Τη μεγάλη σημασία για την ελληνική οικονομία που έχει η άρση των capital controls αναδεικνύουν σχεδόν όλοι οι παραγωγικοί φορείς σε ανακοινώσεις τους μετά την ψήφιση από τη Βουλή της τροπολογίας της Κυβέρνησης για την άρση και των τελευταίων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων.
«Με τη σημερινή ανακοίνωση για την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, από 1ης Σεπτεμβρίου, αίρεται μια σημαντική επιβάρυνση στην αξιοπιστία και την προοπτική της ελληνικής οικονομίας», επισημαίνει ο ΣΕΒ σε σχετική ανακοίνωση. «Είναι, πλέον, στο χέρι μας, προσθέτει, να αξιοποιήσουμε αυτή τη θετική εξέλιξη, ώστε υλοποιώντας όλες τις αναγκαίες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και μεταρρυθμίσεις, να κερδίσουμε και να διασφαλίσουμε την εμπιστοσύνη των καταθετών και των επενδυτών, προς όφελος της οικονομίας και της κοινωνίας συνολικά».
Εξαγωγείς: νέα εποχή
Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων, σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Εξαγωγέων. Ο σύνδεσμος χαιρετίζει την απόφαση της κυβέρνησης να προχωρήσει στην πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) από την 1η Σεπτεμβρίου 2019 και προσθέτει ότι ήταν ένα μέτρο που δημιούργησε τεράστια προβλήματα στις εμπορικές συναλλαγές των ελληνικών επιχειρήσεων με το εξωτερικό και αναχαίτισε τη δυναμική των ελληνικών εξαγωγών. Θεωρούμε πως η αποκατάσταση στην κίνηση κεφαλαίων, συνεχίζει ο ΠΣΕ, θα δώσει νέα ώθηση στην προσπάθεια που καταβάλλουν οι Έλληνες εξαγωγείς να διευρύνουν το αποτύπωμά τους στις διεθνείς αγορές ενώ θα συμβάλει στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των ξένων αγορών στις προοπτικές της Ελλάδας. Επιπρόσθετα, αναμένεται να συμβάλει στην εισροή νέων κεφαλαίων στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα και στην ενδυνάμωση της ελληνικής οικονομίας. Η πλήρης άρση των capital controls, όπως σημειώνεται, αποτέλεσε πάγιο αίτημα του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων και δεν μπορούμε παρά να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για αυτή τη θετική εξέλιξη. «Η άρση των capital controls θα μας οδηγήσει σε μια νέα εποχή για τις ελληνικές εξαγωγές αλλά και την υλοποίηση νέων επενδύσεων» καταλήγει η ανακοίνωση.
Μίχαλος: επιστροφή στην κανονικότητα
Η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls στη χώρα, θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές, όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι της επιμελητηριακής κοινότητας. Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών Κωνσταντίνος Μίχαλος, με αφορμή την ανακοίνωση από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, της πλήρους άρσης των capital controls, προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Η άρση στα capital controls αποτελεί το τελευταίο βήμα για την επιστροφή της οικονομίας και της αγοράς στην κανονικότητα και σίγουρα είναι μία θετική απόφαση. Μετά από σχεδόν εννέα χρόνια ύφεσης και περισσότερο από τέσσερα χρόνια επιβολής περιορισμών στη διακίνηση κεφαλαίων, επιτέλους έφτασε η ώρα για την απελευθέρωση των ροών κεφαλαίων χρήματος και την κατάργηση των πρόσθετων βαρών που είχαν επιβληθεί στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές νομικών και φυσικών προσώπων με τα τραπεζικά ιδρύματα με αιτιολογία τα υψηλό γραφειοκρατικό κόστος που επέφεραν τα capital controls. Κατά συνέπεια, η πλήρης άρση των capital controls θα πρέπει να συνοδευθεί με την κατακόρυφη μείωση σε όλα τα τέλη και τις προμήθειες που επιβάλουν οι τράπεζες, καθώς τα υψηλά αυτά κόστη επηρεάζουν αρνητικά την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών επιχειρήσεων και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, οδηγούν τις επιχειρήσεις σε οικονομικό αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στην κανονικότητα του τραπεζικού συστήματος με την άρση των capital controls στη χώρα μας, θα πρέπει να αποτελέσει μια νέα αρχή για την ελληνική οικονομία, καθώς θα επαναφέρει πλήρως την εμπιστοσύνη στις διεθνείς αγορές».
Β. Κορκίδης: επανέρχεται η ελευθερία μετά από 4 χρόνια ομηρίας
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραία Βασίλης Κορκίδης δήλωσε: «…Η ελευθερία επανέρχεται στην αγορά μετά από 4 και πλέον χρόνια ομηρεία και μετά από πολλές επιπτώσεις στην οικονομία. Τα capital controls επιβλήθηκαν στις 26 Ιουνίου 2015 και τις δύο πρώτες μέρες οι αναλήψεις μετρητών προσέγγισαν το 1 δις ευρώ ενώ το 50% των ΑΤΜ τέθηκε εκτός λειτουργίας λόγω έλλειψης μετρητών. Στη συνέχεια επέφεραν “ξαφνικό θάνατο” σε χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις με εισαγωγικές και εξαγωγικές δραστηριότητες. Οι εξαγωγές μειώθηκαν από 26,2 δις στα 21,9 δις ευρώ και οι εισαγωγές από 47,1 δις σε 36,4 δις ευρώ μέσα σε 18 μήνες. Η μετοχική αξία των τραπεζών εξαϋλώθηκε κατά 40 δις ευρώ, η ρευστότητα μειώθηκε, η γραφειοκρατία αυξήθηκε και η ελληνική επιχειρηματικότητα έχασε την αξιοπιστία της στο εξωτερικό. Για να φτάσουμε στη πλήρη άρση των capital controls από τη 1/9/19, περάσαμε από πολλές ενδιάμεσες αλλαγές όπως τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2016, τον Νοέμβριο του 2017, τον Φεβρουάριο, τον Ιούνιο και τον Οκτώβριο του 2018. Τα capital controls είναι η μεγαλύτερη τιμωρία για την επιχειρηματικότητα και ενδεχομένως ο σκληρότερος περιορισμός της οικονομίας μιας χώρας. Τα τελευταία χρόνια μαζί με την Ελλάδα, δέκα χώρες παγκοσμίως είχαν τη σχετική δυσάρεστη εμπειρία. Ας πάνε λοιπόν και ας μη ξαναγυρίσουν ποτέ!..»