Το αυξημένο ενδιαφέρον των καναδών επενδυτών για την Ελλάδα επιβεβαιώνει η Vanessa Podgurny, Senior Trade Commissioner της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα, μιλώντας στο Economix.
Ειδικότερα, η ανώτατη απεσταλμένη του Καναδά για το εμπόριο στη χώρα μας μας λέει ότι «από την άφιξή μου οι καναδικές εταιρείες έχουν γίνει πιο ενεργές στην Ελλάδα». Υπογραμμίζει, δε, ότι «πολλοί θέλουν να επενδύσουν εδώ, και κάποιες μεγάλες επενδύσεις, όπως η επέκταση μιας εξ’ αυτών στο Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, έχουν γίνει γνωστές στο κοινό». Για να συμπληρώσει ότι «υπάρχει μεγάλη αισιοδοξία στην Ελλάδα τώρα, και πιστεύω ότι οι καναδικές εταιρείες το βλέπουν- ακόμα κι από την άλλη άκρη του ωκεανού!».
Η Vanessa Podgurny δεν αναφέρεται στις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα. Μιλά για κάτι που προηγείται, υπερτερεί και ξεπερνά τις όποιες εσωτερικές ανακατατάξεις.
Αναφέρεται στη συνολική εμπορική και οικονομική συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Καναδά (EU-Canada Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA), που είναι σε προσωρινή ισχύ και στην Ελλάδα από το 2017.
Τι ευκαιρίες ανοίγει η CETA για Έλληνες επαγγελματίες και επιχειρήσεις;
Μιλώντας στο Economix, ο εκπρόσωπος Τύπου του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών, Αλέξανδρος Γεννηματάς, διευκρινίζει ότι «εκκρεμεί η κύρωση από την Ελλάδα». Όμως υπογραμμίζει ότι η CETA θα ωφελήσει την χώρα μας, καθως μεταξύ άλλων «θα σημειωθεί αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στον Καναδά, λόγω συνδρομής στις μικρές επιχειρήσεις, θα ανοιχθεί περαιτέρω η καναδική αγορά υπηρεσιών στις ελληνικές επιχειρήσεις, θα είναι ευκολότερη η πρόσβαση ελλήνων επαγγελματιών σε θέσεις εργασίας στον Καναδά, θα ενθαρρύνονται περισσότερο οι επενδύσεις μεταξύ Ελλάδας και Καναδά, και θα έχουν τη δυνατότητα οι ελληνικές επιχειρήσεις να συμμετέχουν σε περισσότερους διαγωνισμούς στον Καναδά».
Με τα βασικά μέρη της συμφωνίας να είναι ήδη σε ισχύ έχουν ανοίξει σημαντικές οικονομικές ευκαιρίες για τις δύο χώρες, όπως τονίζει η κυβέρνηση του Καναδά στην επίσημη ιστοσελίδα της. Το ίδιο υποστηρίζει και η ευρωπαϊκή πλευρά. «Η CETA, πέραν του ότι έχει καταργήσει όλους σχεδόν τους τελωνειακούς δασμούς, έχει δώσει ώθηση στο επιχειρηματικό κλίμα μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά, παρέχοντας πολύτιμη ασφάλεια δικαίου για τις εταιρείες της ΕΕ που επιδιώκουν εξαγωγές» επισημαίνεται σε ενημερωτικό σημείωμα της Κομισιόν.
Κατάργηση δασμών στις ελληνικές εξαγωγές
Συμφωνία ελεύθερου εμπορίου ισοδυναμεί με άρση της τελωνειακής επιβάρυνσης στα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στην αγορά του Καναδά. Και για να είμαστε πιο ακριβείς, με την CETA καταργείται το 99% δασμών.
Η Ελλάδα θα επωφεληθεί από την άρση των δασμών σχεδόν σε όλες τις εξαγωγές της, και ειδικότερα για τα ακόλουθα προϊόντα:
- Μηχανήματα και ηλεκτρικός εξοπλισμός
- Ορυκτά καύσιμα (συμπεριλαμβανομένου του πετρελαίου)
- Φαρμακευτικά προϊόντα
Για μηχανικούς και αρχιτέκτονες
Εκτός από τα άμεσα οφέλη για τις εξαγωγικές επιχειρήσεις, την πιο άμεση αλλαγή θα την δουν επαγγελματίες, όπως μηχανικοί και αρχιτέκτονες, καθώς γίνεται πιο εύκολη η απόκτηση καναδικής υπηκοότητας ή άδειας παραμονής, όπως διαφημίζει η ίδια η κυβέρνηση του Καναδά.
Ουσιαστικά, σημειώνει η Κομισιόν, με τη CETA δημιουργείται ένα πλαίσιο για την από κοινού αναγνώριση επαγγελματικών προσόντων σε ρυθμιζόμενους κλάδους.
Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αναφορικά με τον κλάδο των αρχιτεκτόνων, οι συζητήσεις συνεχίζονται μεταξύ της Κομισιόν και του Καναδά.
Δημόσιες συμβάσεις στον Καναδά
Με τη CETA, οι εταιρείες της ΕΕ θα αποκτήσουν πρόσβαση στη μεγάλη καναδική αγορά δημοσίων συμβάσεων. Οι ελληνικές εταιρείες θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν προσφορές για την παροχή αγαθών και υπηρεσιών σε διαγωνισμούς που διεξάγονται σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης του Καναδά (ομοσπονδιακό, επαρχιακό και δημοτικό), επισημαίνει η Κομισιόν στο ίδιο ενημερωτικό σημείωμα.
«Ευρωπαίοι και Έλληνες προμηθευτές έχουν άνευ προηγουμένου πρόσβαση στις Δημόσιες συμβάσεις του Καναδά σε ομοσπονδιακό, ομοσπονδιακό, επαρχιακό και δημοτικό επίπεδο διακυβέρνησης», επιβεβαιώνει η Vanessa Podgurny. «Αυτό είναι σημαντικό διότι η αγορά των μη κεντρικών διαγωνισμών είναι διπλάσια σε αξία των διαγωνισμών σε ομοσπονδιακό επίπεδο», μας εξηγεί.
Έτσι, στο πλαίσιο της συμφωνίας, ο Καναδάς θα έχει από τις 21 Σεπτεμβρίου του 2022 ένα μοναδικό ηλεκτρονικό σημείο που θα περιλαμβάνει όλες τις προκηρύξεις διαγωνισμών.
«Τέλος» οι διπλοί έλεγχοι ποιότητας
Η CETA θέτει στόχο την εξάλειψη των τεχνικών εμποδίων στο εμπόριο, προκειμένου να μειώσει τα κόστη και να επιταχύνει την είσοδο νέων προϊόντων στην αγορά του Καναδά.
Ο όρος αυτός αναφέρεται στους τεχνικούς κανόνες που καθορίζουν τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχει ένα προϊόν ώστε να μπορεί να γίνεται αποδεκτό στην αγορά, όπως σχεδιασμό, ετικέτα, σήμανση, συσκευασία, λειτουργικότητα ή αποδοτικότητα. Αναφέρεται, επίσης, στις διαδικασίες του ποιοτικού ελέγχου ώστε να διασφαλίζεται η συμμόρφωση του προϊόντων με τους τεχνικούς αυτούς κανόνες.
Στο πλαίσιο της συμφωνίας CETA, με ειδικό πρωτόκολλο, συμφωνείται η αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών συμμόρφωσης που εκδίδουν οι αρμόδιοι Οργανισμοί Πιστοποίησης στην Ε.Ε. και τον Καναδά.
Με τον τρόπο αυτό, δίνεται η δυνατότητα στις ευρωπαϊκές και καναδικές επιχειρήσεις να μπορούν να διενεργούν τους ελέγχους ποιότητας στις δικές τους χώρες (σε ορισμένες περιπτώσεις και με δική τους ευθύνη) σύμφωνα με τις απαιτήσεις των διαπιστευμένων και αμοιβαία αναγνωρισμένων Οργανισμών Πιστοποίησης σε Καναδά και Ε.Ε., αντίστοιχα, και λαμβάνοντας την αντίστοιχη σήμανση του StandardsCouncilofCanada (αρμόδιος Οργανισμός πιστοποίησης στον Καναδά) ή τη σήμανση CE, ώστε να μπορέσουν να εισαχθούν και να κυκλοφορήσουν στις αντίστοιχες αγορές.
Τα προϊόντα τα οποία αφορά η ρύθμιση αυτή είναι:
- Ηλεκτρικός και ηλεκτρονικός εξοπλισμός, περιλαμβανομένων ηλεκτρονικών και ηλεκτρικών συσκευών, καθώς και τα συναφή εξαρτήματά τους
- Τερματικός εξοπλισμός για το ραδιόφωνο και τις τηλεπικοινωνίες
- Παιχνίδια
- Όργανα μέτρησης
- Θερμοσίφωνες και συναφείς συσκευές θέρμανσης νερού
- Μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων των μερών αυτών, εξαρτημάτων, εξαρτημάτων ασφαλείας, μηχανές εναλλαγής ρεύματος και μονάδες μηχανών
- Προϊόντα που χρησιμοποιούνται στις κατασκευές
- Ηλεκτρομαγνητική συμβατότητα
Άνοιξε ο δρόμος για τη δημιουργία Επενδυτικών Δικαστηρίων
Τα κράτη μέλη της ΕΕ είναι συμβαλλόμενα μέρη σχεδόν στις μισές διεθνείς επενδυτικές συμφωνίες που ισχύουν σήμερα παγκοσμίως (σε περίπου 1400 από τις 3000). Σχεδόν όλες αυτές οι συμφωνίες περιλαμβάνουν μηχανισμό επίλυσης διαφορών μεταξύ κυβερνήσεων και ξένων επενδυτών, που είναι γνωστός ως μηχανισμός επίλυσης διαφορών μεταξύ επενδυτών και κράτους (ISDS).
Στο πλαίσιο της CETA, ο μηχανισμός ISDS αντικαθίσταται από ένα νέο, αποτελεσματικό, δίκαιο και διαφανές Σύστημα Επενδυτικών Δικαστηρίων (ICS), το οποίο:
- περιλαμβάνει μέτρα για την προστασία των ξένων επενδύσεων και επενδυτών·
- καθιστά σαφές ότι οι κυβερνήσεις διατηρούν το δικαίωμά τους να ρυθμίζουν και να επιτυγχάνουν θεμιτούς στόχους πολιτικής, όπως η δημόσια υγεία, η ασφάλεια, το περιβάλλον, η δημόσια ηθική και η προώθηση και προστασία της πολιτιστικής πολυμορφίας.
Κύρια χαρακτηριστικά του νέου Συστήματος Επενδυτικών Δικαστηρίων:
- ένα μόνιμο δικαστήριο εμπνευσμένο από τα δικαστήρια δημοσίου διεθνούς δικαίου, το οποίο:
- θα απαρτίζεται από Πρωτοδικείο και Εφετείο·
- δεν θα βασίζεται σε προσωρινά ad hoc δικαστήρια·
- θα διαθέτει επαγγελματίες και ανεξάρτητους δικαστές, διορισμένους για μακροχρόνια θητεία και από τα δύο μέρη, λαμβανομένων υπόψη όλων των διακυβευόμενων συμφερόντων, οι οποίοι θα συμμορφώνονται με τα υψηλότερα δεοντολογικά πρότυπα μέσω ενός αυστηρού κώδικα δεοντολογίας
- θα λειτουργεί με διαφάνεια, επιτρέποντας στο κοινό να παρακολουθεί τις ακροαματικές διαδικασίες· δημοσιεύοντας τα έγγραφα που θα υποβάλλονται στο πλαίσιο της δίκης· επιτρέποντας στα ενδιαφερόμενα μέρη (ΜΚΟ, συνδικαλιστικές οργανώσεις, εκπροσώπους των πολιτών) να παρεμβαίνουν στις ακροαματικές διαδικασίες και να υποβάλουν παρατηρήσεις.
Τι λέει η αγορά;
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο καναδικός Όμιλος IBI, που έχει αυτή τη στιγμή το σημαντικότερο μερίδιο αγοράς σε συστήματα συλλογής διοδίων στην Ελλάδα, ενώ είναι και ένας από τους κύριους παρόχους συστημάτων διαχείρισης κυκλοφορίας για αυτοκινητόδρομους. Στο Economix μίλησε ο Νικόλαος Ευσταθόπουλος, Αssociate Director της IBI Group στην Ελλάδα για τα οφέλη της CETA. «Το πρώτο σημαντικό αποτέλεσμα από την εφαρμογή της συμφωνίας που έχουμε δει για μία εταιρεία εξειδικευμένων υπηρεσιών όπως η δική μας είναι η πιο αποτελεσματική διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού» αναφέρει, ενώ βλέπει και νέες ευκαιρίες να ανοίγονται από την εμπορική συμφωνία: «τα οφέλη που βλέπουμε για το μέλλον είναι κυρίως το άνοιγμα σε αγορές που δεν ήταν εύκολο να δραστηριοποιηθούμε στο παρελθόν αλλά και η πιο αποτελεσματική συνεργασία με ευρωπαϊκές εταιρείες για ευκαιρίες τόσο στην Ευρώπη αλλά και στη Βόρεια Αμερική».
Η Ελληνικός Χρυσός, θυγατρική της Eldorado Gold στην Ελλάδα, είναι μια μεταλλευτική εταιρεία, με παρουσία στη χώρα μας από το 2004. Η επένδυση στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής, ύψους 1 δις. δολαρίων, αποτελείται από τρία μεταλλευτικά έργα στο Στρατώνι και την Ολυμπιάδα, καθώς και το έργο εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού των Σκουριών. Παράλληλα, στα «σκαριά» είναι μια ακόμα επένδυση στο Πέραμα Έβρου, που καθυστερεί λόγω προβλημάτων με τις επιμέρους αδειοδοτήσεις.
Σήμερα η εταιρεία απασχολεί 1.600 εργαζόμενους, συμβάλλοντας καθοριστικά στη μείωση της τοπικής ανεργίας, καθώς 9 στους 10 είναι από το Δήμο Αριστοτέλη. Στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης της Ελληνικός Χρυσός, έχουν δοθεί 22 εκ. σε δράσεις και έργα στήριξης της τοπικής κοινωνίας, ενώ κατευθύνει τις αγορές της τοπικούς προμηθευτές και εργολάβους
Η Ελληνικός Χρυσός εμφανίζεται αισιόδοξη για το μέλλον των επενδύσεων της στην Ελλάδα μιλώντας στο Economix. Όπως τονίζει η εταιρεία «κατά τη γνώμη μας, η ελληνική αγορά αποτελεί μία δυναμική αγορά με σαφές ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, η οποία μάλιστα φαίνεται, πως θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο σε ένα φιλικό προς τις επενδύσεις περιβάλλον, όπως αυτό φαίνεται σταδιακά να διαμορφώνεται».
Για να συμπληρώσει ότι «κρίσιμο ρόλο στη διατήρηση των επενδύσεων και την προσέλκυση νέων αποτελεί το ευρύτερο θεσμικό και λειτουργικό πλαίσιο που τις διέπει, το οποίο πρέπει να είναι σταθερό και αποδοτικό προκειμένου να δίνει ισχυρό μήνυμα επενδυτικής ασφάλειας και βιώσιμης ανάπτυξης προς τους επενδυτές».
Σε ερώτηση για το τεχνικό προσωπικό της χώρας στελέχη της εταιρείας αναφέρουν πως «η χώρα μας διαθέτει ένα εξειδικευμένο και ταλαντούχο ανθρώπινο δυναμικό ικανό να ικανοποιήσει στο μέγιστο τις ανάγκες για την επίτευξη μακροπρόθεσμης επιχειρηματικής επιτυχίας».
Η Ελληνικός Χρυσός, τέλος, υπογραμμίζει στο Economix ότι «η εξέλιξη της επένδυσης της EldoradoGold στην Ελλάδα, μιας επένδυσης που στην πλήρη ανάπτυξή της έχει την δυναμική να δημιουργήσει τεράστια οφέλη για την εθνική, περιφερειακή και τοπική ανάπτυξη , αποτελεί σίγουρα το πιο ισχυρό σήμα προς τους διεθνείς επενδυτές αναφορικά με τις ρεαλιστικές δυνατότητες της χώρας για ανάκαμψη μέσω της παραγωγικής ανασυγκρότησης».
Καταλήγοντας, η Senior Trade Commissioner της πρεσβείας του Καναδά στην Αθήνα μας είπε πως «βρίσκομαι εδώ για να υποστηρίξω όλες τις Καναδικές εταιρείες που επιθυμούν να συνεργαστούν με ελληνικές entities να προχωρήσουν με το πλάνο τους. Αυτό περιλαμβάνει εμπορική αξιοποίηση της τεχνολογίες, συνέργειες στην καινοτομία, εξαγωγές και επενδύσεις. Μπορώ επίσης να υποστηρίξω Έλληνες επενδυτές που θα ήθελαν να ανοίξουν μία επιχείρηση στον Καναδά».
Αναφορικά με ελληνικές επιχειρήσεις που θα ήθελαν να αυξήσουν τις εξαγωγές τους στον Καναδά, η κ. Pudgurny τις προσκαλεί να μπουν στην επίσημη σελίδα της Κομισιόν για την CETA. «Αλλά αν «κολλήσουν» κάπου, μπορούμε να τους κατευθύνουμε προς την σωστή κατεύθυνση!», προσθέτει.
Μετά από όλα τα παραπάνω, δεν αναρωτιόμαστε γιατί ο Ντόναλντ Τουσκ είπε πρόσφατα στον Καναδό πρωθυπουργό«Τζάστιν, είσαι πλέον ο καλύτερος φίλος της Ευρώπης».
Εμπορικές συμφωνίες, μικροπολιτική και… μάκρο-πολιτική: Το παράδειγμα της CETA