Περισσότερο με μαραθώνιο μοιάζει η προσπάθεια του νεοδιορισθέντα προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ, Γιώργου Στάσση, να βγει η μεγαλύτερη ελληνική δημόσια επιχείρηση από το οικονομικό τέλμα στο οποίο περιήλθε τα τελευταία χρόνια. Η αντίστροφη μέτρηση για τον νέο πρόεδρο έχει ξεκινήσει, ήδη από εχθές, οπότε και ανέλαβε επίσημα τα καθήκοντά του και πρώτος σταθμός θα είναι η 24η Σεπτεμβρίου οπότε και αναμένεται να δημοσιευτεί η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Ernst & Young για το πρώτο εξάμηνο του 2019.
Όπως έχει γράψει το Economix.gr, στο κυβερνητικό επιτελείο απεύχονται η έκθεση να αφήνει αιχμές αναφορικά με τη βιωσιμότητα της επιχείρησης, όπως η αντίστοιχη για το τελευταίο εξάμηνο του 2018, καθώς θα αποτελέσει τροχοπέδη στην προσπάθεια που γίνεται για “come back” της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας ενώ έχουν επιδοθεί σε ένα ρεσιτάλ ενεργειών για την εξεύρεση χρηματοδοτικών πόρων με γνώμονα την τόνωση της ρευστότητας της επιχείρησης.
Οι αρχικές αποφάσεις θα πρέπει να ληφθούν άμεσα, και σίγουρα πριν τη δημοσίευση της έκθεσης εξαμήνου, καθώς στο κυβερνητικό στρατόπεδο σημείωναν προ διμήνου ότι μέσα στο καλοκαίρι θα τεθούν σε εφαρμογή οι πρώτες αστραπιαίες λύσεις για τη σωτηρία της επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, δεν αναμένεται στο προσεχές διάστημα κάποια «αρνητική έκπληξη» δεδομένου ότι ΥΠΕΝ και ΔΕΗ έχουν ξεκαθαρίσει πως η αύξηση (περί τα 8-12%) που δρομολογείται στα τιμολόγια της επιχείρησης δεν θα έχει επιπτώσεις στις τσέπες των καταναλωτών χάρη στα ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα που δρομολογούν τα οικονομικά επιτελεία.
Η είδηση της χθεσινής ημέρας που λειτούργησε ως «νέο καμπανάκι» για την οικονομική κατάσταση της επιχείρησης ήταν, σύμφωνα με τον κ. Στάσση, ότι «το ταμειακό έλλειμμα των 750 εκατ. ευρώ αυξάνεται δραματικά όσο περνάει ο χρόνος». Η εκτίμηση για έλλειμμα περί τα 750 εκατ. είχε γίνει από τον ίδιο τον κ. Χατζηδάκη πριν μερικές εβδομάδες και η περαιτέρω επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της ΔΕΗ επιτείνει το αδιέξοδο της επιχείρησης και μαρτυρά την ανάγκη για άμεση λήψη μέτρων με γνώμονα τη διάσωσή της.
Παρέλαβε ΔΕΗ με ταμειακό έλλειμα μεγαλύτερο των 750 εκ. ο Στάσσης
Αν επιβεβαιωθεί η ανησυχία του κ. Στάσση, που έκανε λόγο για ταμειακό έλλειμμα ύψους 800 – 900 εκατ. ευρώ σε δωδεκάμηνη πρόβλεψη, τότε θα πρέπει να δρομολογηθούν αποφάσεις που θα υπερκαλύπτουν τα μέτρα για την πρότερη πρόβλεψη. Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα δεδομένα, το μεγαλύτερο μέρος των χρηματοδοτικών αναγκών της ΔΕΗ θα καλυφθεί από την προαναφερθείσα τιμολογιακή αύξηση ενώ τα υπόλοιπα από την τιτλοποίηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και την καταβολή των παλιών οφειλών για τις ΥΚΩ του 2011. Πάντως ο κ. Στάσσης απέφυγε να κάνει κάποια περαιτέρω διευκρίνηση αναφορικά με το θέμα.
Η νέα διοίκηση της ΔΕΗ φαίνεται αποφασισμένη να δώσει τη μάχη και απέναντι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές της εταιρείας, για τους οποίους είχε κάνει εκτενή αναφορά και ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, τονίζοντας πως υπάρχουν περί τους 60.000 κακοπληρωτές που έχουν τις μισές οφειλές της ΔΕΗ και κάνοντας έναν σαφή διαχωρισμό μεταξύ καθυστερήσεων στις οφειλές και στρατηγικών κακοπληρωτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο κ. Στάσσης τόνισε πως «θα ξεκινήσει τεράστιο κυνήγι, θα δώσουμε μάχη» και συμπλήρωσε ότι «είναι αδιανόητο να μην γίνονται αποκοπές ρεύματος σε εκείνους που οφείλουν λογαριασμούς».
Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι ο κ. Στάσσης έχει εμπειρία πάνω στο θέμα καθώς είχαν χρειαστεί αντίστοιχες παρεμβάσεις του και στην Enel Ρουμανίας, με την επιχείρηση να ανταπεξέρχεται στις απαιτητικές συγκυρίες.