Τα μέτρα για μην βρεθούν οι κάτοικοι της Αθήνας αντιμέτωποι με βουνά από σκουπίδια, εξετάζει πυρετωδώς η κυβέρνηση.
Κατά την χθεσινή αυτοψία που πραγματοποίησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Κωστής Χατζηδάκης στον ΧΥΤΑ Φυλής, επιβεβαίωσε το μέγεθος του προβλήματος, ωστόσο όπως είπε, με την αξιοποίηση ενός χώρου μέσα στο όρια του, μπορεί να «αντέξει» για ακόμα 1 έτος.
«Στον ΧΥΤΑ Φυλής είδαμε μπροστά μας το πρόβλημα που μας είχαν περιγράψει οι αρμόδιοι στα γραφεία μας. Ο ΧΥΤΑ έχει κορεστεί. Με πρόσφατη απόφαση για την εκμετάλλευση ενός χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ πήρε παράταση ζωής 4-5 μηνών. Με την αξιοποίηση ενός ακόμα χώρου μέσα στα όρια του ΧΥΤΑ μπορεί να δοθεί άλλη μια μικρή παράταση. Αθροιστικά μπορούμε να μιλάμε για παράταση ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής, καλώς εχόντων των πραγμάτων, για ένα έτος. Απαιτείται επομένως μια ριζική λύση προκειμένου οι Αθηναίοι να μη βρεθούν απέναντι σε βουνά σκουπιδιών», δήλωσε ο κ. Χατζηδάκης και διευκρίνισε ότι «αυτή η λύση πρέπει να συνδέεται είτε με τη λεγόμενη Γ’ φάση του ΧΥΤΑ είτε με κάποια άλλη ιδέα. Σίγουρα όμως η όποια σφαιρική λύση δοθεί πρέπει να συνδυαστεί και με μονάδες σύγχρονης ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων που βρίσκονται εδώ και καιρό στα χαρτιά (ΣΔΙΤ κ.λπ.)».
Ο ΧΥΤΑ Φυλής, βρίσκεται συνεχώς σε οριακό σημείο. Με δεδομένο ότι δέχεται τα σκουπίδια 4 εκατ. κατοίκων της πρωτεύουσας, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί η χρυσή τομή, αναμένεται το ζήτημα να μετατραπεί σε ορολογιακή βόμβα. Πριν από λίγες μέρες, το πρόβλημα εντοπιζόταν στη λειτουργία του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ), η οποία, λόγω προσφυγών καθυστέρησε να ανατεθεί σε ιδιώτη.
Το χειρότερο σενάριο, όπως καταγγέλλουν στο economix.gr, είναι το ΕΜΑΚ να αναστείλει τη λειτουργία του και οι περίπου 20.000 τόνοι απορριμμάτων που οδηγούνται εκεί για επεξεργασία να θάβονται και αυτοί στον ΧΥΤΑ Φυλής. Την ίδια ώρα, ο ΕΔΣΝΑ συνεχίζει να πιέζει για την άμεση εύρεση λύσης και λήψεις δραστικών μέτρων.
Όπως έκανε γνωστό ο υπουργός, το θέμα πρόκειται να βρεθεί άμεσα στο επίκεντρο συζητήσεων μεταξύ του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και των συναρμόδιων υπουργείων Περιβάλλοντος, Εσωτερικών και Ανάπτυξης.
Ο κ. Χατζηδάκης μάλιστα εξέφρασε την απορία γιατί δεν προχώρησαν οι ενέργειες για τη δημιουργία σύγχρονων μονάδων που είχαν ήδη σχεδιαστεί. «Μου προκαλεί πάντως εντύπωση –ακόμα μία φορά– για ποιο λόγο, στο όνομα ενός μεγαλεπήβολου σχεδιασμού, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η απερχόμενη περιφερειάρχης εγκατέλειψαν τις λύσεις για σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, που είχαν σχεδιαστεί το 2014. Για ποιο λόγο δεν είδαν τα επιτυχημένα παραδείγματα της Δυτικής Μακεδονίας και της Ηπείρου. Για ποιο λόγο άφησαν την κατάσταση να φτάσει στο παρά πέντε. Είμαστε εδώ τα συναρμόδια υπουργεία για να αντιμετωπίσουμε αυτό το μεγάλο πρόβλημα για την ποιότητα ζωής των Αθηναίων», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός.
Βέβαια, τα απορρίμματα είναι ένα πρόβλημα που δεν αφορά μόνο την Αθήνα καθώς το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας – με εξαίρεση περιοχές όπως η Δυτική Μακεδονία και η Ήπειρος που το πρόβλημα επιλύθηκε μέσω ΣΔΙΤ – επικρατεί αντίστοιχη εικόνα, με την Αττική ωστόσο να λαμβάνει θλιβερή πρωτιά.
Άλλωστε, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση για την κατάσταση του περιβάλλοντος στην Ελλάδα από το Εθνικό Κέντρο Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης (ΕΚΠΑΑ), τονιζόταν μεταξύ άλλων ότι στο… κόκκινο ήταν και παραμένει ο τομέας της διαχείρισης αποβλήτων, με εξίσου σημαντικά να είναι τα θέματα στις μονάδες επεξεργασίας λυμάτων.
Στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων, λόγω του χρόνιου αλαλούμ των παράνομων χωματερών (ΧΑΔΑ) αλλά και της έλλειψης ικανοποιητικών υποδομών διαχείρισης επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων η Ελλάδα έχει καταδικαστεί με μεγάλα πρόστιμα. Επίσης, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις νόμιμων ΧΥΤΑ, οι οποίοι υπολειτουργούν ή δεν λειτουργούν καθόλου λόγω των τοπικών αντιδράσεων. Αποτέλεσμα αυτού, να ανέρχονται μόλις σε 50 οι χωματερές ενώ ο αριθμός τους λίγα χρόνια πριν έφτανε τις 300.
Ταυτόχρονα, η ανακύκλωση των αστικών αποβλήτων παραμένει σταθερά περίπου στο 14%, ποσοστό το οποίο είναι ένα από τα χαμηλότερα στην ΕΕ, ενώ με πολλαπλά προβλήματα στην λειτουργία των δομών ανακύκλωσης. Αντίστοιχα, πολύ χαμηλά παραμένουν τα ποσοστά αξιοποίησης των αποβλήτων εκσκαφών, κατασκευών και κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ) καθώς και τα ποσοστά χωριστής συλλογής και λιπασματοποίησης βιοαποικοδομήσιμων αποβλήτων.