Μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται να ξεκαθαρίσει το μέλλον του ΑΔΜΗΕ με τα κυβερνητικά κλιμάκια να επεξεργάζονται ένα σχέδιο για την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της εταιρείας και την παραχώρηση του μάνατζμεντ, όπως είχε προαναγγείλει, ήδη από την τελετή παραλαβής – παράδοσης, ο υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης.
Σε ό,τι αφορά το ενδιαφέρον που θα δημιουργηθεί στην αγορά, τον πρώτο λόγο έχει η κινεζική State Grid καθώς διαθέτει βάση συμφωνηθέντων το δικαίωμα κατάθεσης πρώτης προσφοράς σε ενδεχόμενη περαιτέρω αποκρατικοποίηση της εταιρείας. Από κυβερνητικής πλευράς ενδιαφέρονται να συνδέσουν την αποκρατικοποίηση του Διαχειριστή με τη βέλτιστη λειτουργία της απόδοσης της επιχείρησης που, μετά και την πρότερη παραχώρηση, έχει αρχίσει να παίρνει την ανιούσα, κυρίως σε θέματα που αφορούν την αύξηση των εσόδων και την υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος.
Σε περίπτωση που στο ΥΠΕΝ αποφασίσουν να προχωρήσουν σε περαιτέρω αποκρατικοποίηση και παραχώρηση του μάνατζμεντ, το θέμα αναμένεται να λάβει και έντονο χρώμα πολιτικής αντιπαράθεσης καθώς στο στρατοπεδο της αντιπολίτευσης έχουν αρχίσει ήδη να μεθοδεύουν αντιδράσεις σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες της κυβέρνησης για προώθηση των αποκρατικοποιήσεων. Στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης έχει τεθεί κατά διαστήματα η επιθυμία του ΥΠΕΝ να προχωρήσει σε αποκρατικοποίηση της ΔΕΗ αλλά και οι συμβολικές επενδύσεις σε Ελληνικό και Σκουριές – με τις αντιδράσεις να κλιμακώνονται και σε άλλα πεδία στο επόμενο διάστημα.
Το ίδιο σενάριο αναμένεται να πυροδοτήσει αντιδράσεις και μεταξύ των στελεχών της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ που, με ανακοίνωσή τους, ανέφεραν μεταξύ άλλων πως «διαφωνούμε με την πρόταση για ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ». Στην προκειμένη περίπτωση, ωστόσο, υπάρχει διχογνωμία στις τάξεις των συνδικαλιστών καθώς η «γαλάζια» συνδικαλιστική παράταξη της ΔΑΚΕ είχε τοποθετηθεί υπέρ του σχεδίου Χατζηδάκη για τη σωτηρία της ΔΕΗ.
Το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως η ιστορία της αποκρατικοποίησης του ΑΔΜΗΕ ξεκίνησε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ καθώς τον Νοέμβριο του 2016 συμφωνήθηκε από τη γενική συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ η πώληση του 24% των μετοχών του ΑΔΜΗΕ στην State Grid που είχε πλειοδοτήσει έναντι 320 εκατ. ευρώ σε σχετικό διαγωνισμό. Το 2017, δημιουργήθηκε η ΔΕΗ ΑΔΜΗΕ (Δημόσια Εταιρεία Συμμετοχών) η οποία, στη βάση της συμφωνίας που είχαν οδηγηθεί κυβέρνηση και δανειστές, προέβλεπε τη μεταβίβαση των μετοχών του διαχειριστή.
Το δημόσιο διατηρούσε το 51% των μετοχών, η State Grid το 24% και το υπόλοιπο 25% ήταν στα χέρια των υπόλοιπων επενδυτών. Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, και αφού, προηγήθηκε το σχέδιο για τη διάσπαση από τη ΔΕΗ, οι μετοχές της ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε. μεταβιβάστηκαν με αποτέλεσμα η σημερινή σύνθεση του ΑΔΜΗΕ να περιλαμβάνει 51% στον ΑΔΜΗΕ ΣΥΜΜΕΤΟΧΩΝ Α.Ε., 25% στον ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ Α.Ε. και 24% στην State Grid Europe Limited, ως αποτέλεσμα ενός περίπλοκου σχεδίου διάσπασης.