Στα έδρανα της Βουλής, και πιο συγκεκριμένα της διαρκούς επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, θα βρεθεί σήμερα Πέμπτη η συζήτηση για τη ΔΕΗ με βασικό εισηγητή τον υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος, Κωστή Χατζηδάκη. Στην επιτροπή θα παρίστανται, κατά πάσα πιθανότητα, τόσο ο υφυπουργός κ. Θωμάς όσο και ο νέος πρόεδρος της ΔΕΗ, Γιώργος Στάσσης.
Στην τοποθέτησή του, όπως όλα δείχνουν, ο κ. Χατζηδάκης θα επιβεβαιώσει τα μέτρα που είχαν λίγο πολύ εξαγγελθεί ήδη από την τελετή παραλαβής – παράδοσης και αφορούσαν την σωτηρία της μεγαλύτερης δημόσιας επιχείρησης ενώ παράλληλα θα προαναγγείλει και τις αυξήσεις στην τιμολογιακή πολιτική της ΔΕΗ που θα κυμαίνονται περί το 10 – 12%. Για το τελευταίο εκκρεμεί να ρυθμιστούν και να κατοχυρωθούν επισήμως όλες οι λεπτομέρειες από το Δ.Σ. της ΔΕΗ που θα συνεδριάσει την επομένη.
Η παρουσία του ίδιου του υπουργού δείχνει τις διαστάσεις που θέλει να δώσει η κυβέρνηση στο ζήτημα καθώς, όπως σχολίαζε και κατά το χθεσινό briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, η ΔΕΗ «είναι μία ωρολογιακή βόμβα». Μάλιστα, ο ίδιος επισήμανε πως πέρυσι η επιχείρηση είχε δύο δις. ευρώ ανακεφαλαιοποίηση ενώ, πριν από τις ευρωεκλογές, μόλις το ένα έβδομο. «Η προηγούμενη κυβέρνηση δεν υιοθέτησε το σχέδιο της μικρής ΔΕΗ, προτίμησε μία κουτσή ΔΕΗ», τόνισε.
ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ
Τον κύκλο των αντιδράσεων ενόψει της συζήτησης στη Βουλή άνοιξε η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ζητώντας να μην καταργηθεί η έκπτωση συνέπειας που αφορά τους καταναλωτές οι οποίοι είναι τακτικοί και συνεπείς απέναντι στις πληρωμές τους, Η είδηση για την κατάργησή της έχει διαρρεύσει τις τελευταίες ημέρες και η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ σχολιάζει πως «είναι αντίθετη σε κάθε επιχειρηματική λογική, δεδομένου ότι όλες οι επιχειρήσεις επιδιώκουν να επιβραβεύουν τους τακτικούς και συνεπείς πελάτες τους. Για ποιο λόγο, λοιπόν, η ΔΕΗ να στερηθεί αυτής της δυνατότητας; Γιατί η ΔΕΗ να κάνει ένα τέτοιο βήμα, όταν είναι βέβαιο ότι έτσι θα συνεχίσει να χάνει πελάτες και ότι θα ωφεληθούν περαιτέρω οι ανταγωνιστές της;».
Η ΓΕΝΟΠ αποδίδει τις περιπέτειες της ΔΕΗ σε στρεβλώσεις της αγοράς ενώ τονίζει ότι θα χρειαστούν προσεκτικά βήματα για να ξεπεράσει τις διαδικασίες χωρίς να πριμοδοτίσει τους ιδιωτικούς παρόχους ενέργειας χωρίς, όμως, να προχωρά σε περαιτέρω διευκρινίσεις. Μάλιστα, ως λύση προκρίνει την άμεση κατάργηση των στρεβλώσεων της αγοράς Η/Ε, αντί της αύξησης των τιμολογίων.
Τις αντιδράσεις πάντως αναμένεται να κλιμακώσει στο επόμενο διάστημα και η αξιωματική αντιπολίτευση που, ήδη από τις αρχές Αυγούστου, μεταξύ άλλων κατηγοριών που εξαπολύει, έχει επιστρέψει στη ρητορική της περί «ξεπουλήματος» της επιχείρησης και νέων φορτίων στις πλάτες των καταναλωτών. Σε κάθε περίπτωση, το ζήτημα επιδέχεται διαφορετικών απόψεων και οι τόνοι από την Κουμουνδούρου θα ανέβουν στο προσεχές διάστημα – με πρώτο πάτημα τις αυξήσεις στα τιμολόγια της επιχείρησης και δεύτερο την αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ.
Ερωτηματικά για τον Στάσση ως Πρόεδρο της ΔΕΗ θέτει ο Φάμελλος