Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τότε πρόεδρος της ΝΔ, σε εκδήλωση του ΤΕΕ για τον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη - OneClickLIS
Πηγή Εικόνας: Γιούλη Μουτσάτσου - ΤΕΕ

Η εποχή απαιτεί έξυπνες λύσεις σε σύνθετα προβλήματα και γνωρίζουμε όλοι ότι μία από τις κυριότερες κακοδαιμονίες της ελληνικής οικονομίας έγκειται στο έλλειμμα απλού και διαφανούς πλαισίου για την οργάνωση του χώρου και την αδειοδότηση των επενδύσεων.

Είναι άλλωστε σε όλους γνωστά δεκάδες προβλήματα στην προώθηση και αδειοδότηση κάθε είδους επένδυσης, από την μικρότερη μέχρι την μεγαλύτερη, τις τελευταίες δεκαετίες στη χώρα μας.

Όπως διέρρευσε χθες το Μέγαρο Μαξίμου, μία από τις λύσεις που προωθείται για την απλοποίηση του πλαισίου των επενδύσεων είναι η δημιουργία και καθιέρωση ενός Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, η καθιέρωση αυτού του ηλεκτρονικού χάρτη θα περιλαμβάνεται στο αναπτυξιακό πολυνομοσχέδιο που θα βγει τις επόμενες ημέρες σε διαβούλευση με στόχο να εισαχθεί στη Βουλή πολύ γρήγορα, ίσως στις αρχές Σεπτέμβρη.

Σε αυτό θα περιλαμβάνεται, όπως αναφέρει η κυβέρνηση, αποτύπωση και συγκέντρωση όλων των γεωχωρικών δεδομένων (π.χ. όροι και περιορισμοί δόμησης, δάση και δασικές εκτάσεις, αιγιαλός, αρχαιολογικοί χώροι, περιοχές natura, κλπ) σε ένα ενιαίο ψηφιακό σύστημα.

Όπως πιθανότατα γνωρίζουν οι έμπειροι αναγνώστες του economix.gr, πρόκειται για μια πρόταση που έχει διατυπώσει και παρουσιάζει επί μήνες (σχεδόν δύο χρόνια…) ο Πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός. Η πρόταση αυτή του Προέδρου του ΤΕΕ έχει παρουσιασθεί ήδη σε πληθώρα παραγόντων της πολιτικής ηγεσίας του τόπου και επιχειρηματικούς φορείς, αλλά και δημόσια, ενώ είχε κατατεθεί αναλυτικά και στην προηγούμενη κυβέρνηση η οποία ενώ είχε τοποθετηθεί θετικά δεν προχώρησε σε αυτή τη λύση. Η σημερινή κυβέρνηση, αφού είχε μελετήσει επί μήνες την πρόταση, προχώρησε άμεσα, στο πρώτο αναπτυξιακό νομοσχέδιο που καταθέτει στην καθιέρωση μιας τέτοιας ηλεκτρονικής λύσης για τα θέματα χωροταξίας, πολεοδομίας και αδειοδότησης κάθε έργου και επένδυσης στη χώρα. Άλλωστε είχαν προϊδεάσει για αυτό οι τοποθετήσεις Γεωργιάδη και Πιερρακάκη στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

Η πρόταση Στασινού, όπως είχε παρουσιάσει το ΤΕΕ, αφορά μία ολοκληρωμένη, θεσμικά θωρακισμένη και σύγχρονη λύση για τη δημιουργία ενός και μόνο ψηφιακού χάρτη, κοινού για όλη την δημόσια διοίκηση αλλά και τους πολίτες, με όλες τις «θεσμικές γραμμές», δηλαδή με όλα τα απαραίτητα γεωχωρικά δεδομένα για την αδειοδότηση κάθε είδους και μεγέθους επένδυσης.

Αυτή η πρόταση για τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη το ΤΕΕ την είχε ονομάσει «ΟΝΕclickLIS» (δηλαδή One Click Land Information System). Πλέον η κυβέρνηση την ονομάζει Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη (που ήταν και η αρχική διατύπωση του ΤΕΕ).

Ο τελικός στόχος ενός τέτοιου συστήματος είναι να μπορεί ο οποιοσδήποτε πολίτης ή επενδυτής, από το σπίτι του ή το γραφείο του, με το πάτημα ενός κουμπιού στον υπολογιστή του, να πάρει ολοκληρωμένη, έγκυρη και θεσμικά ασφαλή πληροφορία για το τί επιτρέπεται, τί απαγορεύεται, με ποιους όρους και προϋποθέσεις, για να φτιάξει αυτό που τον ενδιαφέρει.

Η λύση, στη βάση της, είναι σήμερα απλή: να δημιουργηθεί ένας ενιαίος ψηφιακός χάρτης, με διοικητική ισχύ, όλων των απαραίτητων για την αδειοδότηση γεωχωρικών δεδομένων. Ένας χάρτης με βάση το υπόβαθρο του Κτηματολογίου, που θα περιλαμβάνει την οικοδομική και ρυμοτομική γραμμή, τα όρια των δασικών εκτάσεων, τα όρια των προστατευόμενων περιοχών, τα όρια των αρχαιολογικών χώρων, τις γραμμές των αιγιαλών και όλες τις απαραίτητες θεσμικές γραμμές – και επιπλέον τους όρους δόμησης και τις χρήσεις γης. Όταν τελειώσει η κτηματογράφηση της χώρας, θα προστεθούν και τα όρια όλων των οικοπέδων. Σημείο – κλειδί στην πρόταση είναι η προοπτική να αποτελεί το εξαγόμενο αρχείο από το πληροφοριακό σύστημα του ψηφιακού χάρτη διοικητική πράξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του economix.gr το νομοσχέδιο αναφέρει ότι στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη εντάσσονται υποχρεωτικά τα γεωχωρικά δεδομένα που αφορούν:

  1. Όρους και περιορισμούς δόμησης
  2. Χρήσεις γης
  3. Σχέδια πόλεων
  4. Ρυμοτομικές και οικοδομικές γραμμές
  5. Γεωτεμάχια κτηματολογίου
  6. Δάση και δασικές εκτάσεις
  7. Περιοχές του δικτύου Natura 2000 ή περιοχές προστασίας ειδικών οικοτόπων
  8. Ζώνες αιγιαλού, παραλίας και λιμένα
  9. Ύδατα, υδατορέματα, υγρότοπους, όχθες πλεύσιμων ποταμών και μεγάλων λιμνών
  10. Αρχαιολογικούς χώρους ή ιστορικούς τόπους
  11. Παραδοσιακούς οικισμούς, παραδοσιακά σύνολα ή προστατευόμενους χώρους

Ο Πρόεδρος του ΤΕΕ πρότεινε συγκεκριμένο τρόπο, χρονοδιάγραμμα και χρηματοδότηση ώστε να ενοποιηθούν όλα τα διάσπαρτα έργα που γίνονται αυτή τη στιγμή και περιλαμβάνουν σχετικά στοιχεία. Σύμφωνα με πληροφορίες, τίθεται ως ρεαλιστικός στόχος μέσα σε 2 χρόνια από την έναρξη της διαδικασίας αυτής να ολοκληρωθεί η ενοποίηση, να προχωρήσουν όσα έργα ακόμη εκκρεμούν και να ολοκληρωθούν οι θεσμικές αλλαγές. Εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του 2021 περίπου το 70% των δεδομένων και της έκτασης της χώρας θα μπορούν να έχουν ενσωματωθεί στον Ενιαίο Ψηφιακό Χάρτη. Η προσπάθεια ακούγεται ότι θα ξεκινήσει πολύ γρήγορα, ίσως και εντός του έτους, πιλοτικά από ορισμένες περιοχές της χώρας.

Αυτό θα σημαίνει ότι – εφόσον ξεκινήσει φέτος το έργο – το 2022 θα μπορεί κάθε πολίτης ή επενδυτής να γνωρίζει τί χτίζει και πού, τι μπορεί να λειτουργήσει και με ποιες προϋποθέσεις, χωρίς να πάει σε καμία υπηρεσία.

Και στη συνέχεια, με αυτά τα στοιχεία, θα μπορούσε να εκδίδει την άδεια δόμησης μέσα από το ηλεκτρονικό σύστημα αδειών, που έχει έτοιμο πάνω από δύο χρόνια το ΤΕΕ και περιμένει να το ενεργοποιήσει η κυβέρνηση.

Και στη συνέχεια να εκδίδει, μέσα από το ίδιο ή ένα διασυνδεδεμένο σύστημα (όπως το κεντρικό σύστημα αδειοδότησης που σχεδιάζει το ΥΠΑΝΕΠ), και κάθε άδεια (εγκατάστασης, λειτουργίας κλπ), ώστε να μηδενιστεί, πρακτικά, η γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία για την προετοιμασία, έναρξη και λειτουργία κάθε είδους επένδυσης, μεγάλης ή μικρής.

Πηγή Εικόνας: ΤΕΕ