Με τις υπηρεσίες να είναι υποστελεχωμένες και τις θερινές άδειες να διαδέχονται η μία την άλλη, συνεχίζονται εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου οι αυτοψίες του πρόσφατου σεισμού της Αθήνας.
Η σεισμική δόνηση 5,1 της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 19 Ιουλίου, είχε ως αποτέλεσμα να κατατεθούν περί τις 10.000 αιτήσεις για ελέγχους ιδιωτικών κτιρίων. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί περισσότεροι από 2.000 έλεγχοι με τους πολίτες ωστόσο να εκφράζουν δυσαρέσκεια για τους ρυθμούς που εξελίσσεται η διαδικασία. Σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και όπως τονίζουν στο economix.gr, αποτελεί προτεραιότητα να ολοκληρωθεί ο έλεγχος ενώ καταβάλλονται προσπάθειες προκειμένου να μην χαθεί άλλος χρόνος.
Ερώτηση στη Βουλή για το ζήτημα κατέθεσε η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ του δυτικού τομέα της Αθήνας, Νάντια Γιαννακοπούλου. Η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ επισημαίνει τις ζημιές που προκάλεσε η σεισμική δόνηση και ζητά μεταξύ άλλων αναλυτικά στοιχεία, χρηματοδότηση αποκατάστασης από την κυβέρνηση, έκτακτη οικονομική ενίσχυση των πληγέντων και ελάφρυνση στον ΕΝΦΙΑ.
Πάντως, μόνο στον Δήμο Δραπετσώνας – Κερατσινίου περισσότερα από 30 κτίρια χαρακτηρίστηκαν ως ακατάλληλα για χρήση, ενώ σε πάρα πολλά κτίρια, κυρίως κτίσματα με ελλιπή συντήρηση, διαπιστώθηκαν υπάρχουσες δομικές βλάβες σε μετόπες εξωστών, στηθαία και σοβάδες που καθιστούν τη διέλευση των πεζών επικίνδυνη.
Αντίστοιχη εικόνα επικρατει και στο Χαϊδάρι. Αποτέλεσμα αυτού, να αποστείλει ο Δήμος στο υπουργείο Εσωτερικών επιστολή, με την οποία ζητά οικονομική ενίσχυση για τα σχολεία που λόγω εκτεταμένων ζημιών δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν με την έναρξη της σχολικής σεζόν.
Συγκεκριμένα, από τα 42 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και έπειτα από σχετικές επιστολές Διευθυντών από τα 19 από αυτά, ο Δήμος Χαϊδαρίου ζήτησε τη διενέργεια αυτοψιών από Κτιριακές Υποδομές, ώστε να διαπιστωθεί από εξειδικευμένους μηχανικούς το μέγεθος και η διάσταση του προβλήματος κατά περίπτωση. Οι πρώτες 10 αυτοψίες σε σχολεία έδειξαν ότι τα 6 κρίνονται ως ακατάλληλα προς χρήση, αν δεν υλοποιηθούν παρεμβάσεις αποκατάστασης.
Ταυτόχρονα, ο Δήμος επισημαίνει ότι «λόγω του κατεπείγοντος του θέματος και προκειμένου να ελαχιστοποιηθεί ο χρόνος κατά τον οποίο δεν θα λειτουργούν τα σχολεία που θα επισκευάζονται, ήδη από τις υπηρεσίες του Δήμου εκπονείται η σχετική μελέτη, ώστε μετά την ολοκλήρωσή της, να είναι εφικτή η ανάθεση του έργου και η άμεση έναρξη εργασιών αποκατάστασης των ζημιών. Για την έγκαιρη πραγμάτωση των προαναφερθέντων και λόγω του μεταβατικού σταδίου για την εγκατάσταση της νέας Δημοτικής Αρχής και την ύπαρξη νέας Οικονομικής Επιτροπής (για την οποία απαιτείται έγκριση της Απόφασης Εκλογής από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση), καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε οι διαδικασίες ανάθεσης να γίνουν από την παρούσα Οικονομική Επιτροπή, δηλαδή εντός των επόμενων ημερών. Κατόπιν αυτών και δεδομένης της υπάρχουσας οικονομικής κατάστασης του Δήμου, παρακαλούμε θερμά για τις ενέργειες σας, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί άμεσα ο Δήμος με το ποσό των 360.000,00 ευρώ, για να καταστεί εφικτή η ανάθεση του έργου αποκατάστασης λειτουργίας των σχολείων, χωρίς την περαιτέρω καθυστέρηση».
Υπενθυμίζεται πως σε ποσοστό μικρότερο του 25% ανέρχεται ο προσεισμικός έλεγχος δομικής τρωτότητας που έχει πραγματοποιηθεί στα δημόσιο κτίρια – αποδεικνύοντας και στην πράξη την διαχρονική έλλειψη παρεμβάσεων. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως για σχολεία και νοσοκομεία τα οποία κατασκευάστηκαν μέχρι το 1985 επίσης δεν έχουν υπάρξει σχετικοί έλεγχοι. Ίδιο σκηνικό επικρατεί και για τις νεότερες υποδομές, όπου άρχισε να εφαρμόζεται ο νέος αντισεισμικός κανονισμός. Όπως έκανε γνωστό το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, το μόνο θετικό που έχει συμβεί είναι ότι έχουν ελεγχθεί όλες οι σχολικές μονάδες που κατασκευάστηκαν μέχρι το 1959 ενώ όπως τονίζουν, πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στις σοβαρές βλάβες, οι οποίες όμως δεν είναι εμφανείς.
Όπως εξηγούν μηχανικοί στο economix.gr, ο σεισμός 5,1 της Κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε στην Αττική, έφερε στην επιφάνεια τα διαχρονικά προβλήματα που υπάρχουν και σε αυτό το ζήτημα. Αν και η Ταυτότητα Κτιρίου έπρεπε να είχε ήδη εφαρμοστεί έτσι ώστε ο κρατικός μηχανισμός να έχει πέρα από συνολική εικόνα και γνώση τι υφίσταται σε κάθε υποδομή και αυτό παραμένει στον πάγο.