τους οι δήμοι (εκτός από 24 ΟΤΑ) για να συμπεριληφθούν σε δεύτερο χρόνο στην ανάρτηση. Στο ενδιάμεσο διάστημα το ΥΠΕΝ ετοίμασε και παρουσίασε τον νέο νόμο για τα δασικά αυθαίρετα, με τον οποίο προβλεπόταν μεταξύ άλλων η διατήρηση κτισμάτων έως και 25 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ως οικιστική πύκνωση είχε οριστεί η ομάδα 50 κτιρίων σε έκταση έως 25 στρέμματα, 100 κτιρίων για 100 στρέμματα και 200 κτιρίων για 400 στρέμματα.

 Αναλυτικά οι περιοχές που παίρνουν παράταση είναι οι εξής:

– Ανατολικής Αττικής (1. δήμων Αμαρουσίου, Ν.Ιωνίας, Καισαριανής, Ζωγράφου, Βύρωνα καθώς και των δημοτικών ενοτήτων:

α) Μελισσίων δήμου Πεντέλης, β) Φιλοθέης δήμου Φιλοθέης – Ψυχικού, γ) Πικερμίου & Ραφήνας δήμου Ραφήνας- Πικερμίου, δ) Ν.Μάκρης δήμου Μαραθώνα, 2.Δήµου Χαλανδρίου και των δηµοτικών ενοτήτων: α) Γλυκών Νερών & Παιανίας Δήµου Παιανίας, β) Σπάτων Δήµου Σπάτων – Αρτέµιδας, γ) Χολαργού Δήµου Παπάγου – Χολαργού, Περιφερειακής Ενότητας Ανατολικής Αττικής), προκαποδιστριακός ΟΤΑ Κρωπίας.

– Δυτικής Αττικής (Προκαποδιστριακού ΟΤΑ: Μεγαρέων Π.Ε. Δυτ. Αττικής)

Κυκλάδων (πρώην ΟΤΑ Άνω Μεράς της ν. Μυκόνου, Αδάμαντα ν. Μήλου, Ανάφης, ν. Ανάφης, Άνω Μεριάς, Φολεγάνδρου, ν. Φολεγάνδρου, Σικίνου ν. Σικίνου, Οίας, Ημεροβιγλίου, Βουρβούλου, Θήρας, Καρτεράδου, Μεσσαριάς, Βόθωνα, Έξω Γωνίας, ν. Θήρας και Θηρασιάς, ν. Θηρασιάς Κυκλάδων).

Θεσσαλονίκης: Δημοτικών ενοτήτων Αμπελοκήπων και Μενεμένης του Δήμου Αμπελοκήπων Μενεμένης, δημοτικής ενότητας Ιωνίας (Διαβατά-Νέα Μαγνησίας) του Δήμου Δέλτα, δημοτικών ενοτήτων Θεσσαλονίκης και Τριανδρίας Δήμου Θεσσαλονίκης, δημοτικών ενοτήτων Ελευθέριου-Κορδελιού και Ευόσμου του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου, δημοτικών ενοτήτων Αγίου Παύλου, Νεαπόλεως, Πεύκων, Συκεών του Δήμου Νεάπολης Συκεών, δημοτικών ενοτήτων Ευκαρπίας, Πολίχνης, Σταυρούπολης του Δήμου Παύλου Μελά, δημοτικών ενοτήτων Πανοράματος και Πυλαίας του Δήμου Πυλαίας-Χορτιάτη και της δημοτικής ενότητας Ωραιοκάστρου του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Δράμας: (Τοπικών και Δημοτικών Κοινοτήτων της Π.Ε. Δράμας, εξαιρουμένων των Προκαποδιστριακών ΟΤΑ Δράμας, Κεφαλαρίου, Καλαμπακίου, Καλαμώνος, Αγίου Αθανασίου και Μεγάλου Αλεξάνδρου).

Κοζάνης (προ – Καποδιστριακού Ο.Τ.Α Κοζάνης του Δήμου Κοζάνης της Π.Ε. Κοζάνης).

Μαγνησίας: προκαποδιστριακοί ΟΤΑ Βόλου, Νέας Αγχιάλου, Αλοννήσου και Σκιάθου.

Καρδίτσας: το σύνολο της Περιφερειακής Ενότητας.